Baggrund
Læsetid: 10 min.

’Vær venlig og professionel, men hav altid en plan for, hvordan du kan slå enhver ihjel, du møder.’ – Mød Trumps hold

15 nye ministre med stærk ideologisk forankring og erfaring med kontant magtudøvelse er klar til at rulle ærmerne op og omkalfatre Barack Obamas USA
Donald Trump sammen med sin vicepræsident, den nationalkonservative Mike Pence.

Donald Trump sammen med sin vicepræsident, den nationalkonservative Mike Pence.

Evan Vucci

Udland
20. januar 2017

Med Donald Trump følger 15 nye ministre. En stærkt konservativ regering med 13 mænd, to kvinder, en gennemsnitsalder på 68 år og den største samlede rigdom, en amerikansk regering nogensinde har præsteret: over 8,2 milliarder dollar, hvis Trumps egne penge regnes med.

Halvdelen af det nye hold er uden politisk erfaring, hentet fra erhvervslivet, finanssektoren eller militæret – en afspejling af Trumps ambition om at drive USA, som han driver sine forretninger.

Præsidenten tages i ed fredag, men ingen af de ønskede ministre er endnu blevet godkendt af Senatet, som de seneste ti dage har krydsforhørt kandidaterne.

Med republikansk flertal og en regel om simpelt flertal for godkendelse kan Donald Trump nok regne med at få sit hold på plads. Vi gennemgår her de 15 nye ministre på Trumps første ministerhold.

Først de seks vigtigste:

1) Udenrigsminister, Rex Tillerson

I denne video bliver Rex Tillerson spurgt om fossile brændslers indvirken på klimaet:

Rex Tillerson har ingen politisk erfaring. Til gengæld har han indgående kendskab til den politiske ledelse i Rusland i kraft af Exxons aktiviteter i landet siden 1998. Tillerson underskrev i 2011 Exxons aftale med Rusland om at bore efter olie og gas i Det Arktiske Hav. Da aftalen i 2014 blev blokeret som led i Vestens sanktioner mod Rusland, kritiserede Tillerson sanktionspolitikken. Året før hædrede Vladimir Putin ham med den russiske Venskabsorden.

Rex Tillerson »har formentlig tilbragt mere tid sammen med Vladimir Putin end nogen anden amerikaner med undtagelse af Dr. Henry Kissinger«, har John Hamre, direktør for Center for Strategic and International Studies, sagt.

Exxon har både finansieret klimaskeptiske grupper og hemmeligholdt dokumenter, der viser, at selskabet siden 1970’erne har kendt til fossile brændslers klimavirkning. Ved senatshøringen i sidste uge nægtede Tillerson at besvare spørgsmål om Exxons penge til klimaskeptikere (se videoen ovenfor). Om klimaproblemet sagde han:

»Stigningen i koncentrationen af drivhusgasser i atomsfæren har en virkning (…) Vores evne til at forudse effekten er meget begrænset.«

Verden bliver nødt til fortsat at bruge fossile brændsler, hvad enten den kan lide det eller ej (Ved Exxons generalforsamling, 25. maj 2015)

 • Alder: 64 år
 • Baggrund: ingeniør, ansat hos Exxon siden 1975, CEO og formand for Exxons bestyrelse siden 2006
 • Formue: 245 mio. dollar i form af Exxon-aktier. 27,2 mio. dollar i løn i 2015

 

2) Vicepræsident, Mike Pence

I denne video forklarer Mike Pence, hvor meget tro betyder for hans politiske virke:

Mike Pence er vokset op i en familie i Midtvesten, der tilbad John F. Kennedy og Martin Luther King, stemte demokratisk og tilhørte den romersk-katolske kirke. Som den eneste af seks søskende er Mike Pence konverteret til den evangelisk kristne tro efter en religiøs vækkelse i sin ungdom. Samtidig skiftede han politisk standpunkt og blev overbevist republikaner.

Han er nationalkonservativ med et stærkt moralsk kompas og har aldrig været involveret i politiske eller personlige skandaler. Han er på mange plan Trumps diametrale modsætning.

Ifølge The New York Times er det religion, der driver hans politiske engagement. Hans politiske karriere er bl.a. bygget på en kraftig modstand mod familieplanlægning, abort og homoseksuelles rettigheder. Som medlem af Kongressen var han kendt for at stemme imod partilinjen, hvis en beslutning ikke harmonerede med hans principper. Han tilhører Tea Party-fløjen i Det Republikanske Parti.

Mike Pence har omfattende politisk erfaring, er afholdt af sine kolleger i Kongressen, men indtil hans udnævnelse til vicepræsidentkandidat, var han stort set ukendt uden for Indiana.

Privat er han gift med Karen Pence, der arbejder som lærer og kunstmaler.

Jeg er kristen, konservativ og republikaner. I den rækkefølge. For mig begynder alt med tro. Jeg forsøger at sætte det moralsk rigtige øverst, på andenpladsen min regeringsfilosofi og på tredjepladsen mine politiske holdninger

 • Alder: 57 år
 • Uddannelse: Uddannet jurist fra University of Indiana, konservativ radiovært i 90’erne
 • Politik: Medlem af Repræsentanternes Hus for Indiana fra 2001-2013, Guvernør for Indiana i 2012.
 • Formue: 800.000 dollar

 

3) Forsvarsminister, James Mattis

I denne video taler James Mattis om forholdet til Rusland:

James Mattis har tilbragt hele sit voksne liv i det amerikanske marinekorps, hvor han var kendt under tilnavnet Mad Dog, en hentydning til hans karismatiske og hårdtslående ledelsesstil i kamp.

Som forsvarsminister får han bl.a. ansvaret for krigen mod Islamisk Stat, hvilket er kronen på en ekstraordinær militær karriere. Gennem fire årtier er han løbende avanceret fra rekrut til chef for det amerikanske militærs centrale ledelse, Centcom.

Både under invasionen af Afghanistan i 2001 og under invasionen af Irak i 2003 bestred han høje ledelsesposter, men han blev under Irakkrigen også kendt som generalmajoren, der beordrede et angreb på formodede al-Qaeda-krigere i landsbyen Mukaradeeb og i stedet ramte et bryllup, hvor 42 mænd, kvinder og børn blev dræbt. En efterfølgende undersøgelse nåede frem til det resultat, at angrebet var lovligt gennemført.

Mattis spillede også en nøglerolle under den blodige erobring af storbyen Fallujah og var siden med til at designe den strategi, der endte med at lægge en dæmper på den sekteriske vold i Irak.

Mattis er meget respekteret i det amerikanske forsvar, hvor han både betragtes som en mand, der har støvlerne på, men også respekteres for sin store viden. Hans bibliotek tæller mere end 6.000 bind, og han har angiveligt læst dem alle sammen.

Privat er James Mattis ugift og har ingen børn. Af samme grund var han kendt blandt sine underordnede i militæret som ’krigsmunken’.

Vær venlig og professionel, men hav altid en plan for, hvordan du kan slå enhver ihjel, du møder

 • Alder: 66 år
 • Baggrund: Firestjernet general i den amerikanske flåde, chef for US Joint Forces Command og Nato Supreme Allied Commander Transformation fra 2007-2010, herefter chef for den amerikanske centralkommando, pensioneret i 2013, visiting fellow på Hoover Institution, Stanford University
 • Formue: 5 millioner dollar

 

4) Justitsminister, Jeff Sessions

I denne video bliver Jeff Sessions udspurgt om racespørgsmålet:

Jeff Sessions er kendt som en af de mest konservative senatorer i Kongressen. Han har arbejdet for at bremse indvandringen til USA, stemt imod at forbyde militær tortur og vendt sig mod fri abort og homoseksuelle ægteskaber. I 1986 blev Sessions afvist af Senatet som egnet kandidat til dommerembedet ved U.S. District Court i Alabama på grund af racistiske udtalelser, herunder en tilkendegivelse af sympati for Ku Klux Klan, hvilket Sessions siden undskyldte og kaldte en spøgefuld bemærkning.

Ved senatshøringen forleden, hvor Jeff Sessions’ egnethed som justitsminister skulle testes, sagde han om anklagerne om fremmedfjendtlighed og racisme:

»Jeg nærer ikke den slags modvilje eller racebaseret diskrimination, som jeg blev beskyldt for.«

Den af Donald Trump ønskede justitsminister sagde også, at han ikke støtter det forbud mod muslimer, som Trump luftede i valgkampen.

At forpligte os selv på et politisk mål om at skære ned på en luftart, som ikke er skadelig – og skære ned i det foreslåede omfang, som ikke vil ændre noget på den globale opvarmning, men have meget alvorlige konsekvenser for vores økonomi, dvs. job, job, job – det vil være en fejltagelse (Tale i Kongressen, 29. oktober 2003)

 • Alder: 70 år
 • Baggrund: Juristuddannet, tidligere rigsadvokat i Alabama, republikansk medlem af Senatet fra 1997
 • Økonomi: Ejer værdier for seks mio. dollar, delvis i form af jord

 

5) Minister for handel, Wilbur Ross

I denne video taler Wilbur Ross om Trump og forholdet til Kina:

Wilbur Ross har aldrig tidligere været i politik, men har kendt Donald Trump i mere end 25 år, og under valgkampen frem mod præsidentvalget var Ross økonomisk rådgiver for Trump. Han har skabt sin formue ved at opkøbe virksomheder, især indenfor tekstil, stål og kul – for at reorganisere, beskære og sidenhen frasælge dem. I 2006 solgte han sin egen investeringsvirksomhed, WL Ross & Co., for omkring 375 mio. dollar. Ifølge Forbes er Wilbur Ross aktuelt USA’s 232. rigeste person.

Ross deler ikke Trumps skepsis overfor Kina, tværtimod, men han er derimod enig i, at tiden med store frihandelsaftaler er ovre. Den transatlantiske handelsaftale mellem EU og USA, TTIP, »bliver ikke til noget«, som Wilbur Ross har sagt. Simpelthen fordi det ikke tjener USA’s interesser at lave aftaler med så mange lande samtidig – der bliver for mange særlige hensyn at skulle tage. Ross foretrækker derfor bilaterale handelsaftaler.

Hvis der skete noget, der kostede arbejdspladser i Kina, ville de job ikke komme tilbage til USA. De ville flytte til Vietnam eller Thailand eller hvilket som helst sted med lavere lønudgifter

 • Alder: 79 år
 • Baggrund: Ross er grundlægger af WL Ross & Co. Han har solgt selskabet, men er stadig bestyrelsesformand
 • Økonomi: 2,5 mia. dollar

 

6) Finansminister, Steven Mnuchin

I denne video taler Steven Mnuchin om økonomisk vækst:

Steven Mnuchin er på mange måder dét, som Trump talte imod under sin valgkamp, og som mange af hans støtter foragter: søn af en Goldman Sachs partnere, hvor han selv blev ansat og en del af ledelsen, inden han blev bestyrelsesformand for sin egen hedgefund og siden spekulant i dønningerne på finanskrisen. Altså en rigtig finansmand, men ikke en forretningsmand.

Senator for Demokraterne i Massachusetts, Elizabeth Warren, har kaldt Steven Mnuchin for finanskrisens Forrest Gump, fordi »det lykkes ham at være alle de værste steder under finanskrisen«.

»Han brugte to årtier i Goldman Sachs på at sælge den type lån, der væltede hele økonomien og endte med af koste millioner af dollar af skatteydernes penge i bankpakker, inden han skiftede spor og overtog en bank, der blev berygtet for at sende familier på tvangsauktion.«

Steven Mnuchin var økonomisk ansvarlig for Trumps valgkampagne, men har ingen politisk erfaring.

Vores højeste prioritet er en skattereform. Det bliver de største ændringer siden Reagan

 • Alder: 54 år
 • Baggrund: Tidligere medstifter og bestyrelsesformand for Dune Capital Management LP.
 • Økonomi: 300 mio. dollar

 

De ni andre ministre

Ud over de seks ovenfor har Trump udvalgt sig følgende øvrige ni ministre til sit første ministerhold:

Rainier Ehrhardt

7) Energiminister, Rick Perry

 • Alder: 66 år
 • Baggrund: Har været beskæftiget som fragtpilot i luftvåbnet og bomuldsproducent. Medlem af Repræsentanternes Hus for Demokraterne 1984-89, men skiftede til Republikanerne. Søgte i 2012 uden held at blive partiets præsidentkandidat. Foreslog ved den lejlighed energiministeriet nedlagt. Guvernør i Texas 2000-15. Betvivler at klimaændringerne er menneskeskabte
 • Økonomi: Formue anslået til to-tre mio. dollar. Ejer bl.a. aktier i olie- og gassektoren

 

Ron Sachs

8) Indenrigsminister, Ryan Zinke

 • Alder: 55 år
 • Baggrund: Uddannet geolog, har gjort militærtjeneste som Navy Seal i perioden 1986-2008. Republikansk medlem af Senatet 2009-11 og af Repræsentanternes Hus 2015-16. Er abortmodstander, kaldte under valgkampen Hillary Clinton ’antikrist’
 • Økonomi: Formue anslået til 800.000 dollar

 

 

 

Ron Sachs

9) Arbejdsminister, Andrew Puzder

 • Alder: 66 år
 • Baggrund: Juristuddannet, siden 2000 CEO for kæden CKE Restaurants med over 3.600 restauranter i og uden for USA. Kæden kritiseres af fagforbund for at krænke arbejdstagerrettigheder. Puzder har ikke før varetaget politiske embeder
 • Økonomi: Formue anslået til 45 mio. dollar. Senest oplyste årsindkomster: 7-10 mio. dollar

 

Ron Sachs

10) Minister for national sikkerhed, John Kelly

 • Alder: 60 år
 • Uddannelse: Uddannet på Massachusetts Universitet i Boston, master i Nationale Sikkerhedsstudier fra Georgetown
 • Karriere: Firstjernet general, chef for det amerikanske militærs Sydlige Kommando 2012-16 med ansvar for USA's militære operationer i Syd- og Centralamerika. Tidligere chef for den amerikansk ledede koalition i det vestlige Irak 2008-09
 • Formue: 4 millioner dollar

 

Pete Marovich

11) Uddannelsesminister, Betsy DeVos

 • Alder: 59 år
 • Baggrund: Forretningskvinde fra Michigan, milliardær og et højstående medlem af Det Republikanske Parti, formand for partiet i Michigan 1996-2000, genvalg i 2003
 • Uddannelse: Uddannet i business administration og statskundskab fra Calvin College i Michigan. Politiker siden 1982 med speciale i uddannelse. Advokerer for frit skolevalg
 • Formue: 1,25 milliarder dollar

 

 

 

Evan Vucci

12) Veteranminister, David Shulkin

 • Alder: 57 år
 • Baggrund: Viceminister for veteranspørgsmål i det amerikanske Sundhedsministerium, udpeget af Obama i 2015. Uddannet læge fra Medical College i Pennsylvania. Har været direktør for en række medicinske institutioner, heriblandt Beth Israel Deaconess Medical Center i New York, Morristown Medical Center and the Atlantic Health System Accountable Care Organization
 • Økonomi: Ifølge amerikanske medier tjente Shulkin frem til 2015 1,3 mio. dollar årligt som direktør for Morristown Medical Center i New Jersey. Da han i 2015 skiftede til viceminister for veteraners sundhed i Obama-regeringen, faldt lønnen til 170.000 dollar om året

 

Ron Sachs

13) Transportminister, Elaine Chao

 • Alder: 63 år
 • Baggrund: Tidligere minister for erhverv og arbejdsmarked under George W. Bush fra 2001 til 2009. Har desuden været viceminister for transport under George H. W. Bush fra 1989-1991.
 • Formue: 24 mio. dollar

 

 

 

 

Ron Sachs

14) Boligminister, Ben Carson

 • Alder: 65 år
 • Baggrund: Tidligere neurokirurg, bestseller-forfatter og kandidat ved Republikanernes primærvalg 2016. Carson tror ikke på, at den globale opvarmning er menneskeskabt
 • Formue: 29 mio. dollar tjent som blandt andet foredragsholder, forfatter og erhvervsmand

 

 

 

Evan Vucci

15) Landbrugsminister, Sonny Perdue

 • Alder: 70 år
 • Baggrund: Dyrlægeuddannet, tidligere ejer af handelsfirma med kunstgødning, guvernør i Georgia 2003-11, siden 2011 ejer af handelsfirmaet Perdue Partners LLC, der eksporterer amerikanske landbrugsprodukter og fødevarer
 • Økonomi: Kaldes ’multimillionær’ i amerikanske medier

 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sådan ser fascister anno 2017 ud. Pænt tøj, rene negle, røven fuld af penge - kommet til magten på arbejderstemmer. Virkelig syret.

Arbejderne kastede sig over djævletilbedelse og fanden dukkede personligt op.

Torben Lindegaard

@Arne Lund

"Sådan ser fascister anno 2017 ud."

Det er ikke et rimeligt udsagn - heller ikke selv om du er politisk uenig med Trump - eller dem alle sammen. Jeg læste en anden karakteristik af Alle præsidentens Mænd - Trump havde i meget høj grad udvalgt alpha males.

