Nyhed
Læsetid: 5 min.

Trump og de alternative fakta – igen

Donald Trump har indledt sin første uge som USA’s præsident i defensiven. Millioner af amerikanere er gået på gaden i protest, og Det Hvide Hus er blevet beskyldt for at sprede åbenlyse løgne i offentligheden
Kellyanne Conway, der er ledende rådgiver i Det Hvide Hus, har skabt stor opmærksomhed med begrebet ’alternative fakta’

Kellyanne Conway, der er ledende rådgiver i Det Hvide Hus, har skabt stor opmærksomhed med begrebet ’alternative fakta’

Andrew Harnik

Udland
24. januar 2017

Rystet af de største landsdækkende demonstrationer siden Vietnamkrigen tilbragte Trump og hans rådgivere deres første weekend ved magten med at sprede falske informationer om, at et rekordstort antal mennesker havde mødt op for at overvære præsidentens tiltrædelse fredag.

Trumps pressechef Sean Spicer påstod under sit første pressemøde, at medierne »bevidst spredte misinformation«, og at de fremmødte til Trumps tiltrædelse var »det største publikum, der nogensinde har overværet en tiltrædelse, punktum« – selvom både foto og andre data modbeviste denne påstand. Spicer kaldte pressens forsøg på at tale begivenheden ned for »skamfuldt«.

Kellyanne Conway, en ledende rådgiver i Det Hvide Hus forklarede efterfølgende, at Spicer blot havde tilbudt »alternative fakta«, en formulering, der blev modtaget med forbløffelse.

Disse bemærkninger faldt, efter at anslået 2,6 millioner mennesker i byer landet over havde deltaget i en ’kvindemarch’ mod Trump, der beskyldes for adskillige tilfælde af sexchikane og overgreb, hvoraf et er blevet lydoptaget, så man kan høre ham prale af at rage en kvinde i skridtet.

Alene i Washington, D.C., har op mod en million været på gaden. Hundredetusinder af andre demonstrerede i byer som New York, Los Angeles, Chicago og Boston samt i hovedstæder verden over, heriblandt London.

Antallet af mennesker på gaden kan bl.a. aflæses af Washingtons Metro-system, hvor flere end én million tjekkede ind på demonstrationsdagen lørdag mod omkring 570.000 mennesker på tiltrædelsesdagen fredag.

Kellyanne Conway fortæller i et interview til NBC, at Sean Spicer blot har tilbudt ’alternative fakta’.

’Foragtelig opvisning’

Om søndagen forsøgte præsidenten imidlertid at nedtone demonstrationernes betydning.

»Så demonstrationerne i går, men troede, at vi lige havde haft valg,« skrev han på Twitter. »Hvorfor stemte disse mennesker ikke?«

Senere på dagen kom dog et tweet, der anerkendte folks ret til at demonstrere.

Trump er tidligere blev kritiseret i kraftige vendinger for – som en af sine første handlinger som præsident – at have leveret en kampagneagtig tale foran et mindesmærke for faldne CIA-folk. Mediernes korrekte konstatering af, at der var et mindre publikum til Trumps tiltrædelse end til Obamas, blev kaldt »en løgn«, og Trump sagde, at han er »i krig med medierne«.

John Brennan, der er afgående chef for CIA, sagde, at Trumps bemærkninger var »en foragtelig opvisning i selvovervurdering«, som fik Brennan til at føle »sorg og vrede«.

»Trump skulle skamme sig,« sagde Brennan i en officiel udtalelse.

Selvom emnet – antallet af fremmødte til tiltrædelsen – må siges at være trivielt, fik det faktum, at Trumps hold øjeblikkeligt benægtede virkeligheden, adskillige mennesker på tværs af det politiske spektrum op af stolene. Trumps stabschef Reince Priebus, gentog sågar Trumps falske påstande i et interview søndag.

»Hvis Trump end ikke kan håndtere pressen, når det angår publikums antal, hvad kan der så ikke ske, når det gælder landets økonomi eller sundhedsprogrammer,« sagde medlem af Kongressen for Demokraterne, Adam Schiff. »Hvad som helst der ikke passer ham, vil han affærdige som løgn.«

CIA-konflikten

Weekendens begivenheder gør ethvert håb om, at Trump – der gentagne gange spredte direkte løgne under sin kampagne – vil blive mere ædruelig af mødet med regeringsførelsens dagligdag og alvoren i det ansvar, der påhviler ham, tvivlsomt.

Adspurgt i programmet This Week på ABC, om han havde fuld tillid til Trump, sagde den Republikanske senator og tidligere præsidentkandidat John McCain: »Det ved jeg ikke.«

Trump påstod også under sin tale til CIA lørdag, at nyhederne om en konflikt mellem ham og amerikanske efterretningsofficerer er opfundet til lejligheden af journalister, som ifølge Trump er blandt »de mest uærlige mennesker på denne jord«.

Blot ti dage forinden havde Trump selv sammenlignet det amerikanske efterretningsestablishment med Nazityskland. Han havde også antydet, at amerikanske embedsmænd havde lækket en eksplosiv og ubekræftet journal udarbejdet af en britisk spion, der påstår, at Trump har forbindelser til Rusland.

Nogle af Trumps mest loyale støtter i Washington har forsvaret præsidentens usædvanlige udtalelser.

»I kommer til at høre mere af samme skuffe,« sagde Devin Nunes, et republikansk medlem af Kongressen fra Californien, til CNN’s State of the Union. »Han morer sig bare.«

Den nye administration fik også et solidt rygstød søndag, da McCain og Lindsey Graham, en senator fra South Carolina, bekendtgjorde, at de ville stemme for valget af Rex Tillerson, som præsidenten har nomineret til udenrigsministerposten.

Graham og McCain, der regnes for nogle af Washingtons skarpeste udenrigspolitiske høge, havde ellers tidligere antydet, at de nære forbindelser, som Tillerson har plejet til Moskva, mens han var chef for energivirksomheden Exxon, kunne komme til at stå i vejen for hans udnævnelse.

»Selvom vi stadig har visse forbehold angående hans tidligere relationer til den russiske regering og præsident Vladimir Putin, mener vi, at Hr. Tillerson kan blive en god repræsentant for amerikanske interesser,« sagde senatorerne i en fælles udtalelse.

Uafklarede sager

Senatet, der skal godkende præsidentens sammensætning af kabinettet, forventes denne uge at godkende adskillige af Trumps nomineringer, heriblandt senator Jeff Sessions som rigsadvokat og medlem af Kongressen Mike Pompeo som chef for CIA.

Det nye Hvide Hus er dog stadig under pres fra flere sider. På trods af, at Trump tidligere på måneden lovede, at han ville overlevere kontrollen over sit forretningsimperium til sine voksne børn, er der stadig ikke blevet fremlagt dokumentation for, at en overlevering har fundet sted. Kritikere mener desuden, at selv ikke et sådant skridt ville udelukke de mange potentielle interessekonflikter.

Advokater med speciale i etik fra tiden under Obama og George W. Bush siger, at Trump allerede overtræder forfatningen ved fortsat at tjene penge på udenlandske myndigheder. Trump har sagt, at han vil overføre overskuddet fra disse forretninger til statskassen.

I weekenden fik hans svigersøn Jared Kushner Justitsministeriets tilladelse til at indtage en rådgivende post i Det Hvide Hus på trods af udbredt bekymring over, at dette kan være i konflikt med den føderale lov mod nepotisme.

Samtidig har flere end 200.000 skrevet under på en opfordring til, at Trump offentliggør sin personlige årsopgørelse, og en meningsmåling viser, at et flertal af befolkningen ønsker, at Trump skal offentliggøre, hvad han betaler i skat, hvilket han – i strid med traditionen – indtil videre har nægtet.

Mange mener, at hans papirer vil afsløre, at han ikke har betalt nogen som helst føderal skat i årevis og har flere forretninger end dem, der er kendt i offentligheden.

»Han kommer ikke til at offentliggøre sine skatteoplysninger,« sagde Conway til ABC. »Det har været en kendt sag hele valgkampen. Og folk var ligeglade.«

© The Guardian og Information. Oversat af Nina Trige Andersen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Danskerne kender også til konstant manipulation og misinformation, det er dagligdag.

Tænk hvis EU blev forholdt fakta om konsekvenserne af såkaldt 'frihandel' og global samlet set økonomisk forbrugsdrevet vækst.