Læsetid: 4 min.

PLO: ’En tostatsløsning kommer til at omfatte nedrivning af israelske bosættelser’

Selv om en tostatsløsning synes længere væk end nogensinde, er den palæstinensiske ledelse ikke til sinds at indgå yderligere kompromis. ’Vi vil ikke acceptere mindre end en suveræn stat med kontrol over eget luftrum, kyststrækning og grænser,’ siger den palæstinensiske chefforhandler Saeb Erekat til Information
’Vores mål er at stoppe besættelsen, og det omfatter en stat uden illegale bosættelser,’ siger Saeb Erekat. Her udvides bosættelsen Har Homa mellem Jerusalem og Betlehem.

’Vores mål er at stoppe besættelsen, og det omfatter en stat uden illegale bosættelser,’ siger Saeb Erekat. Her udvides bosættelsen Har Homa mellem Jerusalem og Betlehem.

Debbie Hill

Udland
14. januar 2017

Hver eneste bakketop på Vestbredden er efterhånden dækket af israelske bosættelser, og de knap to millioner palæstinensere er forvist til en håndfuld små bystater, drysset ud over mindre end halvdelen af det område, der skulle have været kernen i en palæstinensisk stat.

Det Hamas-styrede Gaza er under belejring for andet år i træk, og fredsforhandlinger synes fjernere end nogensinde.

Information har spurgt den palæstinensiske chefforhandler Saeb Erekat, om der overhovedet er noget tilbage af den tostatsløsning, Danmark og resten af det internationale samfund stadig bekender sig til. Og hvad Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation, PLO’s, strategi er i de kommende år med Donald Trump i Det hvide Hus. 

Med udviklingen i de besatte områder og Trump i USA kunne det se ud, som om drømmen om en tostatsløsning er afgået ved døden?

»Israel fører i hvert fald en systematisk kampagne for at begrave tostatsløsningen. Det er tydeligt, hvis man ser sig omkring på Vestbredden i dag,« siger den 61-årige Saeb Erekat, der udover chefforhandlertitlen også er generalsekretær for PLO og en af præsident Mahmoud Abbas nærmeste medarbejdere.

Ifølge Erekat er Israel slet ikke interesseret i en forhandlingsløsning.

»Israels mål er en samlet stat med to forskellige systemer, et for jøder og et for ikkejøder. Det er det, vi ser udvikle sig i øjeblikket,« siger han.

Blandt palæstinenserne på Vestbredden er der da også mange, ikke mindst unge mennesker, der er ved at opgive håbet om nogensinde at få en palæstinensisk stat, erkender han.

Om mindre end en uge overtager Donald Trump tøjlerne i USA. Han har allerede bebudet, at den amerikanske ambassade skal flytte fra Tel Aviv til Jerusalem for at understrege byens status som »Israels evige hovedstad« og han har udpeget en bosætteraktivist som ny ambassadør. Alligevel mener Saeb Erekat, at en drømmen om to stater side om side stadig kan reddes.

»En tostatsløsning er stadig mulig. Hvis det internationale samfund gør det rigtige, kan det stadig lade sig gøre. Og med det rigtige mener jeg, at det internationale samfund skal anerkende Palæstina som stat med de grænser, der eksisterede i 1967 og i øvrigt holde op med at behandle Israel som en stat, der står over loven,« siger Saeb han med henvisning til de israelske bosættelser på den besatte Vestbred og i den palæstinensiske del af Østjerusalem.

 

Den palæstinensiske chefforhandler advarer Trump mod at kaste Mellemøsten ud i endnu mere kaos, lovløshed og ekstremisme og i stedet holde fast ved tostatsløsningen som mål.

»Det er det, der tjener USA’s interesser bedst i det lange løb,« siger han med henvisning til USA’s ønske om genskabe stabiliteten i Mellemøsten. »Vi har brug for en regering i Washington, der er parat til at gøre det, der er nødvendigt for at bringe besættelsen til ophør.«

Ja tak til indblanding

Saeb Erekat roser Frankrigs forsøg på nok en gang at sætte den israelsk-palæstinensiske konflikt på dagsordenen med den stort anlagte fredskonference, der starter i morgen i Paris.

»Vi støtter det franske initiativ af en meget vigtig grund. Det vil sætte et multilateral ramme for fredsprocessen, hvor det internationale samfund spiller en aktiv rolle for at sætte en stopper for den 50 år lange besættelse,« siger han.  

»Vi har brug for en fredsproces med en klar tidsramme, klare referencer til international lov og ret og en mekanisme, der fastslår, hvad der vil ske, hvis parterne ikke overholder de aftaler, der indgås. Og det er kun det internationale samfund, der kan hjælpe os med at få det.«

Saeb Erekat erkender imidlertid, at det franske initiativ ikke i sig selv kan genåbne fredsprocessen. Der skal ifølge den mangeårige politiker meget mere pres til, før Israel er villig til at forhandle. Han understreger, at EU godt kan gå enegang, selv om Trump vælger en anden vej.

»EU har en såkaldt associeringsaftale med Israel, som teoretisk set er betinget af respekten for menneskerettighederne. Men trods alle de krænkelser, Israel begår i det besatte Palæstina, er der ingen i Bruxelles, der tør tage aftalen op til revision,« siger han.

Derudover opfordrer den amerikanskuddannede forhandler Danmark og EU til at anerkende Palæstina, forbyde alle produkter fra de ulovlige bosættelser og til at trække alle investeringer ud af de virksomheder, der er involveret i besættelsen.

»EU har en moralsk og politisk forpligtelse til at anerkende Palæstina, forbyde bosætterprodukter og holde Israel ansvarlig for dets forbrydelser og krænkelser,« mener han.

Nok er nok

Trods de dystre udsigter, er palæstinensiske kompromiser ikke på dagsordenen, understreger Erekat. 

»Vi taler ikke om at få en ’bæredygtig’ stat. Vi taler om en suveræn stat med kontrol over sit eget luftrum, kyststrækning, vores del af Det døde Hav og grænseovergangene til Jordan, Egypten og Israel. Det er vores ret, og vi er ikke indstillet på at acceptere andet end en suveræn stat,« siger han.

»Målet er ikke et redefinere den israelske besættelse, det handler om at bringe den til ophør.«

Derfor kan der ikke blive tale om f.eks. at lade Israel annektere bosættelserne.

»Bosættelser på besat område er en krigsforbrydelse ifølge international lov. Vores mål er at stoppe besættelsen, og det omfatter en stat uden illegale bosættelser,« siger han.

»Når Israel engang har anerkendt Palæstina, 1967-grænserne og forpligtelsen til at trække sig tilbage, kan vi se på, hvordan det i minimalt omfang kan lade sig gøre at bytte territorier af samme størrelse og kvalitet – så længe det er til Palæstinas fordel. Men jeg kan sige det klart allerede nu: En tostatsløsning kommer til at omfatte nedrivning af israelske bosættelser. Det kan ikke lade sig gøre uden.«

Ifølge Erekat har Israel p.t. besat 78 procent af det oprindelige palæstinensiske område.  

»Præsident John F. Kennedy sagde engang: Du skal aldrig forhandle med dem, der siger, at hvad der er mit, er mit, og hvad er dit, kan vi forhandle om. Han var en klog statsmand,« lyder det fra den palæstinensiske chefforhandler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dette er indlysende rigtigt.

Men altså med Donald J. Trump ved roret samt en ortodoks uddannet svigersøn som II. styrmand varer det vist meget, meget længe inden man kommer nærmere til en 2-statsløsning.

Desuden har Donald J. Trump jo gentaget flere gange overfor staten, Israel, at de blot skal holde ud til han tiltræder sit embede, for så vil han sørge for, at de får alt, hvad der historiske tilkommer dem. Og dette gælder som bekendt ikke blot Vestbredden men også store dele af nabolandene.

Der bliver ikke fred i vor tid, der er for mange modstridende interesser...

Europæerne sidder med hænderne i skødet og håber, mens de understøtter Israels ulovlige, umenneskelige og helt igennem utilgivelige ødelæggelse og tyveri af palestinenserneres liv, fremtid, byer og boliger, retsfølelse, vand og oliventræer, marker og græsningsarealer. De myrder eller lemlester mindst en person om dagen, som hverken har militær eller en beskyttelsen af en stat bag sig. Kun sten og deres stemmer. Det bliver de fængslet for uden rettergang i hundredevis.
Israel siger nu de vil være en jødisk stat, derfor kan de aldrig blive en demokratisk stat, som John Carrie formulerede det.
Lobbyen i England har længe været kendt til at forhindre fordømmelse af Israels handlinger, men nu afsløret for rullende kamera af Al Jazzeras 'The Lobby'. Alle lande i vesten er offer for denne skjulte propaganda. Hvorfor skal vi tro at Danmark ikke er?
Der er stof til journalistik som kan forbedre livet for tusinde palæstinensere, hvis man tør betale prisen.
Nu er 4 episoder fremme http://www.aljazeera.com/investigations/thelobby/

Jørgen Nielsen, Finn Hansen, Inger Riis, Flemming Berger og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Gert: at de får alt, hvad der historiske tilkommer dem... Du mener nok mere overbevisning. dette her har intet at gør med historie... toraen er religiøs påfund, som legimitere alle de Aberamhistiske religioner og tanken om en landet "du/de/jøder/israeler har fået". efter deres egen overbevisning.

Syndes det vigtig at få definitionen på plads. - man kan med andre ord også kalde en form for radikalisme efter mit spektrum.

Michael Kongstad Nielsen

Husk også Sikkerhedsrådets resolution fra den 23.12. sidste år, der påbød Israel at standse al yderligere bosættelsesaktivitet. 14 stemte for, 1 undlod (USA). Altså ingen veto.

Jørgen Nielsen, Finn Hansen, Inger Riis og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Peter Bækgaard

Det kommer ikke til at ske kort og godt.

Jeg er enig med Peter Bækgaard - for én gangs skyld. Palæstinenserne kommer til at acceptere at de bliver presset ud af deres land, eller finde sig i at bo i et apartheid system.

Hvorfor kommer det ikke til at ske? Fordi USA sidder på pengekasse FN, Nato og med en jødisk mafia i USA i ryggen, undskyld udtrykket mafia, det var hvad der lå på sinde.
Ingen ønsker en total krig for palæstinensernes skyld og vel uanset vore sympatier: heldigvis for det.
Men alligevel bør verdenssamfundet kunne finde en form til en anerkendelse af de palæstinensiske rettigheder ved at anerkende dem og ved at forhandle og argumentere med dem om en stærk forbedring uanset det nok ikke lykkes at komme tilbage til 67. Problemet er indtil videre Israels beskytter i vest og nu med en endnu større fantast end ham i Rusland ved roret.