Læsetid: 5 min.

I Tjekkiet kan en fredsmarch godt få en fuckfinger

Forbundsformand for FOA Dennis Kristensen føler sig efter to dage på Berlin-Aleppo-marchen lidt på udebane. I Libouchec skal der soves kønsadskilt. Og så er der ikke stemning for at uddele krammere
Berlin-Aleppo-marchen er nået til Tjekkiet og bevæger sig gennem et frossent snelandskab af nødtørftigt ryddede bjergveje.

Berlin-Aleppo-marchen er nået til Tjekkiet og bevæger sig gennem et frossent snelandskab af nødtørftigt ryddede bjergveje.

Jon Jørgensen

11. januar 2017

ÚSTÍ NAD LABEM – Vi får øje på dem ved grænseskiltet et par hundrede meter længere fremme. De er en halv snes, som står og spejder i vores retning. Da de får kontakt, begynder de at vinke, huje, og råbe: »Welcome!«

Der bliver grinet og klappet. Den smule kolonne, der er over de knap 50 marchdeltagere, går i opløsning, mens de to grupper nærmer sig hinanden, og et hold tyske betjente imens sikrer sig, at ingen rejser ind i Tjekkiet uden papirer.

En kvinde går os i møde med en stor chokoladekage pyntet med tjekkiske flag. Hun kaster sig om halsen på den nærmeste marchdeltager og bryder ud i gråd. Hun holder fast i sin fredsven og klemmer til.

Fredsmarchen Berlin-Aleppo krydser efter 260 kilometers march fra Berlin sin første landegrænse. Ikke alle er så bevægede, som kvinden med kagen, men stemningen er højtidelig.

»Vi har lagt det første land bag os,« siger marchens samlingsfigur, Anna Alboth, i en lille kort improviseret tale.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lige indenfor i Tjekkiet, altså i Nordböhmen, kommer FOA-formand Dennis Kristensen formentlig direkte igennem byen, Ústí nad Labem, eller Aussig an der Elbe, der har indhegnet sin romske befolkning med en mur. Her lever egnens romerne på en måde, hvor det officielle billede af Terezín eller Theresienstadt ligefrem kan forekomme luksuøst i sammenligning.

Nu ved jeg godt, at romernes situation kun er vand ved siden af situationen for befolkningerne i Syrien. Men måske kunne Dennis Kristensen og hele staben alligevel kigge lidt ind til romerne, og lade sig fotografere til pressen, medens de alligevel er der. Selv om borgmesteren og hele den böhmske befolkning nok er ganske ligeglade, kan det da ikke skade romernes sag.

Romerne er absolut ikke velkomne i det tidligere Tjekkoslovakiet, og slet ikke i det tidligere Tyske Böhmen. Trods dette rummer Tjekkiet faktisk 250.000 - 350.000 registrerede romer, der endnu ikke har haft mulighed for at forlade landet til fordel for f.eks. Canada. Men når EU vil give penge til målrettede formål for disse borgere, kan Tjekkiet i al sin modvilje faktisk kun "finde" omkring 30.000 romer, der er spredt over hele landet, så hjælpen ikke kan ramme på rette sted.

www.romnet.dk/tjekkiet.html
http://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/2109-FRA-Factsheet_...
www.op.se/kultur/bocker/han-granskar-rasismen-mot-romerna-4