James Mattis var 4-stjernet general i Marineinfanteriet - og der er jo 100.000 mænd, der har konkurreret om den post. James Mattis har ry for altid at sige sin mening klart og tydeligt; men der er selvfølgelig ingen tvivl om, at han med sin militære baggrund altid vil følge præsidentens ordrer. James Mattis er økonomisk uafhængig med god pension, så han vil utvivlsomt fratræde sit embede, hvis han føler, at han taler for døve øren.
Det er vel, hvad man kan forlange af et menneske på den post.

Rex Tillerson var CEO og formand for Exxons bestyrelse siden 2006.
Wikipedia skriver om Exxon:
"The world's 8th largest company by revenue, ExxonMobil is also the fifth largest publicly traded company by market capitalization.The company was ranked No. 6 globally in Forbes Global 2000 list in 2014. ExxonMobil was the second most profitable company in the Fortune 500 in 2014."
https://en.wikipedia.org/wiki/ExxonMobil."

Rex Tillerson har måtte acceptere en gevaldig beskæring af hyren og begiver sig som 64-årig ind på et helt nyt arbejdsområde, hvor han er helt uden erfaring. Den amerikanske Secretary of State bliver ofte hevet i åbent samråd i Congressen - og det er med at holde tungen lige i munden, når man under ed bliver krydseksamineret af sine politiske modstandere.
Det skal han vist lige vænne sig til.

I dele af amerikansk presse, f. ex. The Young Turks - er han blevet beskrevet som selve beviset på, at Trump er i lommen på Putin - Rex Tillerson skulle være Trumps gave til Putin.

Han fortjener ikke at blive stemplet som fascist.

Torben Lindegaard:

Begrebet "alpha males" er så fascistisk det kan blive.

Og jeg læser lidt ud af den højtravende tone i dit indlæg at det er ment som et slags forsvar for de to personer du beskriver, selv om netop de fakta du fremhæver jo i høj grad taler imod dem som kabinetsmedlemmer.

Udnævnelsen af James Mattis er først og fremmest kontroversiel fordi det bryder med en mange årtier lang tradition om ikke at have militærpersoner som forsvarsministre i USA. Som med hele sit kabinet har Trump simpelthen skåret mellemmanden, den politiske lobbyist, ud af regnestykket og indsat personer med direkte tilknytning til de erhverv og brancher som der skal lovgives om.

Det er et kabinet af interessekonflikter af enestående format, selv for et USA som absolut ikke er ukendt med sammenblanding af erhvervsinteresser og storpolitik. Det er simpelthen erhvervene selv, det være sig det militærindustrielle kompleks, oliebranchen, storfinansen, eller ikke mindst den fundamentalistiske kristendom (som skal stå for moralpolitik, socialpolitik og sundhedspolitik), som har sat sig direkte på den lovgivende magt med flertal i alle kamre.

USA har endelig fuldbyrdet forvanldingen til vaskeægte bananrepublik.

Torben Lindegaard

@Sune Olsen

"Begrebet "alpha males" er så fascistisk det kan blive."

Okay - det er nok at gå for langt; men skribenten, der anvendte ordet, mente det næppe som alene positivt. Jeg tror det var Politiken, der brugte denne betegnelse om Trump's kabinet og White House rådgivere????

Anyway, så er begrebet i hver fald i en dansk kontekst negativt ladet;
men ligefrem fascistisk???????

Du har nok lidt ret, Torben Lindegaard. endnu ikke så fascistisk som Danmark eller EU. Men det kommer nok.

Torben Lindegård - Mener ikke, at alle i Trumps omgivelser, regering inkl. er fascister. Men de metoder og den retorik Trump indtil nu har lagt for dagen, viser, at han er fascist: Dyrkelse af den stærke, fordomme mod minoriteter og etniciteter end hans egen, disrespekt for kvinder, opgejlet nationalisme osv. der mangler vist kun lige religionen, her ha han indtil været forholdsvis tavs.

Arne Albatros Olsen

Torben Lindegård: Jeg tror ikke at det er spor syret undtagen fra et dansk perskeptiv, for det findes vel særlig algoritme, der klart fortæller hvordan og i hvilken rækkefølge, man skal gentage ganske bestemte klicheer for at vinde et valg. Og den algoritme har en vis person brugt til hudløshed.