Nyhed
Læsetid: 2 min.

Sydkorea indleder retssag mod korruptionsanklaget kultleder, der tryllebandt præsidenten

I denne uge begyndte retssagen i Sydkoreas til dato mest bizarre korruptionssag. Præsident Park Geun-hye har igennem flere år været under indflydelse af en nær ven og kultleder, der har formået at afpresse nogle af landets største virksomheder
Relationen mellem Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, og hendes rådgiver Choi Soon-sil danner baggrund for en temmelig mærkelig korruptionssag i Sydkorea.

Relationen mellem Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, og hendes rådgiver Choi Soon-sil danner baggrund for en temmelig mærkelig korruptionssag i Sydkorea.

Ahn Young-joon

Udland
7. januar 2017

Ved at overlevere beskeder fra præsident Park Geun-hyes afdøde mor har den korruptionstiltalte Choi Soon-sil vundet præsidentens tillid og siden misbrugt den til af afpresse Sydkoreas største virksomheder for millioner.

Nogenlunde sådan lyder den offentlige forklaring på forholdet mellem præsident Park og hendes ven, taleskriver, rådgiver og partner in crime Choi, skriver netmediet Quartz.  

Siden november har befolkningen samlet sig i nogle af de største demonstrationer i landets historie med op mod 1,5 millioner deltagere. Demonstrationerne er fredelige, men deres krav om præsidentens aftrædelse utvetydigt.

I denne uge begyndte retssagen, men uden den korruptionsanklagede præsident. For en måned siden blev Præsident Park frataget sine magtbeføjelser efter en afstemning i parlamentet, men hun trodser fortsat det folkelige krav om tilbagetrædelse. I stedet afventer hun domsafgørelsen, forklarede hendes advokat i denne uge.

Korruptionsskandalen omhandler præsident Parks ven og rådgiver Choi Soon-sil, der ifølge anklagerne har brugt sit nære venskab med præsidenten til at afpresse penge fra nogle af landets største konglomerater, såkaldte chaebols, heriblandt Samsung.

Virksomhederne skal ifølge anklagerne have doneret omkring 500 millioner kroner til organisationer, som Choi Soon-sil råder over. Choi Soon-sil er datter af en kultleder og menes at have kontrolleret præsidenten i en årrække i alt fra store politiske beslutninger, taler og til hvordan hun klædte sig på, skriver Financial Times.

Som præsident kan Park ikke anklages direkte, men nævnes i stedet som medskyldig i Choi Soon-sils forbrydelser, skriver The New York Times.

Rådenskab

Korruptionsskandaler, magtmisbrug og afpresning er ikke et nyt fænomen i Sydkoreas politiske top. I 2012 blev forhenværende præsident Lee Myung-baks bror samt en række tætte politiske allierede dømt for bestikkelse. Kort før sin præsidentperiodes udløb benådede præsident Lee dog 55 personer, der dermed slap for at afsone deres dom.  

Da Park for fire år siden trådte til som præsident, advarede Transparency International imod magtmisbrug og manglende antikorruptionstiltag i Sydkorea og opfordrede til at rette op på en bekymrende politisk kultur.

I dag ligger Sydkoreas nummer 37 på organisationens korruptionsindeks, der måler opfattelsen af korruption i verdens landes offentlige sektor. Det svarer til samme niveau som Malta, men er langt under Japan og Hong Kong, som Sydkorea ofte sammenlignes med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her