Kommentar
Læsetid: 3 min.

Vi skaber vores egen omstilling

Hver eneste af os kan starte forandringen – og det er nemmere end nogensinde før, da vi alle har mulighederne til at bevæge verden. Vi er selv den forandring, vi ønsker at se i verden – og i stedet for at vente på, at andre handler for os, skal vi handle selv
Udland
1. februar 2017

For fem år siden troede en del mennesker, mest fra de mere alternative miljøer, fuldt og fast på, at verden ville gå under den 21. december 2012.

Mange af de samme mennesker troede endda på, at der ville ske en stor global begivenhed, som med et trylleslag ville fjerne alle menneskehedens problemer på planeten og redde vores civilisation. Det skete ikke, og vi sidder i den samme status quo suppedas, som vi altid har gjort.

Men i virkeligheden handlede den 21. december 2012 for disse mennesker om eskapisme – om troen på, at en eller anden højere magt ville komme og redde os fra alle vores problemer. Med andre ord, ansvarsfritagelse.

Præcis som nu, hvor mange grønne ildsjæle og klimaaktivister jorden over er rædselsslagne over USA’s nye præsident og grædefærdige over, at USA’s afgående præsident ikke længere kan være dén storebror og verdens og klimaets forkæmper, som verden har brug for.

Men egentlig er det utroligt, at så mange mennesker over hele kloden sætter deres lid til, at ét menneske kan enten redde eller destruere næsten 7,5 mia. menneskers fremtid.

Har vi virkelig opgivet troen på, at vi selv kan forandre vores verden? Skal vi virkelig vente på, at nogle få individer kommer og redder vores fremtid – eller ødelægger den? Har vi mistet troen på os selv?

Faktisk er vi mere magtfulde, end vi nogensinde har været.

Hver eneste af os kan starte en facebookside eller en YouTube-kanal og med det rigtige budskab måske tiltrække hundredetusindvis af følgere -– både i Danmark og over hele kloden.

Det er blevet nemmere end nogensinde at skabe kontakt med omverdenen – både i Danmark og i udlandet – og komme i kontakt med eksempelvis grønne organisationer og grønne ildsjæle. For når man løber alene, kan man løbe stærkt – når man løber sammen, kan man løbe langt.

I verden i dag er det dem, der råber højst, der bliver hørt. I en verden, hvor hver eneste like tæller, skal du sørge for at få så mange som muligt. I en verden, hvor hver eneste følger kan omsættes til stemmer, skal du have så mange følgere på sociale medier som muligt. I en verden, hvor populisme og snæversyn sætter dagsorden, skal du have alle facts på plads for at frembringe de mest intelligente argumenter.

Giv ikke op

Vores allerstørste fjende er frygten i os selv – frygten for, at vi ikke er gode nok.

Men det er blot en begrænsende overbevisning, som handlingslammer os – vores egen skæve vrangsforestilling, at vi ikke er gode nok til selv at skabe den gode fremtid, vi fortjener.

For der vil altid være nogle, som vil stoppe den grønne omstilling. Som vil hade og bagtale. Som vil gøre alt for at bremse og nedgøre. Men det er kun på grund af vores egen begrænsende overbevisning, at vi lader os at gå på af disse små sten på vejen.

For det overordnede mål er at skabe den grønne omstilling, som kan bringe vores natur, ressourcer og dermed civilisation tilbage i balance. Og vi er godt på vej, med både vedvarende energi, cirkulær økonomi og mange flere gode bevægelser og tiltag. Det er en god begyndelse.

Og så skal man aldrig, aldrig give op. 

J.K. Rowling fik afslag fra de første 12 forlag på sine Harry Potter-bøger, inden hun slog igennem og blev en verdenskendt forfatter. Walt Disney fik 302 afslag, indtil han omsider fik støtte til at skabe Disney World. Stephen King fik 30 afslag på sin første bog, inden han brød igennem som verdenskendt forfatter med flere end 350 mio. solgte bøger på verdensplan.

De mennesker gav aldrig op. Disse mennesker troede på deres drømme og førte dem ud i livet.

Og det kan du også.

Selina Juul er stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Schiøtz

ENIG – LAD OS BEKÆMPE FRYGTEN!
Udvikling og fremgang har vi haft gennem alle tider set i det lange tidsperspektiv. Det tror jeg ikke nogen kan være uenige i. Men den opadgående kurve har nogle ubehagelige dyk med mellemrum.

Det har store omkostninger for mange mennesker, der er uheldige at være tilstede netop i ”dykket”.
Samtidig tror jeg at ”dykkene” bidrager til, at der kommer gang i næste udviklingsbølge, der bringer os til næste niveau. Så når vi oplever at mange forhold forværres, så kommer der mod-”bevægelser” der bringer os videre, fordi der er mange mennesker der ikke kan lade være med at involvere sig og kæmpe for en fælles udviklingssag.

Det spændende vil jo være, hvis det som Selina Juul benævner ”frygten i mig selv” og ”frygten for ikke at være god nok” og ”frygten for hinanden” kan bearbejdes og opløses. Det er jo disse følelsesmæssige overreaktioner i hvert af os mennesker, der får rigtig mange til at stemme på de politikere og magthavere der ”lever af folkets” frygt. Tænk hvis følelsen af frygt kan elimineres? Så går luften fuldstændig ud af de balloner som Trump, Le Pen, Dansk Folkeparti m.fl. puster op. Og dermed vil de miste stemmer og magt og vi vil få færre og knap så "dybe dyk”.
Og måske kan det bidrage til at vi får ”færre dyk” og give os håb og oplevelse af en sjovere fælles udviklingsrejse mod et bedre sted at leve her på denne jord, som vi alle må deles om, hvis vi skal overleve på den lange bane.
Positive tanker fra
Karsten Schiøtz

winnie gade, Selina Juul, Niels Duus Nielsen og Tine Friis anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Trump er kun et menneske. Uanset hvad han vil og gør, så står solen såmænd op igen i morgen.

Selina Juul du behøver nu ikke være nervøs for mig. Dine antagelser og fordomme ligger langt fra viden og indsigt. Så trøst dig med at ikke alle deler dine karaktertræk, så du behøver ikke klandre alle for at være lige som dig selv.

Men du har ret i, I er mange der har travlt med hvad andre skal, og glemmer hvad i selv kan.

Har selv tænkt over hvordan det er endt sådan. Flertallet her i landet regnes dog for voksne mennesker. Alligevel er baggrunden for Irak krigen allerede så meget glemt, at bagmændene for løgnene blev af danskere genvalgt.

Så jeg er kommet til den antagelse, at samvittigheden plager danskernes underbevidsthed. Hellere lade som om de gør det rigtige, end ende som de mindre kloge der blev narret.

Ib Christensen.

Tak for dine overvejelser. Jeg synes at du skal gå efter bolden, i stedet for at gå efter manden - for da du går efter manden her i dit indlæg, bliver dit indlæg netop præget af fordomme ligger langt fra viden og indsigt.

Og jeg er da slet ikke nervøs for dig.

I mit indlæg skriver jeg netop at alle har magten til at forandre verden, og i dag er det blevet nemmere end nogensinde. Men du læser jo kun dét, som du gerne vil se.

Karsten Schiøtz

Tak for dine positive tanker og spændende input. Civilisationen vil nok se noget andeledes ud hvis mennesker kunne eliminere følelsen af frygt.

Ib, du har helt ret: solen står såmænd også op imorgen :-) men til hvilken verden?

Jeg forstår dog ikke rigtigt dit indlæg... synes du ikke vi skal forsøge at ændre verden? Skal vi blot følge strømmen? Imens vi tænker vores, men intet gør. Eller du synes måske verden er fin som den er, og alt går i den rigtige retning?

Og så står jeg uforstående overfor dit personlige angreb på Selina Juul.
Gå imod hendes mening, ikke hende. Indtil da vil du i mine øjne blot være en troll, hvis mening ikke er relevant

Ib Christensen

@Selina Juul

Jeg var bevist provokerende. For jeg mener du forventer for lidt af folk.

Det forventes at man er grådig. Penge motiver. Det er hele vores arbejdsreform bygget på. Og så vidt forsøger folk at leve op til forventningerne.

Jeg er som du ganske bevist om. at kan man ikke forandre bare den lille del af verden man selv er, så skal man ikke forvente andre forandre verden for en.

Jeg stoppede med at betale topskat da jeg måtte erkende mine penge gik til at slå "de fremmede" ihjel på en løgn. Jeg har ikke råbt og hylet op om hvor forfærdelig jeg lider af at "bidrage" så andre skal fjerne topskatten for mig. Jeg skiftede bare fag.

Da en arbejdsgiver sad og fortalte mig, at nu skulle han tjene 53% af sin årsomsætning på julehandlen, så nu manglede han flere hænder. Men jeg skulle lige arbejde Oktober gratis, Nov. Dec. Jan. på fuld løntilskud. Så fortalte jeg ham, at når jeg nu boede i et land hvor vi ikke skal have noget til overs for nasserøve, så skal jeg da heller ikke være til nytte for dem.

o.s.v.
Når det kommer til stykket, er jeg vel bare skuffet over i andre få er noget for sent ude.

winnie gade, Niels Duus Nielsen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Tak for at dele din historie, Ib Christensen - jeg kan godt forstå, at du er skuffet.

Michael Kongstad Nielsen

I morgen er det Kyndelmisse. Kjørmes Knud er der. Halvdelen af vinteren er gået. Lad dagen markere starten på en ny omstilling !
http://www.bibelselskabet.dk/ombibelen/bibelentilhoejtiderne/kyndelmisse

Ib Christensen

Ang. antagelser og fordomme.
At erklærer den kalender for ligegyldig, er lige så meget antagelser og fordomme, som at tro den bragte jordens undergang.
Ellers kan jeg slutte helt og fuldt op om pointen i artiklen.

Myrer har faktisk demokrati. Det fungerer hved at hvis en myrer får en ide, så gør den det. Er ideen god slutter andre myrer sig til. Efter nogle dage, så er ideen enten opgivet eller slået igennem.
Det interessante er at der lader ikke til at være det helt store hvad angår ledelse.

En af symptomerne på dårlig ledelse er at folk stopper med at stille deres intellektuelle kapacitet til rådighed. De tager hovedet under armen, så må dem der giver ordrene selv stå til ansvar!

Problemet er bare at de ikke stilles til ansvar.
Og vi har længe hørt på at alt politik er, flere penge, flere penge, flere penge!

Penge er kun et middel. Vi kender ikke målet.
At ændre en verden der bevæges mod et ukendt mål, er at forvente meget af folk. Så vi skal forvente meget mere af os selv, end at det skal ske uden beregning. Vi skal være villige til at offer noget for at ændre noget.

Artikler om at I andre skal være bedrer virker ikke.

Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Ib Christensen, det har du ret i - vi skal forandre os selv, inden vi begynder på at have tanker om at forandre verden. Og ja, mål er vigtigt. At have et "hvorfor". Her er en spændende TED Talk om "hvorfor" emnet: https://www.youtube.com/watch?v=sioZd3AxmnE

Civilisationen vil nok se noget andeledes ud hvis mennesker kunne eliminere følelsen af frygt.

Frygt kommer vi næppe udenom i det menneskelige liv, for så vidt at denne tilstand afspejler noget realt - f.eks. frygten for at blive kørt ned af en bil, som får os til at anvende fodgængerfelter m.v. - og når det kommer til frygt som projiceret angst, bliver det nok også ret svært.

Mht. forandring af os selv og verden, så vil dette ske i en vekselvirkning, hvor hønen og ægget ikke kan adskilles - vores egen forandring er betinget af omverdenens tilstand - og omverdenen tager form i konsekvens af vor egen tilstand ... så stedet for 'starten' på at forandre på kritiske, mellemfolkelige tilstande, herunder den voldsomt betydningsfulde kapitalisering af menneskers liv, færden og intimitet, er vanskeligt at identificere. Hvornår får mennesker det bedre; når de beslutter at være den bedste version af sig selv - eller når omverdenen faciliterer og stimulerer positivt? Er der også et godt liv til de, som aldrig (selv) blev eller bliver 'gode nok'? Og hvis idealiseringen af Obama var et problem, bliver devalueringen af Trump vel tilsvarende? Og kan et sådant spørgsmål overhovedet stilles uden at nogen/mange straks tolker sympati i trumpeten? Jeg betaler også topskat - men (i både konkret og overført betydning) for lidt. Ligesom en hel del andre. Det går jeg så igen og igen i byen med, uden at blive et 'bedre' menneske af dén grund.

winnie gade, Selina Juul og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Ib, tak for din uddybende kommentar.
Beklager vi er sent ude, men måske alder har en indvirkede faktor her :-D
Bedre sent end aldrig ;-)