Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kampen om Sejmen

En protest mod en ny lov, der skal forhindre journalister i at berette fra parlamentet, har udviklet sig til en besættelse af talerstolen i det polske parlament. Regeringen taler om et ’kupforsøg’
Udland
7. januar 2017

Talerstolen i det polske parlament, Sejmen, har siden den 16. december været besat af oppositionens to borgerligt-liberale partier, Borgerplatform (PO) og De Moderne i en strid, der også kan ende med, at den polske finanslov for 2017 bliver erklæret ugyldig.

Det begyndte ellers harmløst, da PO-parlamentariker Michał Szczerba under finanslovsdebatten før jul havde taget et skilt med op på talerstolen, hvor han protesterede mod en ny medielov.

Ifølge loven skal journalister ikke længere frit kunne optage lyd eller tv-billeder, ikke måtte opholde sig på egen hånd i parlamentet, og kun én reporter per medie skal være tilladt, lød det i et temmelig kontroversielt forslag fra sejmens formand, Marek Kuchciński fra regeringspartiet PiS.

Michał Szczerba fik en advarsel for sit protestskilt fra Sejm-formanden, men da han under sin tale kom med et nyt forslag til finansloven, slukkede Sejm-formanden for Szczerbas mikrofon og viste ham ud af salen, skriver Die Zeit.

Oppositionen besatte talerstolen og krævede, at Michał Szczerba skulle kaldes tilbage. Det var Sejm-formand Kuchciński ikke uvillig til, men efter en samtale med PiS-partiformand Jarosław Kaczyński, blev finanslovsafstemningen istedet gennemført i en anden sal. Hvor stort set kun PiS-parlamentarikere var til stede. 

Da afstemningen omkring finansloven 2017 skete uden normal optælling og protokoller, og uden at det samlede parlament var tilstede, vil oppositionen have erklæret afstemningen for ugyldig.

Offentligheden fulgte med i dramaet over de sociale medier, og tusinder spærrede derefter udgangene til parlamentet. Først da politiet med vold fjernede demonstranterne, kunne regeringspolitikerne forlade parlamentet.

Siden da har protesterne også bølget foran parlamentet, der er blevet indhegnet af metalgitre, mens ekstra politi er kaldt til.

Besættelsen af parlamentssalens talerstol er siden fortsat hen over jul, nytår og frem til foreløbig 11. januar, hvor årets første møde finder sted. Efter ordre fra parlamentsformanden er der både blevet slukket for lys og varme i salen.

PiS-formand Jarosław Kaczyński, der er Polens reelle magthaver, kalder aktionerne for »et kupforsøg.«

Politisk ordfører for PiS Ryszard Terlecki siger, at vel var det et noget operetteagtigt kupforsøg, men da demonstranterne samlede sig udenfor parlamentet, »kunne vi se, at tilhængerne af en destabilisering er parate til at gå meget langt«, siger han ifølge Deutschlandradio.

Monika Rosa fra De Moderne siger ifølge flere medier, at »her drejer det sig om at vise ansvar over for staten. Hvis PiS fortsætter med at undergrave loven, så fortsætter vi vores besættelse af Sejmen.«

Oppositionen kræver ikke kun, at finanslovsafstemningen skal gentages, men også, at formand Marek Kuchciński skal afsættes.

Denne nye politiske krise kommer oven i en heftig strid med EU-Kommissionen om undergravningen af forfatningsdomstolens virke. 

I sidste ende kan krisen i Polen få alvorlige økonomiske konsekvenser, for anser også EU-Kommissionen den polske finanslov for i år som værende ugyldig, kan støttemidler blive tilbageholdt.

Polen er det land, der modtager mest EU-støtte med over 100 milliarder kroner årligt. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her