Læsetid: 6 min.

Når de hører en som Trump tale grimt om kvinder, tænker de: ’Vi er stadig på toppen’

Populister stiller altid de rigtige spørgsmål, men de leverer de forkerte svar, siger den bulgarske tænker Ivan Krastev. Derfor er det vigtigste ved Trump ikke, hvad han kommer til at gøre, men hvad han allerede har betydet for vores forståelse af verden
Ivan Krastev er leder af tænketanken Liberal Strategies i Bulgarien, hvor han beskæftiger sig med demokratiets udvikling. Han er i Danmark i denne uge for at tale til Tænketanken EUROPA’s årskonference om den aktuelle disruption af de europæiske demokratier, og hvordan man kan redde det liberale demokratis værdier.

Ivan Krastev er leder af tænketanken Liberal Strategies i Bulgarien, hvor han beskæftiger sig med demokratiets udvikling. Han er i Danmark i denne uge for at tale til Tænketanken EUROPA’s årskonference om den aktuelle disruption af de europæiske demokratier, og hvordan man kan redde det liberale demokratis værdier.

Sigrid Nygaard

28. januar 2017

Forestil dig, at du har to butikker i nogenlunde samme afstand fra dit hjem. De har de samme varer, og den ene er marginalt billigere end den anden. Men i den butik med de højere priser er personen bag disken af samme etnicitet som dig. Hvilken butik ville du vælge?

Ivan Krastev stopper et øjeblik i sin anekdote, som om spørgsmålet kræver overvejelse. Men vi kender allerede svaret. Klassisk økonomisk visdom ville sige, at du vælger butikken med de laveste priser.

»Men da man udførte dette som et eksperiment i USA, viste det sig, at folk går til den butik med personen fra deres egen etniske gruppe, så de kan tale deres bulgarske sprog eller deres danske sprog,« fortæller Ivan Krastev.

»Vi har en idé om det økonomisk rationalle individ, men det er ikke sådan, det hænger sammen. Nogle af de store økonomiske problemer behøver man heller ikke italesætte på den måde, som økonomer ville gøre det, og det er det, som Trump har forstået.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
  • lars søgaard-jensen
  • Hans Aagaard
Benno Hansen, lars søgaard-jensen og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Interessant spørgsmål.

Man kan også forestille sig, at varerne i den dyre fødevarebutik er dyrket i Mexico, og er blevet 25% dyrere fordi de er pålagt med en grænse-mur-told på 20% samt told af disse 20% = 25%.

Vil du så handle i denne butik, hvor ejeren hedder Donald J. Trump, og har samme holdninger som dig?

Og hvad nu hvis disse nødvendige varer findes i alle butikker til denne forhøjet pris. Fordi dit land ikke selv er i stand til at dyrke dem, men må importere dem fra Mexico, som den præsiden du har valgt, har pålagt denne strafafgift.
- Vil du så fortsat stemme på denne Donald J. Trump, som har påført dig og alle andre fattige disse ekstra omkostninger, men også har samme holdninger som dig?

Interessant betragtning om den racistiske og sexistiske mentale 'overbygning' på den økonomiske ulighed som forklaring på Trump og hans højreradikale fæller i EU - og kan man tilføje deres falden på halen for Putin, Erdogan og slige typer.

»Du ved (...) , at du ikke er i toppen af hierarkiet. Men du er hvid, og du er mand, så du føler dig forbundet til magten. Men så har du pludselig en sort præsident, og du har de her kvinder fra din egen generation, som klarer sig bedre end dig. Det har skabt den vrede. Og når de hører en som Trump tale grimt om kvinder, tænker de: ’vi er stadig på toppen, vi kan tillade os at gøre sådan’. Sådan en oplevelse kan ikke adskilles fra den økonomiske interesse, men du kan ikke regne dig frem til den baseret på folks indkomstniveau.«

Kun gælder det, så langt fra kun "blue-collar arbejdere", som Ivan Krastev anfører og syntes at tro (?). Historisk snarere tværtimod i hver fald for den organiserede arbejderklasse, men derimod for alle 'mentale småborgere', der hævder deres undermåler ego'er ved at sparke nedad og krybe opad i velkendt fascistoid stil. Dvs. småborgeren og flipproletaren som det hed i gamle dage, den især uorganiserede arbejder samt forsmåede genier og mange andre fra borgerskab, intellektuelle og småborgerskab mv. udgør vel idag som tidligere, den sociale rygrad i det diktatoriske "folket".

Hertil kommer (stor)borgerskabet, der i kynisk egeninteresse, som i 30'ernes fascistiske og nazistiske Europa, troede og åbenbart stadig tror (?), de kunne/kan ride på ryggen af tigeren og bruge den mod arbejderklassen generelt, kun for at opdage, som præsident Kennedy senere anførte, at de endte og stadig ender inden i den!

OG hvis man tror, vi kan snakke Trump & hans europæiske Co.med følge af mentale undermålere m/k fra det, så læs lige her:
https://www.information.dk/moti/2017/01/trumps-brug-begrebet-folket-varsel

Philip B. Johnsen

Eksponentiel vækst er selvskadende/-ødelæggende adfærd.

Der er massere af muligheder tilbage for kapitalisme, til den dag der ikke er flere tilbage.

De menneske skabte klimaforandringer burde vække stof til eftertanke.

Her er et konkret eksempel på udfordringen, når konstant publiceret politisk og journalistisk løgn, om den såkalte ’frihandels’ og økonomisk væksts lyksaligheder, er blevet mainstream, så er en ny Donald Trump's løgn, udlagt som også værende en mainstream sandhed vanskelig at udfordre, når man ikke er en pind bedre selv.

Estimeret 42.000 midlertidige jobs i US i kølvandet og en store fordel, for ’kortsigtede økonomisk vækst’ for Canada, til skade for alle mennesker i verden, forstærket med den nye skadelige EU CETA såkalte ’frihandel aftale’ mellem EU og Canada.

EU’s ansvarsfralæggele er nu igen et globalt problem, hjulpet på vej, ved fortielse af kendt fakta, af hjemlige politiske og jounalistiske medløbere.

"Two orders reviving the Keystone XL pipeline and Dakota Access piplines.

He also signed three other related orders that would:
Expedite the environmental permitting process for infrastructure projects related to the pipelines; direct the Commerce Department to streamline the manufacturing permitting process; and give the Commerce Department 180 days to maximize the use of U.S. steel in the pipeline."