Læsetid: 2 min.

Kina vil udfylde tomrummet i Asien, efter at USA trækker sig fra frihandelsaftale

Kina er parat til at udfylde den tomme plads, USA har efterladt i Asien efter at Trump afblæste den amerikanske deltagelse i frihandelsaftalen TPP. Men Beijing afventer med spænding om Trump vil gøre alvor af sine trusler over for Kina.
28. januar 2017

USA’s præsident Donald Trump meldte i denne uge formelt ud, at USA ikke tilslutter sig frihandelsaftalen TPP, der skulle knytte de deltagende asiatiske lande tættere til USA.

I Kina bliver det tolket som begyndelsen på en ny æra i amerikansk handelspolitik. En æra, hvor USA vender det internationale samarbejde ryggen, skriver Folkets Dagblad i den kinesiske udgave af avisen, der er målrettet kinesere uden for Kina.

I stedet for multilaterale aftaler vil USA fremover forhandle handelsaftaler bilateralt. Det er bekymrende, skriver det kinesiske dagblad Global Times, der er knyttet til partiavisen Folkets Dagblad og citererer unavngivne kinesiske eksperter. 

Protester mod TTIP-handelsaftalen i Madrid sidste år. Den ikke-vedtagne aftale er upopulær hos Europas befolkninger, men det er heller ikke en god løsning blot at fortstætte, som man har gjort hidtil. Foto: Francisco Seco/AP
Læs også

Mere bekymrende for Beijing er det, hvis USA’s udtrædelse af TPP er en forsmag på, at Trump vil gøre alvor af alle sine valgløfter. For Kina handler det om Trumps advarsler mod Kina både på handelsområdet og i forhold til geopolitiske spørgsmål om Det Sydkinesiske Hav og Taiwan, skriver The New York Times.

Mulighed for Kina

Frihandelsaftalen TPP, der blev underskrevet af Barack Obama og de øvrige stats- og regeringschefer i februar sidste år, er blevet beskrevet som et forsøg på at begrænse Kinas indflydelse i Asien.

Med amerikanernes farvel synes den store frihandelsaftale at være dødsdømt, men dermed kan Trump have skabt et frirum for Kina til at lave en ny asiatiske frihandelsaftale efter eget hoved, skriver Bloomberg.

Dansk demonstration imod de planlagte frihandelsaftaler TTIP og CETA i det indre København i efteråret. Ikke mindst valget af Trump som USA’s præsident er symptom på, at tiden for de store handelsaftaler er ovre, mener ekspert.
Læs også

Trumps kassering af TPP giver Beijing mulighed for  at styrke sin position som økonomisk leder i Østasien ved at fremme handel i regionen, skriver dekan på Institut for Internationale Relationer på Tsinghua Universitet, Yan Xuetong i The New York Times onsdag.

Så sent som i sidste uge markerede Kinas præsident Xi Jinping sin vilje til at tage globalt ansvar på det økonomiske topmøde i Davos med udtalelser om, at Kina var villig til at træde til som miljøets store beskytter og foregangsland for frihandel.

Kina bekræfter, at Beijing forpligter sig til at fremme den økonomiske integration i Asien, selv om USA har trukket sig.

Kina kan fokusere på at etablere en multilateral frihandelsaftale med andre lande i regionen igennem den økonomiske partnerskabsaftale (RCEP) med 16 lande i Asien, heriblandt Australien, Indien, Japan, Sydkorea og New Zealand.

Derudover kan Kina fortsætte arbejdet med at skabe et frihandelsområde i stillehavet (FTAAP), der kan give »ny drivkraft til den regionale og globale økonomiske udvikling«, udtalte Kinas Udenrigsministeriums talskvinde Hua Chunying tirsdag, skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det kan se ud som om USA lukker sig selv ned på den internationale scene, men det er nok en idé, at lytte til investeringsrådgiverne også, i denne sag: "USA's kommende udenrigsminister har i teorien allerede erklæret krig mod Kina" fastslår geopolitisk strateg Marko Papic i Børsen:

"USA og Kina har en seriøs geopolitisk indflydelse på markedet, og USA's kommende udenrigsminister, Rex Tillerson, har netop sagt, at Kinas handlinger i det sydkinesiske ø-hav, hvor Kina opbygger kunstige øer i fremmed farvand, svarer til Ruslands annektering ved Krim-halvøen. Og Rex Tillerson mener, at USA skal nægte adgang til disse øer. At nægte adgang f.eks. til shippingselskaber i international farvand er en krigserklæring. Så den kommende udenrigsminister har lige foreslået, at USA bør erklære Kina krig,"

http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/161783/artikel.html#ixzz4X2uT...

Torben Lindegaard

Laura Dombernowsky

Det bedste håb for øget frihandel ligger i RCEP, Regional Comprehensive Economic Partnership. USA deltager i FTAAP, så der kommer næppe til at ske særlig meget dér.

USA vil forhandle one-on-one, som Trump har forklaret det, hvilket helt konkret vil kunne betyde, at 2 nabolande - f. ex. Sverige & Norge - vil skulle samhandle med USA på forskellige betingelser.
Hvordan det? - i rent bilaterale forhandlinger vil alt muligt kunne indgå i forhandlingerne: Natomedlemskab eller ej - hvor tæt er militæromkostninger på 2% af BNP - hvor mange tropper stiller landet til rådighed for Nato osv osv.

Storbritannien er godt stillet i de kommende one-on-one handelsforhandlinger med USA, idet Trump’s mor er fra en by i "serious" Scotland, som Trump sagde i går til Theresa May.
Desuden har Trump investeret store midler i et golf resort i Scotland.

Jamen altså................giv mig en regelbaseret frihandelsaftale med mange deltagerlande anytime - og med en politisk overbygning.