Baggrund
Læsetid: 4 min.

Rusland blander sig skam også i europæisk politik

Hacking, spionage og desinformation er kun tre af redskaberne i Putins udenrigspolitiske værktøjskasse. I Europa udgør de ekstreme højrepartier hans vigtigste politiske redskab, siger flere eksperter
Front Nationals leder Marine Le Pen har allerede lånt mere end 80 millioner kroner af russiskejede banker og fonde. For nyligt lovede hun at anerkende Ruslands annektering af Krim, hvis hun vinder det kommende valg.

Front Nationals leder Marine Le Pen har allerede lånt mere end 80 millioner kroner af russiskejede banker og fonde. For nyligt lovede hun at anerkende Ruslands annektering af Krim, hvis hun vinder det kommende valg.

Henri Szwarc

Udland
7. januar 2017

Rusland har blandet sig kraftigt i den amerikanske valgkamp. Det står klart, efter de amerikanske efterretningstjenester de seneste dage har briefet både præsident Obama og kommende præsident Trump om russernes hacking af bl.a. Hillary Clintons private mailkonto og efterfølgende lækage af indholdet til whistleblowernetværket Wikileaks.

Men det er ikke kun USA, der i disse år bliver udsat for massiv russisk indblanding. Også i Europa har præsident Vladimir Putins administration travlt med at blande sig i den politiske udvikling. Her sker det imidlertid først og fremmest ved hjælp af de yderligtgående højrepartier, der har momentum i mange europæiske lande.

De seneste år er det lykkedes Rusland at knytte tætte bånd til en lang række af de mest ekstreme højrepartier, der villigt lader sig bruge til at fremme russiske interesser, mener flere Rusland-eksperter, som Information har talt med.

Trojanske heste

De betegner den russiske alliance med ekstreme højrepartier som Front National, Liga Nord, Gyldent Daggry og mange andre som et af de allervigtigste redskaber i Putin-administrationens udenrigspolitiske værktøjskasse.

»Putin bruger de ekstreme højrepartier til at svække EU og NATO og fremme sin egen dagsorden i Europa,« siger den græske Rusland-ekspert Antonis Klapsis, der for nylig udgav bogen An Unholy Alliance om de stadig stærkere politiske, økonomiske og ikke mindst ideologiske forbindelser mellem Rusland og det yderste højre.

Han sammenligner de højrenationalistiske partier med »trojanske heste«, der fremmer den russiske dagsorden indefra.

Ifølge professor Klapsis lader de europæiske partier sig bruge til at underminere det politiske establishment og EU, fordi de ser Rusland som en naturlig allieret.

»Mange af politikerne på den yderste højrefløj føler sig tiltrukket af Rusland og af Putin, fordi de føler et værdifællesskab. Putin hader liberalisme, han er nationalistisk og socialkonservativ, hylder traditionerne og de kristne værdier. Det er fundstændig sammenfaldende med de værdier, som de fleste højrepopulistiske partier hylder,« siger Antonis Klapsis.

»Og derudover kan en del af lederne på den yderste politiske højrefløj også rigtig godt lide den måde, Putin leder Rusland på. De synes godt om en stærk leder, der hverken tager demokratiet eller menneskerettighederne alt for alvorligt.«

Krig mod tilliden

Forbindelserne mellem Rusland og partierne på den yderste europæiske højrefløj bliver stadig stærkere, vurderer den græske professor – først og fremmest på det politiske plan. Mange af politikerne fra de yderligtgående højrepartier valfarter til Moskva, optræder flittigt i statskontrollerede russiske medier og ytrer sig også stadig oftere til Ruslands fordel hjemme i Europa.

»Der er en helt ny diskurs, hvor stadig flere politikere og debattører på den yderste højrefløj taler om, hvor nødvendigt det er at samarbejde med Rusland og om, hvor vigtigt det er at få ophævet de økonomiske sanktioner, som blev indført efter Putins annektering af Krim-halvøen,« siger han.

Det er Edward Lucas, seniorredaktør på The Economist og medforfatter til forskningsrapporten Winning the Information War om Ruslands propagandaindsats, enig i.

 »Ruslands mål er at svække og på længere sigt opløse EU og NATO,« siger Lucas og det er her, de højrepopulistiske partiers EU-skepsis og antiamerikanisme kan bruges. Men han understreger, at det langtfra kun er de store vestlige institutioner, der er målet for den russiske indblanding.

»Putin fører krig mod den tillid, der binder de vestlige samfund sammen,« siger han og henviser til den strøm af falske nyheder og indlæg fra russiske internettrolde, der i øjeblikket oversvømmer nettet med det formål at styrke Rusland som international samarbejdspartner.  

»Rusland bruger løgn  og vildledning til at så mistillid på alle niveauer i de vestlige samfund, både mellem mennesker, organisationer og stater, og lodret mellem befolkninger, myndigheder og regeringer,« mener Edward Lucas.

Kreml eller kaos

Thomas Elkjer Nissen, der bl.a. forsker i Ruslands strategiske kommunikation og cyperkrigsførsel på Forsvarsakademiets Institut for Militære Operationer mener, at Rusland allerede har haft held til at påvirke opinionen en hel del.

»Ruslands mål er at overbevise offentligheden om, at Rusland er en politisk samarbejdspartner. Derfor portrætteres Rusland som den eneste løsning, også på Europas problemer,« siger han. »Rusland prøver at bilde os ind, at Vesten kan vælge mellem at indgå aftaler med Kreml eller kaos.«

Det gør sig f.eks. gældende i forhold til konflikten i Syrien, mener Nissen. Her prøver Rusland at overbevise den europæiske offentlighed om, at kun russerne kan skabe fred i Syrien og dermed løse Europas immigrationsproblemer.

»Det foregår en gradvis og subtil påvirkning over tid, hvor der bliver skabt en stadig stærkere opfattelse af, at Vesten er nødt til at samarbejde med Rusland – og naturligvis ophæve de økonomiske sanktioner,« siger han.

Og det er netop det budskab, som i stigende grad fremføres af højrepopulistiske politikere.

Antonis Klapsis understreger, at »der endnu ikke er tale om en livstruende trussel mod de vestlige samfunds politiske sammenhængskraft. Men omvendt bør vi tage Ruslands forsøg på at undergrave vores samfund meget seriøst«, siger han. »For russerne fisker i rørte vande og Europas problem er, at mistilliden til institutioner som EU vil blive ved med at vokse, så længe vi ikke får løst de grundliggende problemer med dem,« siger han.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Det er godt nok en giftig liste over Putins venner i Vesteuropa -
og nu har han endnu en ven siddende som amerikansk præsident.

Jamen altså!!

Carsten Mortensen

I DK anerkender vi Kina's annektering af Tibet - og øvrige tilsidesættelser af menneskerettigheder .....yderligere fjerner vi demonstranter.
Alle politikere er jo til salg, - det er jo penge & magt det handler om.

Finn Thøgersen, Jesper Nielsen, Flemming Berger, Torben Lindegaard og Jan Kønig anbefalede denne kommentar

Faktisk er der intet nyt i disse oplysninger, hvor højreekstreme grupper udnyttes af 2 af Ruslands efterretningstjenester. Dette er blevet kortlagt og ret klart dokumenteret stiftelsen, Expo, der også har klarlagt, at disse 2 efterretningstjenester både holder regelmæssige møder med højreekstreme grupper i Europa samt også finansierer en del af deres drift.

Stiftelsen Expo er en helt privat non-Commercial organisation, der blev startet af den svenske forfatter, Stig Larsson, og som finansierer sin drift via afkast fra hans bøger. Stiftelsen Expo har til formål at afdække og informere om enhver form for ekstremisme - altså både højre- og venstreorienteret samt religiøs, racistisk og sexistisk ekstremisme.

http://stiftelsen.expo.se/verksamhet.html

Jeg burde måske henlede opmærksomheden på, at også Danmark har gode forbindelser til Rusland. Således er danske Marie Krarup ganske hyppig gæst i RussianToday, der er Putins og den russiske regerings propaganda-kanal.

Men hun får godt selskab af Sveriges Demokraterne og en lang række højre-populistiske grupper fra hele Europa.

Karsten Aaen, P.G. Olsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

• Vi ved, at DF og de andre højrefløjspartier i Europa føler et kristent værdifælleskab med Putin og ser en stor leder i ham.
• Vi ved, at DF’s franske søsterparti har store økonomiske forbindelser med en Moskva-bank.
• Vi ved, at DF er usædvanlig glad for penge. Spørgsmålet er så, om partiet også låner penge hos Putins banker.

Jeg ved selvfølgelig ikke, hvor Dansk Folkeparti henter deres penge - bortset fra de skatteborgerpenge som de forsøger at svindle sig til hos EU.

Men det er en faktuel kendsgerning, at Ruslands propagandaminister, Dmitrij Kiseljov, finansierer omkring 40% af Marine Le Pen's temmelig mondæne budget.
Videre har Initiativ für Deutzland, Partij voor de Vrijheid, Jobbik, Khrysi Avgi, UK Independence Party, Freiheitliche Partei Österreichs, Sande Finländare og mange flere samt langt mere ekstreme grupper en gpd og "kontant aftale" med Dmitrij Kiseljov og hele staben.

www.svd.se/putin-trappar-upp-informationskriget
www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/putins-ledstjarna-ar-en-ultrapatrioti...
www.bbc.com/news/magazine-27713847
www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/11515835/Russia-bought-...

Det vender sig i mig når udspringet i en artikel bygger og udbreder sit narativt baseret på unavngivende eksperter, eller ' officielle kilder'.

Personligt er jeg uenig i billedet. Jeg tror ikke på at det ekstreme højre succes ikke ligger i al deres politik, men i fravalg af svigtende samfund som har ladet det finatielle system overtage, med den udemokratiske magtkoncetration og korruption det indebærer. F.eks havde Le Pen havde stor tilslutning til sine budskaber, men meget lidt tilslutning til valget(hurra!). Og det yderst liberale højre,som også er stor trussel for demokrati og rettigheder, arbejder rundt om og i de demokratiske valg, hvilket gør dem sværere at omkranse og udpege. Men også de har en grim politik med brud på internationale og nationale love, snyde samfund for deres del af skattebidrag, udnyttelse af ulandes resourcer og arbejdskraft, modstand imod omstilling til mindre udnyttelse af resourcer osv.

Måske vil europæerne bare hellere have venner end uvenner? De vil i alle tilfælde hellere have fred og retfærdighed end krig - kold eller varm.

Gad vide om journalismen kan tale en optrapning af ufred og splittelse ned. Gad vide?

EU-liberalister og kapitalister glor med store øjne på den stadig længere liste over højrepopulisterne, og om lidt råber de til venstrefløjen: "Så gør dog noget!"

Jesper Nielsen

Gert,

Jeg har ikke respekt for en såkaldt forskningsorganisation som expo.se, hvis tidligere researchleder, Tobias Hübinette, bl.a. har udtalt "Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!"

Det er på tide at stå ved det. Vi er alle som en i lommen på Putin.