Læsetid: 4 min.

Obama kalder til forsvar af amerikansk demokrati

I en passioneret afskedstale natten til onsdag dansk tid opfordrede den afgående præsident amerikanerne til at være årvågne – dog ikke bange – over for den voksende trussel mod demokratier, der udgår fra terrorgrupper og autoritære regimer verden rundt
Det var i hjembyen Chicago, at Barack Obama natten til onsdag dansk tid holdt sin afskedstale som amerikansk præsident.

Det var i hjembyen Chicago, at Barack Obama natten til onsdag dansk tid holdt sin afskedstale som amerikansk præsident.

Chicago Tribune

11. januar 2017

Afgående præsident Barack Obama opfordrede i en lidenskabelig afskedstale i Chicago tirsdag aften det amerikanske folk til at forsvare demokratiet, hvis overlevelsesevne skulle være truet af manglende solidaritet, voksende økonomisk ulighed, fjendtlighed mod immigranter, terrorisme og fortsat diskriminering mod farvede amerikanere.

Obama nævnte aldrig sin efterfølger Donald Trump ved navn. Men det var ikke svært for millioner af lyttere og seere at læse mellem linjerne og tolke præsidentens budskab som et incitament til at modsætte sig enhver bestræbelse fra det nye styre på at undergrave demokratiet, friheden og retsstatens principper.

Samtidig med at talen blev transmitteret direkte af alle tv-stationer meddelte CNN i en sensationel afsløring, at FBIs, CIAs og NSAs klassificerede rapport om Rusland cyberangreb mod Det Demokratiske Parti under sidste års valgkamp indeholdt to sider om Trumps forbindelser til Kreml.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Robert Ørsted-Jensen
  • Viggo Okholm
Robert Ørsted-Jensen og Viggo Okholm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

"Barak Obama opfordre til at lytte til den bedste viden tilgænglig, den viden, som den samlede førende forskning repræsentere og lade politiske partier ud fra denne bedste tilgængelige viden diskutere politisk vision, demokratiet bygger på dette fundament."

Det udemokratisk, at opfinde sine egne fakta eller købe blåstempling af fup og lukke munden på de forskere, hvis verificerede data ikke passer ideologisk til personlig politiske ønsker.

Sandheden vil indhente en sådan fremfærd med tiden.

Dagmar Christiandottir, Mogens Zelig, Bill Atkins og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Rivaler som Rusland og Kina vil aldrig kunne modsvare vores indflydelse verden rundt, med mindre vi skrinlægger vores principper og forvandler os til en af de stormagter, der mobber mindre nabostater.«

Nej, så er at bombe og plyndre befolkninger og byer i fjerntliggende strategiske stater som Afghanistan, Irak og Libyen anderledes ærværdigt. Taler Obama kun til den hvide mand i Vesten.

Niels Nielsen, Flemming Berger, Per Torbensen, Jan Kønig, Palle Yndal-Olsen, Jakob Trägårdh, Peter Jensen, Dagmar Christiandottir, Carsten Mortensen, Mogens Zelig, Philip B. Johnsen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Bill Atkins
Ja USA beskyttede amerikanske interesser, ikke kun de vitale for sikkerhed, men også økonomiske interesser med vold, men Barak Obama har politisk forsøgt, at rede amerikanske unge menneskers liv, ved bl.a. en meget kritiseret diplomatiske afslutning på Irans atomprogram, der nu risikere med Donald Trump, at udbryde i en ny krig for olie.

Jeg er personlig modstander af amerikansk magtanvendelse for økonomisk dominans, Barak Obama var en forbedring, som repræsentant for hele Amerika, repræsenterede Barak Obama, selv tilhørende en undertrykt amerikansk minoritet, flere gange minoriteters konstitutionelle undertrykte rettigheder, minoriteter der historisk altid er sendt forrest ved fronten i krig, det var også forventeligt det rigtige at gøre, men også modigt i USA, for det pustede til ilden under skyggesiden af USA, der i kølvandet støvede en Donald Trump op, der repræsentere fremmedhadet og white supremacy.

Anders Graae, Jakob Trägårdh, Viggo Okholm og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Obama havde til hensigt at lukke Guantanamo.
Obama havde magten til at lukke Guantanamo i 8år.

Guantanamo er kun et lille eks. på USAs mishandling af fanger, men der sker det helt udenfor alle love og regler. Noget der helt absolut ikke kan finde sted i et demokrati.

Obama tabte selv kampen om demokratiet til.....

Niels Nielsen, Flemming Berger, Jan Kønig, Dagmar Christiandottir, Bill Atkins, Børge Rahbech Jensen, Philip B. Johnsen, Carsten Mortensen og Mogens Zelig anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

"I sin tale trak han linjer tilbage til 1930’ernes fascisme og advarede mod islamistiske terrorister og autokrater i fremmede hovedstæder, der vil gøre demokratiet fortræd."

Var der nogen der sagde dronedrab?
Tirsdags-dødslister?

Niels Nielsen, Flemming Berger, Jan Kønig, Hans Larsen, Palle Yndal-Olsen, Peter Jensen, Dagmar Christiandottir, Flemming S. Andersen, Bill Atkins og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

11. januar, 2017 - 10:12
'minoriteters konstitutionelle undertrykte rettigheder', men der skal stå 'minoriteters konstitutionelle sikrede, men historisk undertrykte rettigheder'
Sorry.

Børge Rahbech Jensen

tænker bare, det mere ligner et angreb på demokratiet end et forsvar for det.

Niels Nielsen, Peter Jensen, Hans Aagaard, Flemming Berger, Michael Friis, Dagmar Christiandottir og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Philip B. Johnsen, jeg kan godt følge din vurdering af Obama, men jeg mener, det måske er for tideligt at vurdere Obamas egentlige fodaftryk, men set over tid tror jeg han vil blive bedømt, som en god administrator, der som præsident var lammet af republikanernes obstruktion og finanskrisens økonomiske nedtur, mens han udenrigspolitisk blot lod krigene ulme og sprede sig, uden at noget fik lov at blusse op, mens nye våbensystemer blev afprøvet i det store laboratorie, specielt har dronekrigen undergået en helt exceptionel udvikling - USA's svar på oprørsbekæmpelse og bykrig. Finansverdenen er efter Obama stadig helt uberørt af regulerende lovgivning.

Jens Thaarup Nyberg, Niels Nielsen, Christian Larsen, Flemming Berger, Philip B. Johnsen, Jakob Trägårdh, Dagmar Christiandottir og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Ja der mange hvis èr og tvivl om Obamas ægthed som menneske sammenblandet med de muligheder han havde. Men uanset hans store magt var han underlagt en struktur i USA, som det så ikke lykkedes at få helt gjort op med. Men en mand som kan tale som ham er altså i mine øjne ikke kun manipulator og uægte. Men lad nu verden prøve den modsatte side af menneskesynet og drage erfaringer der fra, hvis vi ellers overlever.

Anne Eriksen, Philip B. Johnsen og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar

Apropos artiklen:
"Washington State Senator Doug Erickson says he’s preparing legislation that will label peaceful demonstration marches as acts of “economic terrorism” punishable with prison time." (SumofUs)

Philip B. Johnsen, Niels Nielsen, Dagmar Christiandottir og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Den mand er et oratorisk geni og jeg har ikke hørt flottere og mere politisk sammenhængende tale fra nogen amerikansk præsident nogensinde. Mit indtryk er at han efter omstændighederne og med de begrænsninger han havde har gjort et flot stykke arbejde. Og så er han så sort at det ikke er til at tage fejl af - og det er sgu da i grunden ikke så ringe - han kan måle sig med de bedste leder det land nogensinde har haft.

Der er ting jeg er betænkelig ved - ikke mindst drone krigsførsel har jeg det forbandet dårligt med. bin Laden burde have været for en domstol og Libyen var for mig at se dårligt udført. Syrien ved jeg ikke - den er sateme svær den.

Men Guantanomo som enkelte ovenfor vil gå rette med Obame om. Vel her er enhver anklage totalt skudt forbi målet. Der er tydeligvis tale om mennesker der ikke har fulgt sagen. Obama gjorde alt hvad han kunne for at få lukket skidtet - men han havde et kongresflertal og en højesteret i mod sig og han kunne intet gøre uanset alle ønsker. I det mindste har han fået de fleste fanger frigivet .

