Læsetid: 3 min.

Radikale muslimer truer den religiøse rummelighed i Indonesien

Det unge demokrati i Indonesien bliver testet for sin rummelighed, når Jakartas befolkning i næste måned vælger en ny guvernør. I et opgør med Indonesiens moderate udgave af islam har radikale muslimer samlet hundredtusinder til protest imod den kristne kandidat
21. januar 2017

Når borgerne i Jakarta den 15. februar skal vælge en kandidat til det højeste politiske embede i Indonesiens hovedstad, er der mere på spil end partipolitik. Det handler også om landets religiøse rummelighed og opblomstringen af radikal islam.

I løbet af sidste efterår har radikale muslimer samlet sig til massedemonstrationer imod den kristne kandidat Basuki Tjahaja Purnama, der bedst kendes under sit tilnavn Ahok. Som både kristen og etnisk kineser er han en kontroversiel figur i det hovedsageligt muslimske land med et akavet forhold til Kina, skriver ABC News

Utilfredsheden med Ahoks kandidatur samlede i december mere end en halv million mennesker, der krævede guvernøren fængslet for blasfemi.

Blasfemianklagen relaterer sig til en tale, han holdt den 27. september, hvor han med henvisning til Koranens vers 51 om, at muslimer ikke skal alliere sig med kristne eller jøder, afviste, at Koranen fratager muslimer muligheden for at stemme på en kristen kandidat:

»Måske føler I i hjertet, at I ikke kan stemme på mig, men I bliver løjet for ved at bruge Koranens vers 51,« lød det fra Ahok.

Det er ikke første gang, radikale muslimer protesterer mod den kristne kandidat. Da Ahok i 2014 overtog guvernørposten, efter at den tidligere guvernør Joko Widodo (Jokowi) var blevet indsat som præsident, forsøgte hans modstandere at holde ham fra det prestigefyldte politiske embede med argumenter om, at en kristen kandidat ikke kan lede den primært muslimske hovedstad.

Den verserende blasfemisag har dog ikke spoleret Ahoks mulighed for at opstille til valget i februar, hvor han er oppe imod to stærke kandidater: den tidligere kultur- og uddannelsesminister Anies Baswedan og Agus Harimurti Yudhoyono, der er søn af den tidligere præsident Susilo Bambang Yudhoyono.

Med tre konkurrerende kandidater til guvernørposten kræver det 50 procent af stemmerne i første valgrunde at blive valgt. Hvis det ikke lykkes, skal Jakartas indbyggere til stemmeurnerne igen på en endnu ikke fastsat dato i april eller maj.

Radikal islam

Demonstrationerne i Jakarta handler ikke kun om utilfredsheden med Ahoks kandidatur, men også om mere radikale muslimers ønske om at lade islam få en større plads i det sekulære Indonesien, skriver freelancejournalisten Nithin Coca i The Diplomat.

Indonesien var under præsident Suhartos militærstyre fra 1967 til 1998 et populært eksempel på, hvordan verdensreligionerne kunne leve fredeligt sammen. Men siden overgangen til demokrati i 1998 og befolkningens øgede frihed har flere religiøse konflikter plaget det ellers fredelige land, skriver Human Rights Watch. 

Hovedfiguren bag massedemonstrationerne mod Ahok er Habib Rizieq, der i 1999 grundlagde De Islamiske Forsvareres Front — en salafistisk gruppe, der argumenterer for en ordret fortolkning af Koranen. Gruppens medlemmer har siden tiltrukket sig opmærksomhed, når de iklædt hvide dragter og bevæbnet med køller er gået til angreb på folk, de vurderer er en hån mod islam — heriblandt kristne og shiamuslimer samt diskoteker og restauranter med alkoholservering.

Dele af Habib Rizieqs religiøse uddannelse er foregået i Saudi-Arabiens hovedstad Riyadh og er blevet finansieret af et saudiarabisk statsstipendium, skriver Amanda Kovacs i sin forskningsartikel Saudi Arabia Exporting Salafi Education and Radicalizing Indonesia’s Muslims fra 2014.

Den religiøse mangfoldighed har haft svære vilkår i det sidste årti, hvor landet har oplevet en række voldelige angreb mod religiøse mindretal, skriver Setara Institute for Democracy and Peace, der vurderer religionsfrihedens betingelser i landet. I 2015 dokumenterede de 197 tilfælde af religiøst motiveret vold.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu