Læsetid: 10 min.

Topsociolog om Brexit: ’En sten er blevet løftet, og alle mulige ubehagelige væsener er kravlet frem’

Afstanden mellem venstrefløjens to vælgergrupper øges som følge af den xenofobi, der er blevet sluppet løs og legitimeret – særligt under den britiske EU-folkeafstemning. Det er problematisk i en ny politisk virkelighed, hvor vælgerne først og fremmest identificerer sig som Leave- eller Remain-vælgere, siger den anerkendte sociolog Colin Crouch om Labours seneste udfordringer
Afstanden mellem venstrefløjens to vælgergrupper øges som følge af den xenofobi, der er blevet sluppet løs og legitimeret – særligt under den britiske EU-folkeafstemning. Det er problematisk i en ny politisk virkelighed, hvor vælgerne først og fremmest identificerer sig som Leave- eller Remain-vælgere, siger den anerkendte sociolog Colin Crouch om Labours seneste udfordringer

Reinhard Krause

4. januar 2017

Sidste års britiske Brexit-afstemning har rippet op i en xenofobi, der »altid har været der hos en del af arbejdervælgerne«, og det har som resultat øget afstanden mellem det britiske Labour-partis to vælgergrupper – arbejderklassen i provinsen og kosmopolitterne i storbyerne, siger den britiske sociolog og forfatter Colin Crouch i et interview med Information.

»Aldrig før er Labours proeuropæiske standpunkt kommet op imod de xenofobiske tendenser i befolkningen. Selv om der aldrig har været nogen entusiasme for Europa, og der har været problemer med immigration, så har de xenofobiske bevægelser i Storbritannien tiet stille, indtil Brexit slap xenofobien løs som en legitim form for diskurs. Hvis nogen politikere inden Brexit havde forsøgt det, ville de være blevet ekskluderet af hele den politiske klasse,« siger Crouch og påpeger, at »angreb på udlændinge og racistisk sprogbrug er vokset siden Brexit«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Henrik Brøndum
Niels Duus Nielsen og Henrik Brøndum anbefalede denne artikel

Kommentarer

Xenofobi er en fobi, dvs. en psykologisk tilstand, der giver sig til udtryk i en sygelig angst for fremmede eller udlændinge. (Wiki)

Liberalisterne Colin Crouch siger: »Siden Hitlers fald har folk, der modsatte sig xenofobi, haft det moralske fortrin. Xenofober har altid skullet være flove over deres holdninger. Problemet med Brexit-afstemningen er, at det har legitimeret diskursen, ligesom Trump har legitimeret den i USA og Le Pen i Frankrig. Vi bliver simpelthen nødt til at generobre den moralske overhånd,«

Dæmoniseringen af Labour-tilhængere, der mener der skal være grænser for arbejdsgivernes udnyttelse af underbetalt udenlandsk arbejdskraft, er hidset op til noget nær beskyldninger om nazisme. Overdrivelsen afslører liberalisterne som kapitalistlakajer.

Flemming Berger, Henrik Klausen, Mette Poulsen, Helene Kristensen, Torben K L Jensen, John S. Hansen, Bruger 248372, Jens Falkenberg, John Christensen, Bruger 196134, Morten Jespersen, Else Marie Arevad, Jesper Nielsen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Mens udbytningen fortsætter, austerity-politikkerne råder og uligheden indenfor de vestlige lande stiger og stiger, skal vi diskutere xenofobi. Og med til den historiske lære om xenofobi hører bl.a. den tyske kapitals og borgerskabs alliance med Hitler, hvor xenofobien var en nyttig idiot i kampen mod udviklingen af en socialstat - hvormed vi fik Anden Verdenskrig og dennes konsekvenser. I en lidt anden skala ser vi at xenofobiske kræfter i Danmark kunne tjene til at VK-regeringen i nullerne fik sat fart og streg under neoliberaliseringen af det danske samfund og markedsgørelse af den danske stat.

Xenofobi og liberalisme er ikke hinanden så ubekendte og fjendtlige, når det bliver nødvendigt for bevarelse af de bestående magtforhold. Men den mere eller mindre kunstige, indbyrdes antagonisme trækkes gerne frem ved nødvendige lejligheder, som vikarierende diskurs. Sløring og salgsvare til de sagtmodige.

Flemming Berger, Torben K L Jensen, John S. Hansen, Mads Berg, John Christensen, Bruger 196134, Jesper Nielsen, Bill Atkins, Ebbe Overbye og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Det er lidt som hvis man ønsker stop for indvandring, så er man racist. Det er simpelthen ikke tilladt at have en holdning om at indvandring ikke længere skal finde sted og at man skal tilbage til pre 1983 eller lignende uden at man er racist. Altså vel at mærke blandt nogle debattører, som også får givet det at ville forlade EU et lignende stempel. Jeg er egentlig overvejende Pro-EU, men netop den arrogante holdning til dem, der skulle mene noget andet, som vi også ser med Trump, tricket virkelig mig og kan skubbe mig væk fra EU, for hvis dem der repræsentere EU og tankegangen bag har så lidt forståelse for andre holdninger, så er det ikke et selskab jeg bryder mig om

Henrik Klausen, Michael Friis, Mette Poulsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Finn Thøgersen og Jesper Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Fremmedhadet i Storbritanien er skabt gennem generationer af undertrykkelse af de nu flygtende.

Det er foregået på nøjagtigt samme måde i alle de gamle demokratier, vores egen hjemlige Statsministers løgn om forbrugsdrevet vækst er godt for befolkningen, er løgnen der er blevet fortalt, af så godt som alle politikere i de gamle demokratier, uden empati med fremtidige generationer.

Sandheden er ilde hørt, men økonomisk vækst og økonom i samme sætning, har ikke givet mening siden Svante Arrhenius (1859-1927), beskrev den menneskeskabte globale opvarmning ved afbrænding af kul, olie og gas.
Read more: http://www.lenntech.com/greenhouse-effect/global-warming-history.htm#ixz...

De menneskeskabte klimaforandringer er katalysator til social uro, Det Arabiske Forår, en serie af demonstrationer i arabiske lande i Nordafrika og på den arabiske halvø, med krav om blandt andet demokratiske reformer, var og er, en helt forudsigelig konsekvens og den udvikling vil tiltage i takt med eksistensgrundlaget forsvinder.

Diktatorer i regionen holdes stadigvæk ved magten, primært ved de gamle demokratiers køb af olie og salg af våben og overvågningsteknologi til gengæld, til regionens illegitime ledere, der ikke varetager befolkningens interesser.

Det nye er de faldende priser, på den nu uønskede olie der tilspidser problematikken og samtidig er de gamle demokratier blevet selvforsynende med skidtet.

De menneskeskabte klimaforandringer, den rige del af verden, det er bl.a. Danmark, har 99% af ansvaret for, som af UN/FN estimerede vil resultere i 200-250 millioner klimaflygtninge i verden de kommende få årtier, er ensbetydende med sult og nød for befolkningen i regionen, det er kimen til oprør, kampen om resurserne til opretholdelse af livet.

Det er problemet for regionen og den populistiske demokratiske verden (de gamle demokratier), der stadigvæk ikke handler på udfordringerne, samtidigt med hele den etablerede forskningsverden ryster på hovederne.

I USA trækker privatforbruget 69 procent af bruttonationalproduktet (BNP).

Herhjemme udgør det knap halvdelen, men her er lidt tiltrængt information, fra en af mændene bag den videnskablige evidens under COP21 slutdokumentet, om de menneskeskabte klimaforandringer og vores 80/20 energi udfordring.

Going Beyond "Dangerous" Climate Change
Speaker: Professor Kevin Anderson
Chair: Professor Tim Dyson
Link: https://m.youtube.com/watch?v=-T22A7mvJoc

Peter Knap, Christian Nymark, Jesper Nielsen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Måske skulle liberalisterne istedet for at dæmonisere underklassen, sætte sig ind i hvordan deres egne multinationale kapitalisters imperialistiske processer fungerer: korruption, våbensalg, krige, regimeudskiftning, prisdumping, underbetaling, kapitalflugt, skatteunddragelse osv... alt sammen med til at fastholde et undertrykkende diktatorisk regime, der gør at folk flygter væk fra iøvrigt råstofrige lande med store arbejdskraftressourcer.

John Christensen, Flemming Berger, Martin Madsen, Christel Gruner-Olesen, John S. Hansen, Vivi Rindom, Espen Bøgh og Jesper Nielsen anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

A propos Colin Crouch's lille historie om solbrændthed viste jeg engang et sommerbillede af min mand til en kvindelig bekendt, som bemærkede: Han ligner en fremmedarbejder! Var det så også et eksempel på xenofobi?

David Henriksen

Briterne har ALDRIG hørt til i EU. De har en klassisk ø-mentalitet. Lad dem forblive der hvor de ikke kan gøre skade i EUs maskinrum. I hvert fald ikke så meget som tidligere. De har siden Anden Verdenskrig følt at kontinentet skylder dem noget (eller alt) og de er aldrig kommet over tabet af deres emperium og den nye virkelighed som Little Britain. Vi har en god klasse med 28 elever hvoraf de 27 arbejder nogenlunde godt sammen. I hjørnet sidder én elev med armene over kors og surmuler. Gæt hvem.

@Anders Hede

Det er ikke den oplevelse, jeg har. Jeg er personligt af den opfattelse, at den fortsatte indvandring af flygtninge er problematisk.

Til dato er jeg aldrig blevet kaldt racist, hvilket formentlig har en del at gøre med, at jeg altid argumenterer for min opfattelse, og at jeg ikke opfatter mennesker som værende mindre værd eller på anden vis inferiøre, alene fordi de har en anden etnisk og kulturel baggrund end jeg selv.

Til gengæld har jeg set en del, der omtalte andre mennesker omtale flygtninge i netop sådanne vendinger, blive kaldt racist. Det er således min opfattelse, at det store flertal fint er i stand til at skelne.

Henrik L Nielsen

Vi fik kort efter Brexit et brev om at jeg skam var velkommen her i Scotland trods den seneste tids xenophobiske debat. Min kinesiske kone var ikke nævnt med et eneste ord, til trods for at vi begge er indskrevet på den liste de fandt min adresse på. :)

jens peter hansen

Det yderste højre og det yderste venstre har hele tiden hadet EU. Sådan er det i Danmark også. DF og EL hånd i hånd. Hvorfor ?. Det giver stemmer.

Philip B. Johnsen

Når hadet vinder og volden bliver politisk legitim.

Det aktuelle eksempel på den politiske strukturelvold i storbritanien, bygger på den generelle politiske løgnen i de gamle demokratiet, om den forbrugsdrevet økonomiske vækst på kul, olie og gas, er god og til fordel for befolkningen, at den skaber velstand og en fremtid for vores børn.

Det en løgn, der er blevet en integreret del af den politiske retorik og det politiske lovgivnings handlingsmønster, som så samtidig har udviklet sig til en langt mere grundlæggende politisk kultur, et forandret menneskesyn, hvor det enkelte menneskes liv, har fået væsentlig mindre betydning for den politiske lovgivning i de gamle demokratiske lande.

Udviklingen er afledet af den manglende empati, en politiske kultur i de gamle demokratiske lande, hvor rige hvide mennesker i arbejdes status er højest og nederst i hierakiet er mennesker, hvis efternavnet er arabisk og er man samtidig arbejdsløs, hvor det er legitimt politisk, at forfølge de farvede og specielt muslimer i EU.

Apartheid i de gamle demokratier er adskillelse af dem og os, hvor vi (os) de hvide, er de stærke, for hvem magtsystemet virker med retsstat og (dem) de farvede, hvor retsstat og anden offentligvelfærd, ved lovgivning ikke har ligestilling.

I demokratier som USA, Israel og Australien er der der åbenlys systematisk apartheid undertrykkelse af mindretal, de farvede i USA, palæstinenserne i de besatte områder af Israel og Aboriginerne i Australien og nu melder flere Europæiske lande sig parate til lignende apartheid baseret nationalisme.

Apartheid tilhængere, er ikke onde, de er opdraget til had på en politisk løgn.

De menneskeskabte klimaforandringer i kølvandet på vores politikeres mangeårig løgn om det positiv ved vækst på afbrænding af kul, olie og gas og den tilhørende fremmedfjendske strukturelle vold, udfordre nu vores demokratier og den manglende retsstat.

Lad os derfor hylde globaliseringen.

Den globaliserede verden er en åben og en gennemsigtige verden, hvor valid information gennem sociale medier, gør det tydeligt og gennemskueligt for alle, hvad der foregår, samt de bagved liggende årsager og det faktum, at enhver med en mobiltelefon og det fra en lerhytte på savannen i Afrika til Kbh., kan gennemskue fakta, det har ændret spillereglerne og verdensbilledet fundamentalt.

Sat på spidsen er det nu tydelig, at forskellen på f.eks. politikeren Donald Trump og vores egen Statsminister, mafia og vory v zakone, er i bund og grund kun deres malkekvæg og det er med klimaforandringerne en fremgangsmåde med en udløbsdato.

Der savnes nye måder, at beskue vores liv og sameksistens på jorden på og det er blevet tydeligt nu så derfor:

Tak for globaliseringen.

Henrik Scheel

Der var igen der sagde det blev nemt at komme ud af EU, men måske bliver det nemmere end medierne og den politiske klasse giver indtryk af.

Flemming Berger

Colin Crouchs tilknytning til arbejdslivet - som vist i boxen ovenfor - viser igen,at de,der har en fordel af EU,taler for en forbliven,mens de,der betaler prisen i form af arbejdsløshed og generel utryghed,taler for ophør.
C.C. har hele sit liv siddet sammen med andre boglærde.Hvad kender han overhovedet til et almindeligt liv!