Læsetid: 3 min.

Labour afviser britisk skattely

De britiske oppositionspartier afviser premierministerens trussel om at gøre Storbritannien til et skattely, hvis ikke EU giver landet en acceptabel aftale. Det vil kræve en national debat, påpeger Labours Brexit-ordfører
Den britiske premierminister Theresa May har truet EU med at omdanne den britiske økonomi til et skattely. Storbritannien er dog i forvejen rodet ind i sager om skattely, efter at lækager har sat fokus på De Britiske Jomfruer, som er under britisk suverænitet. Skattelyet har 20 selskaber pr. indbygger, og der bor 28.000 mennesker.

Den britiske premierminister Theresa May har truet EU med at omdanne den britiske økonomi til et skattely. Storbritannien er dog i forvejen rodet ind i sager om skattely, efter at lækager har sat fokus på De Britiske Jomfruer, som er under britisk suverænitet. Skattelyet har 20 selskaber pr. indbygger, og der bor 28.000 mennesker.

Christian Heeb

24. januar 2017

Den britiske premierminister, Theresa Mays trussel om at omdanne den britiske økonomi til et skattely med lave selskabsskatter og løs regulering – et Singapore-on-Thames – på grænsen af EU ringer noget hult, efter at den samlede britiske opposition klart har afvist visionen.

I et interview med Information og en række andre internationale medier påpeger Labour-partiets Brexit-ordfører, Keir Starmer, at May på ingen måde har mandat til grundlæggende at ændre de økonomiske principper og politik, som har guidet britiske regeringer i årtier.

»Premierministeren besluttede sig for at udstede en trussel om, at hvis ikke hun får sine forhandlingsmål opfyldt, er hun parat til at risikere at gøre den britiske økonomi til et skattely, en tilbudsøkonomi. Det ville skabe et kapløb mod bunden, som ville være fuldstændigt i modstrid med forpligtelserne til at højne levestandarden, beskytte arbejdernes rettigheder og til fairness,« siger Starmer og tilføjer, at »det ville være en handling, der fører til national selvbeskadigelse«.

Storbritanniens premierminister, Theresa May (tv.), spiller højt spil og truer EU med at forvandle Storbritannien til et skattely, hvis ikke EU er parat til at give briterne adgang til det indre marked.
Læs også

Han påpeger, at det på grund af truslen nu er endnu mere vigtigt, at Theresa May indvilligede i at give parlamentet den afgørende stemme, når Brexit-aftalen ligger klar.

»Det er vigtigt, at der kommer en afstemning i slutningen af hele øvelsen, for hvis regeringen for eksempel foreslår at trække landet ud af EU og skabe et skattely, så vil der absolut være behov for en national debat om det,« tilføjer den tidligere direktør for den offentlige anklagemyndighed.

Han mener heller ikke, at truslen er den bedste start på forhandlingerne om omfattende adgang til EU’s indre marked og toldunion, hvilket reaktioner fra det øvrige Europa synes at bekræfte.

Torsdag mindede den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, om, at G20-gruppen af verdens rigeste lande tidligere har aftalt ikke at tage sådanne skridt.

»Jeg har hørt, at premierminister May ønsker, at Storbritannien bliver en fuldt ud global økonomi. En fuldt ud global økonomi overholder, hvad der er blevet vedtaget globalt,« sagde han ifølge International Business Times på World Economic Forum i Davos torsdag.

Øvrig opposition enig

På hjemmebane blev Labours klare afvisning af Theresa Mays trussel fulgt op af andre politikere på den britiske centrum-venstrefløj.

Formanden for de proeuropæiske Liberaldemokrater, Tim Farron, beskyldte torsdag Theresa May for at bestyre den britiske økonomi »som var det et ophørsudsalg« og påpegede over for BBC det ironiske i, at premierministeren rejste til Davos for at »belære erhvervslivet om, at de skal tage sig af samfundets svageste, samtidig med at hun truer med at gøre Storbritannien til Europas største skattely«.

»Var folkeafstemningen den 23. juni 2016 virkelig en afstemning om at omdanne den britiske økonomi til et skattely? Nej, den var ikke. Det er tidligere UKIP-formand Nigel Farages vision for Storbritanniens relation til Europa og resten af verden,« tilføjede han i et indlæg i The Guardian.

Læs også

Caroline Lucas, der sammen med Jonathan Bartly deler formandskabet for De Grønne i Storbritannien, tweetede straks efter Mays Brexit-tale tirsdag, at partiet »vil kæmpe imod ethvert forsøg på at gøre Storbritannien til et frihandelsskattely på grænsen til Europa«.

»Total vandalisme,« tilføjede hun.

Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, hvis parti nu er det næststørste oppositionsparti i Westminster efter Labour, sagde i sit svar på Theresa Mays tale, at det nu står klart, at det ikke kun handler om, hvorvidt landet er inde eller ude af EU, men mere fundamentalt om, »hvilket slags land, Storbritannien skal være«.

»Premierministeren afslørede sig selv i slutningen af sin tale, da hun talte om potentialet for, at Storbritannien kan blive en lav løn, lav skat, afreguleret økonomi. Det ville betyde, at et kapløb mod bunden erstatter vores medlemskab af det indre marked, og alle – på nær måske de allerrigeste – vil blive dårligere stillet,« sagde hun og gentog, at skotterne bør tilbydes valget om, hvorvidt de ønsker at være del af en sådan union.

Trods den massive kritik slog Theresa Mays talskvinde imidlertid fast, at regeringen selv mener, at det har et mandat til at gøre, hvad der skal til for at gøre Storbritanniens nye position uden for EU til en økonomisk succes.

»Der er mange, der har budt premierministerens solide standpunkt forud for forhandlingerne velkommen. Vi ønsker at ende med et positivt partnerskab mellem Storbritannien og EU, men hvis Storbritannien bliver trængt op i et hjørne, så tro ikke, at der ikke er ting, vi kan gøre for at sikre, at vi fortsat får økonomisk succes,« svarede talskvinden Information på et pressemøde i Downing Street.

»Dette var en demokratisk beslutning af det britiske folk, og jeg mener, at regeringen har et meget klart mandat til at sikre, at vores økonomi fortsætter med at være en succes og med at fungere,« slog hun fast.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er soleklart, at The Labour Party er imod at Storbritannien bliver et skattely.

For i første omgang vil det skæppe meget lidt i statskassen, og de sociale ordninger vil derfor komme under stort pres.

Derefter vil lønniveauet falde.

Og først på længere sigt vil en skatteparadis-ordning gavne Storbritannien. Men den fører ikke til noget godt for alm. borgere.

Mihail Larsen

Godt, at de kom ud af EU. Det er den slags, der i årevis har bremset forsøg på at styrke en social dimension i EU.

I øvrigt har UK hele vejen igennem opretholdt sine egne, usympatiske skattely:

http://metropolinternational.com/skattely-lande/

- Britiske Jomfruøer
- Kanaløerne (Jersey, Guernsey)
- Cayman Island
- Isle of Man
- Storbritannien ("ingen kapitalvindingsskat for udlændinge eller udenlandske selskaber eller oversøiske Fonde, ingen verdensomspændende beskatning for virksomheder UDEN domicil i landet.")

Det kan undre, at UK har haft lov til at opreholde disse skattely i EU. Før eller siden ville det være blevet uacceptabelt for de øvrige EU-lande, hvis ikke UK nu selv har valgt at træde ud.
.