Baggrund
Læsetid: 7 min.

Verden ifølge Trump

Midt i virvaret af spontane tweets, utraditionelle telefonopkald og uhørt kritik af allierede, går der en rød tråd gennem Trumps udenrigspolitik. USA’s nye præsident har en plan klar for Putin, Kina og Europa
Udland
21. januar 2017
Midt i virvaret af spontane tweets, utraditionelle telefonopkald og uhørt kritik af allierede, går der en rød tråd gennem Trumps udenrigspolitik. USA’s nye præsident har en plan klar for Putin, Kina og Europa

David J. Phillip

Det er ikke et tilfælde, at USA’s nye præsident ikke har ytret ét kritisk ord om Vladimir Putin. I kampen mod islamismen og en forstærket økonomisk rivalisering med Kina anser Trump Rusland for at være en potentiel alliancepartner.

I går blev han taget i ed som USA’s 45. præsident, og selvom der ikke kan gives et entydigt svar på, hvilken rolle USA vil spille på den internationale scene i Donald Trumps regeringstid, tegner der sig ifølge en række udenrigspolitiske eksperter i Washington et klart billede af hans prioriteter.

»Vi ved kun to ting. Præsident Trump anser radikal islam og Iran for at være hovedfjenderne, mens Kina skulle være vores hovedmodstander i den økonomiske sfære,« siger Brian Katulis, seniorstipendiat i den Demokratiske tænketank Center for American Progress.

I sin indsættelsestale i går nævnte den nyslåede præsident behovet for at forstærke USA’s og dets allieredes krig mod »radikal islamisk terrorisme.«

»Vi vil styrke vores alliancer, skabe nye alliancer og forene den civiliserede verden mod radikal islamisk terrorisme og tilintetgøre den,« lovede Trump.

Et af de mest effektive og farligste våben i Trumps arsenal er utvivlsomt hans villighed til at bryde med accepterede normer for kommunikation mellem stater.

»Nogle tror, han er isolationist. Men det er ikke det, hans slogan America First går ud på. Trump mener, at USA altid synes at få mindst ud af aftaler og alliancer med andre lande. USA skal have en større bid af kagen. Problemet er, at hans hårdkogte retorik kan give voldsomt bagslag i udlandet,« siger Katulis.

I en vis forstand vil Trumps udenrigspolitik formentlig lægge sig tæt op ad to tidligere republikanske præsidenters: Richard Nixon og Ronald Reagan. Begge var nemlig også villige til at sælge ud af USA’s traditionelle støtte til frie valg, frihedsrettighederne og forsvaret af menneskerettigheder i kampen mod Sovjetunionen under Den Kolde Krig.

Forskellen til nu er, at det er Rusland, USA ser en interesse i at alliere sig med. Trump ser både Rusland som partner i Mellemøsten og et bekvemt kort, der kan spilles ud mod USA’s økonomiske hovedrival Kina, som skal tvinges i defensiven.

Det er i samme lys, man skal forstå Trumps tilsyneladende impulsive udfald mod de europæiske allierede i NATO og hans favorisering af højrepopulistiske partier, der ønsker at melde deres lande ud af EU, siger eksperterne. Det handler alt sammen om at øge USA’s indflydelse, selvom tankegangen kan vise sig at være for kortsigtet.

Den russiske allierede

Præsident Vladimir Putin kan blive en vigtig medspiller for USA. Hvis Trump kan overbevise Putin om at vende sigtekornet mod Islamisk Stat i Syrien frem for kun at gå efter de moderate oprørsgrupper, vil han formentlig komme nærmere sit mål: at gøre en ende på IS.

»Noget tyder på, at russerne er interesserede. Vi har for nylig fået rapporter om, at russiske militære officerer i Syrien er begyndt at ringe til mobilnumre på ledere fra de moderate oprørsgrupper,« fortæller Andrew Tabler, Syrien-ekspert fra Washington Institute for Near East Policy.

Tabler tilføjer, at en aftale, som USA og Rusland indgik i september om koordinering af deres luftangreb, måske vil blive genoplivet. Det drejer sig om ’Joint Implementation Center’. USA lagde aftalen på is, efter det russiske flyvevåben lancerede vilkårlige luftbombardementer mod civile i Aleppo og humanitære konvojer.

Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov har desuden inviteret Trumps sikkerhedsrådgiver Michael Flynn til et møde i Kasakhstan på mandag, hvor en mulig fredsløsning for Syrien skal drøftes. Det er dog usandsynligt, at Flynn vil deltage på en af sine første og travle arbejdsdage i Det Hvide Hus.

Trump-rådgivere håber endvidere at overtale Rusland til at køre de iranske militsgrupper, der kæmper på Assad-regimets vegne, ud på et sidespor. Russiske kampfly skulle yde luftdækning til iranere, der benytter Syrien til at smugle våben til Hizbollah i Libanon.

»Men en samlet pakkeløsning om Syrien afhænger givetvis af, hvilke indrømmelser Trump er villig til at give Rusland i Østeuropa og omkring de økonomiske sanktioner,« forudser Andrew Tabler.

