Læsetid: 2 min.

Skæv islandsk regeringsstart

Valget i Island blev vundet af De Rødgrønne og Piratpartiet, men en af de politikere, der er belastet af Panama-Papers-skandalen, er endt med at danne en ny regering. Den nye statsminister har fået den ringest mulige start
14. januar 2017

Da islændingene i foråret i titusindtal demonstrerede mod de af landets toppolitikere, der havde gemt penge af vejen i udenlandske skattely, rettede vreden sig også mod den tidligere finansminister Bjarni Benediktsson.

Hans navn optrådte også i Panama-Papers-skandalen, fordi han ejede andele i et firma, som havde parkeret millioner af kroner på Seychellerne.

I denne uge blev den 46-årige Bjarni Benediktsson fra Uafhængighedspartiet så landets nye statsminister efter næsten tre måneders svære forhandlinger, hvor mandatet adskillige gange blev givet videre, også til nogle af de øvrige valgvindere – De Rødgrønnes, Katrin Jakobsdóttir og Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir. Begge måtte dog opgive at danne en ny regering.

I stedet er det landets gamle regeringsbærende parti, Uafhængighedspartiet, der også blev det største parti ved valget i oktober, som får regeringsmagten sammen med to nye midterorienterede liberale partier. 

Den nye statsminister har dog fået en ringe start, fordi han, få dage før regeringen trådte til, kunne offentliggøre en uafhængig skatterapport, der viser, at Island årligt mister skatteindtægter på mellem 175 og 400 millioner kroner, når formuer parkeres i udlandet.

Denne rapport tog Bjarni Benediktsson selv initiativ til, men han har sagt, at han ikke kendte til resultatet, før valget blev afholdt. Det har nu vist at være en løgn.

Det er dokumenteret, at han fik rapporten den 13. september sidste år, seks uger før valget. Han valgte imidlertid at gemme rapporten af vejen.

Han har siden til islandsk tv sagt, at han »ikke har været helt nøjagtig« om, hvad der skete hvornår.

Det skaber harme i oppositionen.

»Det er virkeligt absurd at påstå, at vælgerne ikke ville være blevet påvirket af sort på hvidt at læse, hvor mange penge der sluses forbi statskassen,« har Piratpartiets leder, Birgitta Jónsdóttir, sagt ifølge den tyske avis Taz.

Det synspunkt tilslutter chefredaktøren for netavisen Kjarninn, Thordur Snær Júliusson, sig.

»Islændingene burde have set denne rapport, før valget blev afholdt,« siger han ifølge Süddeutsche Zeitung.

Foreløbig har de to koalitionspartnere forholdt sig i ro. De fik under regeringsforhandlingerne deres hovedkrav igennem om, at Island bør nærme sig EU, og at der skal gennemføres en folkeafstemning i slutningen af regeringsperioden.

Det nye liberale parti Fornyelse blev stiftet i maj sidste år af udbrydere fra regeringspartiet Selvstændighedspartiet. Fornyelsespartiets leder, Benedikt Jóhannesson, er blevet finansminister. Det socialliberale parti Lys Fremtid er det tredje parti i koalitionen, og dets leder, heavy- og punkrocksangeren Óttarr Proppé, er blevet sundhedsminister.

Den nye regering har ét mandats flertal i Altinget, der har 63 medlemmer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu