Nyhed
Læsetid: 2 min.

Trumps forbud mod indrejse fra muslimske lande kan hjælpe terrorgrupper – ’ren idioti’, siger ekspert

Den nytiltrådte præsident vil sikre sig mod terrorisme med forbuddet mod at lade folk fra syv muslimske lande rejse til USA. Men forbuddet kan blive brugt af terrorgrupper i deres propaganda om en krig mellem Vesten og islam, advarer eksperter
Trumps dekret forhindrer borgere fra syv overvejende muslimske lande i at rejse til USA, sætter en midlertidig stopper for det amerikanske flygtningeprogram og forbyder syriske flygtninge adgang til landet på ubestemt tid. Dekretet har medført demonstrationer flere steder i USA. Her i Portland International Airport.

Trumps dekret forhindrer borgere fra syv overvejende muslimske lande i at rejse til USA, sætter en midlertidig stopper for det amerikanske flygtningeprogram og forbyder syriske flygtninge adgang til landet på ubestemt tid. Dekretet har medført demonstrationer flere steder i USA. Her i Portland International Airport.

Polfoto

Udland
30. januar 2017

Med det præsidentielle dekret med titlen »Beskyttelse af nationen imod udenlandske terroristers indrejse i USA« ønsker Donald Trump at beskytte USA mod terror.

Dekretet forhindrer borgere fra syv overvejende muslimske lande i at rejse til USA, sætter en midlertidig stopper for det amerikanske flygtningeprogram og forbyder syriske flygtninge adgang til landet på ubestemt tid.

Men dekretet kan »meget vel vise sig at få den modsatte effekt af, hvad der er intentionen«. Det vurderer terroreksperten Magnus Ranstorp fra den svenske Försvarshögskolan.

»Det er ren idioti og amatørisme. Dem, der står bag, forstår ikke, hvad der driver terrorismen,« siger han.

»Islamisk Stat, Al-Qaeda og andre terrorgrupper har den fortælling, at USA er i krig mod muslimerne. Det er selve kernen i deres budskab, og det budskab får de lettere ved at sprede, når Trump gør, som han gør. Han gør det lettere for dem at rekruttere, og han er med til at legitimere amerikanere som mål. Anti-amerikanismen kommer til at øges, og Trump gør formentlig USA mere sårbar end sikker.«

Som The New Yorker har skrevet, har al-Qaeda allerede sidste år i en rekrutteringsvideo vist klip af Trump, der foreslår et forbud mod at lade muslimer rejse ind i USA. Og både Al Qaeda, Islamisk Stat og andre islamistiske terrorgrupper vil nu kunne bruge forbuddet til at udbrede budskabet om, at Vesten er i krig med islam, vurderer Magnus Ranstorp altså.

Meningsløs liste

Ingen af de islamistiske terrorangreb imod amerikanske mål inden for de seneste 15 år er blevet begået af borgere fra de syv lande på Trums liste, der tæller Iran, Irak, Syrien, Sudan, Libyen, Yemen og Somalia. Og langt størstedelen af terroristerne bag 11. september-angrebet kom fra Saudi Arabien, der som amerikansk allieret er undtaget fra listen. Det skriver vox.com og flere andre medier.

Clint Watts, der er tidligere antiterror-agent hos FBI og nu er tilknyttet tænketanken Foreign Policy Research Institute, vurderer ligeledes, at Trumps dekret kan vise sig at blive kontraproduktivt.

Til Time Magazine siger han, at grupper som Islamisk Stat og al-Qaeda vil udnytte præsident Trumps dekret som en »endnu en indikation på, at vi er i krig med islam, og det vil de bruge til markedsføringsformål«.

Han fremhæver også, at Islamisk Stat netop nu taber på den syriske og irakiske slagmark, og at eksperter derfor peger på, at næste vigtige skridt er ikke alene at slå dem militært, men også at forsøge at udrydde den militante islamisme som ideologi. Og det projekt bliver ifølge Clint Watts undermineret af Trumps tiltag.

»Vi taler om at vinde krigen om ideerne. Hvordan vinder vi krigen om ideer, når vi netop har bekræftet, at deres ide er korrekt?« siger han til Time Magazine.

Også terroreksperten Dan Byman, der arbejdede for den amerikanske 9/11-kommission og nu er tilknyttet tænketanken Brookings, siger til The New Yorker, at islamistiske grupper kan udnytte Trumps dekret til at udbrede budskabet om en krig mellem Vesten og islam.

Og han peger yderligere på, at muslimer bosat i USA kan komme til at føle sig fremmedgjorte og derfor kan blive »lettere at rekruttere eller inspirere til at blive ensomme ulve«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Brøndum

Skal man læse at indrejseforbuddet radikaliserer mere end de solide luftbombardementer med ret omfattende civile tab, bosættelserne i de palæstinensiske områder etc. ?

Jeg er enig med Anders Samuelsen (hvilket er meget sjældent) - men her hvor verden ændres så hurtigt og drastisk - er det vel stadig vigtigt at være nuanceret i sine kommentarer? Det er ikke særlig svært at sige, at Trump er vanvittig - men jeg mener ikke det er klogt.

DTU Bibliotek, Peter Jensen, Jesper Nielsen, Arash Shahr og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Anders Andersen

Når så mange amerikaner har stemt på Trump, ligesom vi oplever det med DF her i landet, er det et tegn på at noget er "rivende" galt!

Børge Rahbech Jensen

"Islamisk Stat, Al Qaeda og andre terrorgrupper har den fortælling, at USA er i krig mod muslimerne. Det er selve kernen i deres budskab, og det budskab får de lettere ved at sprede, når Trump gør, som han gør. "

Det budskab spredes i forvejen af bl.a. politiske partier og nyhedsmedier i vestlige lande. Donald Trump har blot valgt at tage budskabet seriøst og indført indrejseforbud fra lande, som fungerer som baser for terrorbevægelser.

"Han fremhæver også, at Islamisk Stat netop nu taber på den syriske og irakiske slagmark, "

Det kan undre, at et logisk modtræk fra Islamisk Stat ignoreres, selvom der efter sigende er set indikationer på det i Europa. Et logisk modtræk vil være angreb mod fjendens bagland.

Når jeg læser det, der står om "krigen om idéer", savner jeg en analyse med Folketinget, dansk presse og det danske samfund som udgangspunkt.

Jesper Nielsen, Hans Aagaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Problemet er, at den neoliberale analyse peger på at det er oppe i folks hoveder, der er noget galt, og det på trods af, at de neoliberale kræfter, sammen med de neokonservative, sidder totalt på hele propagandaapparatet i den vestlige verden, og at de helt har behersket den politiske magt i de sidste 30 år.

Måske vil lidt kritisk selv- og systemindsigt være på sin plads.

Mikael Velschow-Rasmussen, Bjarne Jensen, Peter Jensen, Janus Agerbo, Arash Shahr, Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Nu er det indefra opgøret kommer, det er ikke fra USA.

'Amerika first'
Er white supremacy bevægelsen, politiske nationalistiske ny-moralisme, bevægelsen kendes også i EU under navne som 'Britain first', 'Front national' pour l’unité française og Dansk Folkeparti.

White supremacy:
"By "white supremacy" I do not mean to allude only to the self-conscious racism of white supremacist hate groups. I refer instead to a political, economic and cultural system in which whites overwhelmingly control power and material resources, conscious and unconscious ideas of white superiority and entitlement are widespread, and relations of white dominance and non-white subordination are daily reenacted across a broad array of institutions and social settings."
Legal scholar Frances Lee Ansley

Det er samtidig på tide at forstå hvorfor økonomisk vækst kul, olie og gas, er på vej tilbage i større omfang.
Link: https://www.information.dk/comment/1195223#comment-1195223

Jeg syntes, det bliver meget spændende at følge udviklingen for Donald J. Trump´s vælgere. For det er jo soleklart, at det er ikke dem, han laver dekreter for.

Obama-Care - altså sygeforsikringen for fattige, er sat til afmontering. Men eksperterne siger, at med de demokratiske system, tager det flere år at udvikle en ny model.

Grænsemuren til Mexico betales af USA´s konsumenter. En straftold på 20% + local tax for de billige fødemidler fra Mexico, får priserne i butikker og på fast food´s til at stige med omkring 25%.

Mindre turistindtægter. En ikke uvæsentlig del af USA´s indtægter stammer fra de mange turister. Og bliver USA upopulær, falder indtægterne og mange bliver arbejdsløse.

Protektionisme og ekstra told på importvarer betyder tab. Dels vil priserne i USA stige på importvarer, men samtidig vil eksport-landene lægge samme ekstra told på vare fra USA, og derved blive flere USA-borgere arbejdsløse.

Og flere andre ting taler for, at Donald J. Trump´s kærnevælgere vil få det betydeligt vanskeligere.

Bjarne Jensen, Arne Lund, Rikke Nielsen, René Arestrup, Anders Reinholdt, Henrik Leffers, Bjarne Bisgaard Jensen, Mihail Larsen, Niels Duus Nielsen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Gert Romme
Det er klogt at påtænke, man ikke kan rive håret af en skallet, den taktik har også en konsekvens.

Henrik Leffers

Trump kommer ikke til at levere det hans vælgere vil have, fordi produktion i USA er meget dyrere end andre steder, så det vil blive robotter der "får" arbejdet; det er jo et kapitalistisk land og de er billigere! Men ved at lave en masse småting, som reelt ingen betydning har, vil han få en masse medie synlighed. Indvandring er et af dem. Men Trump vil ikke få problemer med sine vælgere, fordi de vil give indvandrere og andre mindretal (og løgnagtige medier) skylden for prisstigninger og alt andet der rammer "hans vælgere" nederst i videns-rangstigen, det sørger de sociale medier og løgne fra præsidenten for! Så Trump skal bare gøre hvad alle andre højrenationalistiske regeringer altid har gjort: Undertrykke "forhadte" mindretal med meget spektakulært brutale metoder! -Det vil den gruppe der støtter ham, som omfatter folk som dem der skriver de vil voldtage Johanne Smidt Nielsen, når de er uenige med hende, virkeligt sætte pris på, og det vil lukke munden på dem. Før eller siden vil Trump-støtter nok opdage, at de er blevet snydt, men da vil Trump være langt væk og bare grine af dem og twitte: "de kloge narrer de mindre kloge"!

Philip B. Johnsen

Tiden vil vise om Amerika kan holder sammen på sig selv, men det er ikke den fortalte historie, om de dumme borgere der ikke vil forstå, hvad USA/EU styrke er, der er den sande historie om opbruddet og sammenbruddet af neoliberalismen, det er ikke borgerne der stemte på Donald Trump eller ikke stemte på Hillary Clinton der har mest at mindste, det er de superrigerige og deres politikere, too big to jail, der vil tabe, globaliseringen der skulle akkumulere større formuer og mere politisk magt til de superrige, har med internettet og de sociale medier samtidig skabt den værste fjende, til den 'politiske illegitime magt' de superrige ved formue, har skaffet sig.

Denne magt kan de superrige afleveres frivilligt ved politisk samarbejde eller til Donald Trump og ligende voldelige mennesker, men opgøret er begyndt og 'trolden', kan jeg vanskeligt forestille mig, er mulig, at stoppe ned i æsken igen.

PS.
Det er samtidig på tide at forstå hvorfor økonomisk vækst på kul, olie og gas, er på vej tilbage i større omfang.
Link: https://www.information.dk/comment/1195223#comment-1195223

René Arestrup

Men Trump leverer rent faktisk, han løber ikke fra sine valgløfter. Det må man give ham. Og på den led kan hans vælgere - når de er blevet gjort endnu mere forarmedes end de er i dag - ikke klynke over en præsident, der svigtede dem.

Rikke Nielsen

René Arestrup, det sørgelige i din kommentar er, at der rent faktisk var et flertal af mennesker som ikke stemte på Donald Trump; hvorfor det ikke giver mening at håne det amerikanske folk for, at de selv er skyld i miseren. Derudover kommer valget af Donald Trump til at have store - og ikke positive - konsekvenser for hele verden, hvorfor "klynkeriet" kommer til at brede sig langt ud over den amerikanske grænse (eller mur, når vi når dertil).

"Donald Trump har blot valgt at tage budskabet seriøst og indført indrejseforbud fra lande, som fungerer som baser for terrorbevægelser"

Børge,
så vidt jeg ved, har Iran aldrig været arnested for eller huset terrorbevægelser, der gik mod vestlige personer. Det med Iran er vist snarere "gammelt nag" (eller uvidenhed krydret med sammenblanding af shia og sunni). Og skulle han i øvrigt være konsekvent, burde han da have taget Afghanistan og Pakistan med på listen.

Børge Rahbech Jensen

Erik Karlsen: "så vidt jeg ved, har Iran aldrig været arnested for eller huset terrorbevægelser, der gik mod vestlige personer."

Til gengæld anklages Iran jævnligt for støtte til Hizbollah, som er en terrorbevægelse i Libanon, og Irans åndelige leder har ofte udtalt sig fjendtligt om USA. Iran påstås også at støtte modstanden mod USA i Irak.

I betragtning af, at 15 af de 19 flykaprere, der angreb tvillingetårnene i 2001, var fra Saudi-Arabien, kan man da undre sig over, at Don Trump ikke har taget dette land med på listen.
Eller kan man?

Henrik Brøndum og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Rikke Nielsen
jeg skrev vist 'hans vælgere' og ikke 'det amerikanske folk'. Desuden er det vel underordnet, hvordan det amerikanske valgsystem er skruet sammen. Trump er demokratisk valgt, sådan som systemet nu engang er indrettet. Men jeg deler i øvrigt din bekymring for hvor Trump vil tage USA - og ikke mindst resten af verden - hen.

Vibeke Rasmussen

Hvad man ellers måtte mene om Facebook, ser det ud til at være blevet et effektivt middel/medie til at samle protester mod det ny regime i USA: Here’s your list of all the protests happening against the Muslim Ban. Resist!

Twitter kan bruges til bl.a. at opliste senatorernes reaktion – eller for flertallet af de republikanske mangel på samme – og til at opfordre til hhv. at henvende sig og takke eller forberede sig til at "vote him/her out".

Og mens 'almindelige' mennesker i tusindtal, medlemmer af ACLU, frivillige advokater, borgmestre og kongresmedlemmer valfartede til diverse lufthavne i USA dels for at protestere mod tilbageholdelsen af muslimske medborgere, dels for hjælpe hvor de kunne, tweetede Ivanka Trump, USAs muligvis kommende, midlertidige førstedame dette foto af sig selv og husbond Jared Kushner, Donald Trumps nærmeste rådgiver. Situationsfornemmelse og empati synes ikke at være spidskompetencer i familerne Trump og Kushner.

Noget af det første (?) Reagan gjorde, da han tiltrådte, dey var at begrænse importen af japanske biler. Derved styrkede han den hjemlige bilindustri, der nu, hvor den var en konkurrent mindre, kunne sætte priserne op. Så vidt vides, blev der ikke solgt flere - dyrere - amerikanske biler af den grund.
Mon Trump er ved at gentage genistregen?

Når muslimske lande som fx Saudi-Arabien ikke er med på præsidentens forbudsliste, skyldes det, at det er lande, Trump har gjort forretninger med:

https://www.nytimes.com/2017/01/29/opinion/who-hasnt-trump-banned-people...

Børge,
jeg havde overvejet også at nævne Hizbollah i forbindelse med Iran, men denne gruppe opererer jo alene lokalt/regionalt og er ikke en trussel mod amerikanere, der befinder sig i USA.

At Irans åndelige leder udtaler sig fjendtligt om USA, er der jo intet nyt i. Det SKAL han vel nærmest gøre, for at den aktuelle verdensorden kan opretholdes........... ;-)