I Nixons fodspor

Trump formodes endvidere at tænke i samme baner som præsident Richard Nixon og hans sikkerhedspolitiske rådgiver Henry Kissinger, da de i 1970’erne normaliserede forholdet til Maos Kina og prøvede at spille Kina-kortet ud mod Sovjetunionen.

Trump – der beundrer Nixon, og som har haft møder med den aldrende Kissinger i New York – planlægger tilsyneladende at bruge et rapprochement mellem USA og Rusland til at svække det kommunistiske styre i Kina.

I valgkampen har Trump raset mod Kinas merkantilistiske handelspolitik, mens han aldrig ytrede et kritisk ord om Rusland, dets annektering af Krim-halvøen eller dets spillen med musklerne over for lande i Østeuropa.

»Trumps topprioritet er at føre en nationalistisk orienteret økonomisk politik, der kan tvinge Kina i defensiven. Virkemidlerne vil ikke begrænse sig til trusler om pålæggelse af højere toldtariffer på kinesiske importvarer, men også strategiske træk som f.eks. signaler til Beijing om, at USA måske overvejer at anerkende Taiwans uafhængighed,« siger Brian Katulis.

Ligesom Nixon og også Ronald Reagan gik på kompromis med USA’s traditionelle støtte til frihedsrettigheder, skal man ikke forvente, at den nye regering i Washington vil ytre et kritisk ord om general Abdel Fattah al-Sisis og præsident Recep Tayyip Erdogans knægtelse af ytrings- og pressefriheden i henholdsvis Egypten og Tyrkiet. I hvert fald så længe de to autokrater yder konkret opbakning til USA’s og Ruslands krig mod islamistiske terrorgrupper i Mellemøsten.

»Tendensen til at kaste et koldt og realistisk øje på krigsforbrydelser og tortur i udlandet, der begyndte i Barack Obamas anden embedsperiode, og vil blive forstærket under Trump,« forudser Brian Katulis fra Center for American Progress.

Trumps europæiske kloner

Heller ikke Trumps kritik af de europæiske allierede i NATO og hans støtte til separatistiske kræfter i EU skal ifølge den amerikanske Ruslands-ekspert Stephen Sestanovich ses som en tilfældighed.

»Som amerikansk præsident er han formelt leder af den frie verden, men hvis han fortsætter med at tale nedsættende om NATO og EU, kan det blive meget svært for ham at finde fælles fodslag med Putin. Hvorfor skulle Putin trække sig ud af Ukraine, hvis NATO går i opløsning,« spørger Sestanovich.

Trumps tankegang er mere snæver. Han forestiller sig muligvis, at USA kan øge sin indflydelse i Europa, hvis ligesindede højrepopulister kommer til magten. Hans interesse for hurtigt at indgå en bilateral frihandelsaftale med Storbritannien efter Brexit peger i den retning.

Kræfter, der vil så splid i EU, skal efter hans opfattelse styrkes. Jo flere lande, der melder sig ud af EU, desto bedre, fordi USA som den stærke part vil indgå bilaterale frihandelsaftaler, der kan skaffe USA bedre gevinster end den multilaterale handelsaftale TTIP.

Men ifølge sikkerhedseksperten Michael O’Hanlon vil denne uortodokse tilgang indebære alt for store risici for USA.

»Jeg må indrømme, jeg er chokeret over Trumps nedsættende udtalelser om NATO og EU. Jeg ved, at han er blevet briefet flere gange om betydningen af vores transatlantiske alliance. I december så det ud til, at han dæmpede sin hårde retorik, men nu er vi tilbage i valgkampen,« vurderer O’Hanlon, seniorstipendiat i tænketanken Brookings Institution.

»Det kan være virkeligt farligt for en amerikansk præsident at så tvivl om USA’s forsvarsalliancer. Det kan undergrave alliancernes afskrækkende effekt og friste rivaler og fjender til at gøre ting og sager, som kan føre til krig.«

NATO gør ikke nok

O’Hanlon er dog ikke opbragt over, at Trump har kritiseret europæiske NATO-lande for angivelig at gøre for lidt i kampen mod terrorisme.

»Jeg har altid ment, at NATO burde have sendt flere end 30.000 soldater til Afghanistan, mens vi havde over 100.000 udstationerede. Det var trods alt en fælles kamp mod terror,« mener han.

Heri modsiges O’Hanlon af Barack Obamas tidligere sikkerhedsrådgiver Ben Rhodes.

»Det er helt urimeligt af Trump at kritisere NATO for det. I den første embedsperiode måtte vi gå rundt med hatten i Europa og bede om styrkebidrag. Det var politisk set meget svært for lederne, fordi krigen i Afghanistan var upopulær,« siger Rhodes på et spørgsmål fra Information under en briefing i det udenlandske pressecenter i Washington.

»Obama sætter enorm pris på de ofre, europæerne har bragt for os i Afghanistan.«

Det åbne spørgsmål er, hvilke indrømmelser Trump og hans nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn planlægger at give Rusland og på hvilke betingelser.