Det er svært at sige hvordan historien vil behandle ham. Men personligt jeg tror ikke det bliver ringe. Hvad angår hans samlede familie? Jeg har altid fundet ideen om en "first family" temmelig tåbelig og vil givet fortsat gøre det. Men det ændrer ikke ved at det sgu er første gang nogen sinde vi har haft en familie i det hus hvor begge var højt begavede, højt uddannede og fremragende oratorikere. Desuden kan der ikke være skygge af tvivl om at de begge nære meget dybe følelser for hinanden. og det er sgu smukt at se på. De er og har indeed været et forbillede for enhver vision om hvordan en familie burde være. Det er sgu den mest forbilledlige familie der nogensinde har boet i det hvide hus og så er de afrikansk amerikanere. Det er sgu da noget værd det!

Anne Eriksen, jørgen djørup, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Nielsen, Merete von Eyben, Torben Skov og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Flemming du kunne starte med at være lidt bedre orienteret - det du skriver om Guantanomo er renlivet sludder - Obama havde lige præcist ikke muligheden i de der 8 år - han gjorde alt hvad det var muligt for ham at gøre for at lukke det skidt.

Flemming S. Andersen

Robert Ørsted-Jensen

Du ved selvfølgelig godt, efter din lange opremsning af Obamas meget korte sejrsrække, at hvis han ikke har kunnet formidle kongres og senat viden om de helt ulovlige forhold i Guantanamo, efter folkeretten og forholdene i fængsler i USA og behandlingen af fanger der, hvor de udnyttes til gratis arbejdskraft m.m., så kan det kun alene skyldes manglende indsats.

Du ved selvfølgelig også at Guentanamo er en militær lejr/fængsel.
Du ved selvfølgelig også hvem militærets øverstkommanderende er i USA.
Du ved selvfølgelig også at Præsidenten ikke behøver at følge kongressen og senatet, i sikkerhedsspørgsmål, som Guentanamo kunne have blevet gjort til, hvis Præsidenten havde villet det.
Du ved selvfølgelig også at Præsidentens beføjelser til ikke at følge forsamlingerne er meget vide, når det handler om udenrigspolitik, hvilket USAs omdømme må siges at være i høj grad.

Ingen kan påstå at Guentanamo ville bestå, hvis en præsident krævede den lukket, det er himmelråbende pladder, og at forsøge at forskønne Obamas eftermægle tjener intet formål på dette punkt. Det må ligge udenfor enhver diskussion for fornuftige mennesker.

Det samme gælder hans terrorisme udført med droner, hvor han også har haft det i sin magt at standse svineriet.

Indenrigs er det rigtigt at han ville have haft svært ved at forbedre de fattiges vilkår, men det er jo ikke til at vide vel??
For heller ikke her har Obama gjort bare en nogenlunde helhjertet indsats.

Flemming S. Andersen

Hej Robert

Jeg bider mærke i at dit link fuldstændig bekræfter det jeg skriver, og især i fire ting:

Datoen for artiklen 23/februar 2016 og ikke 7 år tidligere, hvis Obama havde haft til hensigt at få lukket for ulovlighederne.

At hans politiske modstandere i hele hans embedsperiode har stået konstant svagt i spørgsmålet om Guatanamo.

Og at han er militærets øverste leder og kunne have beordret en lukning.

Og at han kunne gøre det indenfor sine beføjelser:

Obama declined to address whether he will try to close the prison even if Congress opposes his plan. For months, the president’s top advisers have hinted that the White House may try to take executive action on Guantanamo, essentially going around Congress.

While military leaders have signaled that they do not currently believe they have the authority to take steps to close the prison, the White House or the Justice Department could issue a new interpretation of existing law and instruct the Pentagon to do so."

Tilbage er der vel så ikke andet end sølle bortforklaringer og undskyldninger og en konstatering af at gode ord, fedt flæsk, fine uddannelser eller et højt akademisk niveau ikke nytter, hvis man ikke vil noget godt alligevel??

Flemming S. Andersen

Hej Robert

Jeg bider mærke i at dit link fuldstændig bekræfter det jeg skriver, og især i fire ting:

Datoen for artiklen 23/februar 2016 og ikke 7 år tidligere, hvis Obama havde haft til hensigt at få lukket for ulovlighederne.

At hans politiske modstandere i hele hans embedsperiode har stået konstant svagt i spørgsmålet om Guatanamo.

Og at han er militærets øverste leder og kunne have beordret en lukning.

Og at han kunne gøre det indenfor sine beføjelser:

Obama declined to address whether he will try to close the prison even if Congress opposes his plan. For months, the president’s top advisers have hinted that the White House may try to take executive action on Guantanamo, essentially going around Congress.

While military leaders have signaled that they do not currently believe they have the authority to take steps to close the prison, the White House or the Justice Department could issue a new interpretation of existing law and instruct the Pentagon to do so."

Tilbage er der vel så ikke andet end sølle bortforklaringer og undskyldninger og en konstatering af at gode ord, fedt flæsk, fine uddannelser eller et højt akademisk niveau ikke nytter, hvis man ikke vil noget godt alligevel??

Flemming S. Andersen

Robert Ørsted-Jensen

Det skulle ellers være så ligetil, hvis ikke der er andet der blokerer udsigten.
Hav nu et godt 2017 og pas på dig

Liliane Murray

En ting, der for mig træder frem i første linje, er;-

"....med mindre vi forråder vores egen forfatning og dens principper midt i denne kamp....."

Og det skal vi passe meget på med, også i Danmark, hvis og når vi vil ændre vores love på grundlag af terrorisme, når vi taler om at ytringsfriheden skal begrænses, når vi lukker os selv inde bag mure og pigtråd, med kontroller og registreringer, så giver vi villigt sejren til dem, der netop ønsker at dette sker. Netop ønsker at begrænse os. Så giver vi køb på alt hvad der, i hvertfald for mig, er dansk.

Liliane Murray

I sidder her allesammen og hakker på Obama, nedgør det arbejde han har gjort......

Den 20. kommer der andre boller på suppen, og så er der nok mange der vil ønske sig tilbage til Obama's tid som president.

Men hyl bare videre....

Merete von Eyben, Anne Eriksen og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

Er det ikke netop det der gør at højrenationalisterne vinder frem, at Trump om få dage, kommer til at sidde i det hvide hus, at Le Pen kunne blive Frankrigs næste president, at Briterne valgte at forlade EU, at DF kunne få den fremgang den fik?

Man hakker på det næstværste, så meget, så folk vælger det værste! Af to onder, hvis man ser Obama som et onde, det gør jeg ikke, så dog hellere det mindst onde.

Kudos til Obama.

Robert Ørsted-Jensen

Obama havde helt samme problem med Guantanomo som han havde med gun-conrtol. Der er mange ting der gå ind her - men det væsentligste er at manden ikke er folkevalgt diktator og kongressen satte sig imod enhver tale om at opløse Guantanomo

Philip B. Johnsen

America first og white supremacy.
(Britain first)

White supremacy:
"By "white supremacy" I do not mean to allude only to the self-conscious racism of white supremacist hate groups. I refer instead to a political, economic and cultural system in which whites overwhelmingly control power and material resources, conscious and unconscious ideas of white superiority and entitlement are widespread, and relations of white dominance and non-white subordination are daily reenacted across a broad array of institutions and social settings."
Legal scholar Frances Lee Ansley

Barack Obama har gjort det godt, 'det' pustede til ilden under skyggesiden af USA, der i kølvandet støvede en Donald Trump op.

Barack Hussein Obama har betrådt USA's hvide mands verden, det vil ikke forblive ustraffet.

Der er intet nyt i dette.

@Liliane Murray nogle gange vælger man, at lade sig nøje.
Der er intet nyt i dette.

Liliane Murray

Ja, Phillip, og hvis man kun har valget mellem det onde og det mindre onde, så hjælper det jo ikke, hvis man gennem sin kritik af det mindre onde, ender med det rigtigt onde.

Philip B. Johnsen

Liliane Murray
Barack Obama er en almindelig præsident i en forskruet verden, Barack Obama ønsker almindelig demokratisk kritik.

"Afgående præsident Barack Obama opfordrede i en lidenskabelig afskedstale i Chicago tirsdag aften det amerikanske folk til at forsvare demokratiet, hvis overlevelsesevne skulle være truet af manglende solidaritet, voksende økonomisk ulighed, fjendtlighed mod immigranter, terrorisme og fortsat diskriminering mod farvede amerikanere."

Med venlig hilsen
Philip B. Johnsen

Flemming S. Andersen

Robert Ørsted-Jensen

Selvfølgelig fortæller datoen d. 23 februar 2016, noget om hvor alvorligt Obama har taget problemet omkring Guatanamo, når han først tager sine egne valgløfter alvorligt syv år efter tiltrædelsen.

Og selvfølgelig kan man ikke sammenligne udfordringen i et udenrigsanliggende som endog ligger under mandens direkte kommando (komando som i "luk lortet") og så en ændring i den indenrigs lovgivning, hvor præsidenten ikke har samme magtbeføjelser i forhold til forsamlingerne, og som ikke ligger direkte under hans kommando, og som yderligere vil kræve en ændring af USAs forfatning.

De to ting kan på ingen måde sammenlignes.

Men man kan konstatere at også Obama var uberørt af Guantanamo og den ulovlige praksis, ligesom han indførte den stærkeres ret til mord per fjernbetjening ved hjælp af droner.

Drop nu bare forherligelsen og vær en smule realistisk omkring hvad folk foretager af handlinger og undlader af handlinger og så deres fede floskler, hvor, indrømmet, Obama var en mester.

Flemming S. Andersen - Obama var ikke domineret af floskler i sin tale, hvis du fulgte med. På den anden side, hvis det var dit indtryk...

Hans retorik er suveræn og han kan lide at tale - det er ok, når budskabet hænger sammen - det er for få gange, vi oplever en politiker ect. som har noget med mening i sit budskab. Hvordan var det at skulle møde befolkningen/ kongressen - at sige og gøre det rigtige. Det tror jeg ikke ret mange kan sætte sig ind i.

Er denne tilsyneladende kovending med "Trump som eksponent for forandring" ikke lige tyk nok? Han er stadig en fuldstændig fejltagelse og hans ansættelse af lutter Goldman Sachs folk, et firma som også hans datter Ivanka benytter, en meget sigende pil til hans øvrige involvering med firmaet.

Ja, hans forretninger med Goldmann Sachs og hans aktier i mange Wall Street firmaer kan få katastrofale følger. "Verdens største investeringsbank" har i mange, mange år haft tidligere ansatte i tætte forbindelser til præsidenter - Clinton, Bush osv.
Det giver pote at involvere sig med denne vampyr af et firma, har man set...

Liliane Murray

@Phillip,

"Barack Obama er en almindelig præsident i en forskruet verden, Barack Obama ønsker almindelig demokratisk kritik."

Men nok alligevel en af de største statsmænd USA nogensinde kommer til at se, det tror jeg vi kommer til at sande i bagklogskabens lys

Michael Kongstad Nielsen

Øhh, hvad så med Lincoln og Roosevelt?
Obama var ædel på den dårlige måde. Han udnyttede ikke flertallet i begge kamre, han havde i den første periode. Han ville ikke præsidere imod republikanernes mindretal. Det fik han absolut ingen tak for. Og derefter kunne han intet udrette i den anden.

Udenrigspolitisk havde han god vilje, men den største 'synd' var manglen på opfølgning på talen i Cairo 2009. Forholdet til den muslimske verden. Det rykkede sig ikke. Det bedste han gjorde, var at undlade at vetoe FN's resolution lillejuleaftensdag 2016 mod Israels bosættelsesaktivitet på Vestbredden.

Hvem er vi, der tillader os at forlange fejlfrihed af en mand som Obama? Han er og bliver en rigtig god mand og præsident...

Michael Kongstad Nielsen

Ja Anne Eriksen, fejlfri skal han ikke være, men måske leve lidt mere op til det lovede. og forventede.
At han er en rigtig god mand, skal man nok være en dame for at kunne vurdere.