Læsetid: 3 min.

Kan Martin Schulz blive den nye tyske kansler?

Det bliver den veltalende og engagerede Martin Schulz, der skal løfte tyske SPD op fra meningsmålingernes dybe kælder og skærpe den sociale profil forud for forbundsdagsvalget til september. Et klogt træk fra afgående partiformand Sigmar Gabriel
Martin Schulz skal skærpe SPD’s sociale profil forud for forbundsdagsvalget til september

Martin Schulz skal skærpe SPD’s sociale profil forud for forbundsdagsvalget til september

Matt Dunham

25. januar 2017

Den tyske SPD-formand Sigmar Gabriel overlader ganske overraskende både partiformandskab og kanslerkandidatur til den just afgåede formand for Europa-Parlamentet Martin Schulz.

Det blev ellers anset som stort set sikkert, at Sigmar Gabriel selv ville stille op. Nu vil han i stedet være udenrigsminister. 

Går planen op, bliver Martin Schulz som kanslerkandidat en langt mere markant udfordrer over for kansler Angela Merkel, end hvis den nuværende SPD-formand Sigmar Gabriel var blevet sendt i front. 

Med Schulz får vælgerne ikke kun en mere en offensivt agerende politiker, men også én der kan skabe momentum og optimisme hos SPD i starten af den valgkamp, der kulminerer den 24. september i år, hvor de 62 millioner tyske vælgere skal til urnerne. 

Den nuværende erhvervsminister Sigmar Gabriel har i et interview til ugemagasinet Stern været ærlig nok til at sige, at hvis han stillede op, »ville han blive en fiasko og dermed ville også SPD være det.«

Selv om Gabriel har været en relativt stabil formand, har han også truffet svære valg, der har slidt på rollen som fornyer. Han har angrebet Ceta-handelsaftalen, men alligevel været den, der som erhvervsminister har fået den igennem og som skulle overtale sit parti til at gå med.  

Selv om Gabriel i den nuværende regering har knoklet for klassisk SPD-politik som mindstelønninger og børnepasning, har vælgerne ikke opdaget det. For SPD har ikke været dygtige til at dyrke og styrke fortællingen om sig selv. 

Det er egenskaber, som netop den 61-årige Martin Schulz skal levere: Han er veltalende, engageret og troværdig, og selv om han aldrig har siddet i den tyske forbundsdag, er de over 20 års erfaring fra Bruxelles en vægtig ballast. Martin Schulz pakkede i sidste uge sit kontor ned efter fem år som en meget markant og engageret formand for Europa-Parlamentet. 

Schulz kan også give SPD ny kant, fordi han frem til valget ikke er en del af regeringen. Dermed undgår han at havne i den svære balancegang, det er både at sidde i regering og samtidig udfordre CDU i valgkampen.  

Den rolle mislykkedes fatalt for den kommende tyske præsident Frank-Walter Steinmeier ved valget i 2009. Han nåede aldrig at vise, at SPD ville noget selvstændigt efter fire år som juniorpartner med CDU. Resultatet var ydmygende 23 procent. Et resultat, der blev løftet til 26 procent i 2013. Siden er det kun gået nedad igen. 

Netop de ringe meningsmålinger har været udslagsgivende. For med Martin Schulz, viser målingerne, vil der være markant bedre muligheder for om ikke at slå Merkels CDU, så dog at fravriste vælgere fra konkurrenterne, så SPD også realistisk set kan kalde sig for et naturligt kanslerparti. 

Uanset kandidaten er der dog en smertelig virkelighed for partiet: Siden 2005, da den daværende kansler Schröder høstede lidt over 34 procent, er det kun gået tilbage. Og selv om De Grønne er de naturlige koalititionspartnere, er der langt op til et flertal.

Heller ikke med Die Linke, der som NATO-modstander er uspiselig for SPD-toppen, ville det kunne række til en regering. 

Fordi både højrepartiet AfD og det liberale FDP nok bliver valgt ind, skal der fremover mindst tre partier til for at danne regering. Måske endda fire.

For SPD er det afgørende at blive markant styrket og efter valget at indtage rollen som en skrap opposition og ad den vej gøre sig klar til valget i 2021, hvor SPD håber på, at der ikke vil være nogen Angela Merkel, der kan stå i vejen for en SPD-kansler.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu