Sparer Danmark for meget på energien?

EU sætter energisparemålet op, den danske regering sætter det ned, og Danmarks energieffektivitet faldt i 2016
11. januar 2017

Vi skal mindske energispild og udnytte energi mere effektivt, siger EU-Kommissionen, som i en ny lovpakke foreslår at hæve effektiviseringsmålet fra 27 til 30 procent i 2030 og gøre målet bindende. Lovpakkens mål for udbygning med vedvarende energi er uændret 27 procent i 2030.

Mere fokus på effektivisering og energibesparelser er en glimrende idé. Potentialet er enormt, og det går bare trægt med at realisere det.

En af grundene er nok, at vindmøller og solpaneler er mere spændende at beskæftige sig med. I dem er der kraft og ’køreglæde’, som bilreklamerne kalder det. At udnytte energien effektivt via rettidig omtanke, tætning og varmestyring er knapt så sexet. Men selv den grønneste energiforsyning er jo en omvej sammenlignet med at skære selve energibehovet ned.

Også jobperspektivet taler for energieffektivisering, fordi der her er flere opgaver for ufaglært arbejdskraft – f. eks. efterisolering, renovering og reparationsarbejder.

Det vigtigste er dog klimamålet. Uden en bedre udnyttelse af energien kan Paris-aftalens tograders-mål ikke realiseres. Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) kræver det effektivitetsstigninger på 2,2 til 3,7 procent årligt frem til 2030. I 2015 steg den globale energieffektivitet med 1,8 procent: Kinas med 5,6 procent og resten af verdens med 1,4 procent, rapporterer IEA.

 

Prøv Information gratis i 1 måned

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu