Nyhed
Læsetid: 3 min.

Tyskland holder fast i grænsekontrol

Flygtninge på vej nordpå presses tilbage mod EU’s ydergrænser, viser ny rapport fra tysk ngo, som også kritiserer den tyske regerings planer om fra marts at sende asylsøgere tilbage til Grækenland
Stadig flere flygtninge strander i EU’s grænseområder som her i Serbiens hovedstad, Beograd. Dagligt behandler Læger uden Grænser flygtninge, der er blevet såret i mødet med ungarske grænsebetjente.

Stadig flere flygtninge strander i EU’s grænseområder som her i Serbiens hovedstad, Beograd. Dagligt behandler Læger uden Grænser flygtninge, der er blevet såret i mødet med ungarske grænsebetjente.

Diego Cupolo/Getty Images

Udland
28. januar 2017

I talrige tilfælde presses flygtninge med vold tilbage til Tyrkiet fra grænsen mellem Bulgarien og Tyrkiet, hvor de også frarøves penge og værdigenstande af det bulgarske politi.

Det fremgår af ny rapport fra den tyske organisation Pro Asyl, der sammen med en række øvrige europæiske ngo’er i samme rapport dokumenterer, at der er sket næsten 14.000 tilbagesendelser af flygtninge fra Ungarn mod Serbien alene fra juli til oktober sidste år, hvilket strider mod menneskerettighedskonventioner.

Dagligt behandler Læger uden Grænser i Serbien flygtninge der er blevet såret i mødet med ungarske grænsebetjente, beskrives det i Pro Asyl-rapporten Pushed back at the Door, der i denne uge blev præsenteret i Prag. 

»De ulovlige tilbagesendelser praktiseres, uden at EU-Kommissionen for alvor griber ind over for det. Det eneste der for alvor har konsekvenser, er klager ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol«, siger Harald Glöde fra ngo’en Borderline Europe i Berlin til Information.  

Han peger på, at der er afsendt en klage fra advokaterne til otte asylansøgere, der ulovligt er presset tilbage fra Makedonien til Grækenland i den periode hvor Idomeni-lejren i Nordgrækenland eksisterede.

»Desværre kan sagen tage år at gennemføre, og i mellemtiden kan EU-landene vælge at fortsætte med deres ulovlige praksis,« siger Harald Glöde. 

Han er også kritisk over for det faktum, at Tyskland fra marts i år vil begynde at sende asylansøgere tilbage til Grækenland.

På den måde skal Dublin-forordningen på ny håndhæves. Ringe forhold for flygtninge i Grækenland har gjort, at asylansøgere siden 2011 ikke har kunnet sendes tilbage til landet, for dér at få behandlet deres ansøgning. Det beror på en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. 

Men fra marts skal nyankomne flygtninge kunne sendes retur til Grækenland, lød det tidligere i denne måned fra den tyske regering. Det forarger Harald Glöde.

»Forholdene I Grækenland er ikke forandret til det bedre. Tværtimod. Denne nye praksis er derimod et rent politisk tiltag, der skal redde Merkels chancer for genvalg og genetablere roen i forhold til regeringspartnerne fra CSU.«

Baseret på fakta

EU-kommissær for migration, Dimitris Avramopoulos, afviste på et pressemøde tidligere i denne uge i Bruxelles, at Tysklands nye holdning kan sættes i forbindelse med det tyske valg i september i år.

»Vores beslutning er baseret på fakta,« sagde Dimitris Avramopoulos.

I sidste måned opfordrede EU-Kommissionen medlemslandene til gradvist at vende tilbage til Dublin-reglerne, der foreskriver, at asylansøgere skal behandles i det første EU-land, hvortil asylansøgeren ankommer. 

Samtidig accepterede EU-Kommissionen i denne uge, at den grænsekontrol, som landene i Norden, Tyskland og Østrig har iværksat, kan fortsætte i endnu tre måneder. Kontrollen skulle oprindelig sløjfes ved udgangen af 2016. Situationen skal dog stabiliseres yderligere, før kontrollen helt kan ophøre, lød det fra Frans Timmermans, vicepræsident for EU-Kommissionen på et pressemøde i Bruxelles.

Tyskland har meldt ud, at yderligere tre måneders forlængelse ikke er nok. Den tyske indenrigsminister, Thomas de Maiziére, regner med at fastholde grænsekontrollen resten af året.

Dette er nødvendigt »i betragtning af den samlede situation,« fremgår det af et svar til De Grønne i den tyske Forbundsdag. Det har rod i at forbundspolitiet fastslår, at »der er et vedholdende højt migrationspres i Europa,« lyder det.

Over for Funke Mediengruppe siger De Grønnes indenrigsordfører, Irene Mihalic, at kontrollerne ikke må blive permanente.

Tyskland kan dog vælge ikke at begrunde det alene med flygtningepresset, men i stedet henvise til den skærpede sikkerhedssituation i landet, som en anden gyldig årsag til at forlænge grænsekontrollerne.  

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her