Trump har luftet ideen, at USA og Rusland kan indgå en opdateret aftale om nedskæring af den strategiske missiltraktat START til gengæld for en ophævelse af USA’s økonomiske sanktioner for indlemmelsen af Krim-halvøen i Rusland. Kreml afviste for nogle år siden Obama-regeringens forslag om at forny START-aftalen.

Hertil kommer, at Rusland utvivlsomt vil stille flere krav end blot fjernelsen af sanktionerne. Putin vil have USA’s missilforsvar i Europa sløjfet og sat en stopper for NATO’s midlertidige udstationering af amerikanske soldater i Baltikum og Polen.

Dog skal man huske på, at Trump ikke fuldstændigt egenhændigt kan sætte kursen for USA i verden.

»Det er muligt, at Trump gerne vil imødekomme Ruslands krav, men det kommer han næppe langt med. Det vil udløse et veritabelt mytteri i det republikanske parti i Kongressen,« spår Rusland-eksperten Stephen Sestanovich.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Børge Rahbech Jensen

For mig ligner det mest Trump iflg. Barack Obama og Hilary Clinton.
Det vigtigste, jeg har lært af de seneste ugers danske pressedækning af USAs præsident, er, at seriøs journalistik ikke er noget, vi bruger i Danmark. Det er uklart, om det står bedre til i USA.

Bill Atkins, Flemming Berger, bente tjeder, Anders Graae, curt jensen, Arne Lund, Dagmar Christiandottir, Torben Skov og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
charlie white

Bliver det danske beredskab forstærket.?

Børge Rahbech Jensen

Tilføjelse: "Dog skal man huske på, at Trump ikke fuldstændigt egenhændigt kan sætte kursen for USA i verden."

Det har Donald Trump vist heller aldrig påstået. Tværtimod har han antydet en mere tilbagetrukket rolle for USA.

"Kræfter, der vil så splid i EU, skal efter hans opfattelse styrkes. "

Det opfatter jeg som en overfortolkning. Det bliver også svært, fordi de kræfter i forvejen blev styrket, mens Barack Obama var USAs præsident. Det er lidt påfaldende, sanktionerne mod Rusland er nævnt uden antydning af reflektion over, hvordan og hvorfor, de blev indført. Magtovertagelsen i Kiev og Ruslands efterfølgende annektering af Krim blev også gennemført, mens Barack Obama var præsident. Det samme gælder borgerkrigen i Syrien. I begge tilfælde fik EU regningen for USAs politiske støtte til oprørsbevægelser.

"Men det er ikke det, hans slogan America First går ud på. Trump mener, at USA altid synes at få mindst ud af aftaler og alliancer med andre lande. "

Det er altid mistænkeligt, når nogle påstår at vide, hvad andre mener med det, de siger.
Når det nu er skrevet, taler USAs handelsbalance og forsvarsudgifter sine tydelige sprog, som også ignoreres i denne artikel. Det bekræfter bare, at det ikke er Verden ifølge. Trump men Trump iflg. nogle, der kaldes eksperter.

Flemming Berger, bente tjeder, curt jensen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Men hvad med hans egen befolkning? Hvad med hans indenrigspolitik?

Ethics paperwork still missing for Trump's billionaire Cabinet picks.

List of Goldman Sachs Alumni in Donald Trump’s Administration.

Civil Rights, Climate Change, and Healthcare Were All Scrubbed from the White House Website.

White House suspends Obama administration's reduction in mortgage insurance premiums.

Trump’s Planned Elimination of Violence Against Women Grants Is Pure Cruelty.

Og det er bare begyndelsen. En lille forsmag på, hvad Trumps uvidende, uoplyste, godtroende vælgere har at se frem til de næste 4-8 år. Dybt tragisk at hans tiltag kommer til at gå ud over også de mange millioner, flertallet faktisk, der ikke stemte på ham.

Mihail Larsen, Thomas Bindesbøll, Anne Eriksen og Arne Lund anbefalede denne kommentar

"America First"
Undrer mig at ingen har haeftet sig ved den historiske betydning af dette udtryk.

"Kræfter, der vil så splid i EU, skal efter hans opfattelse styrkes!. Det må jo så betyde, at de hjemlige nej-partier vil bakke op om Trumps bestræbelser. Det sker ud fra devisen, om at min fjendes fjende er min ven. Foreløbig har både Dansk FOlkebedrag og Labil Alliance hilst Trump velkommen.
EL vil jo tage afstand fra Trump og al hans væsen, men hans angreb - underminering af EU sammen med Putin, er vel ikke det værste for EL?

"America first"
Tænk hvordan verden ville reagere hvis Tyskland sagde noget tilsvarende....

Randi Christiansen

Er manden kommunist, tænkte jeg, indtil det gik op for mig, at det, trumps tale til folket mindede om, var tysk nationalsocialistisk retorik inden og under ww2, hvor hitler netop kom til magten, fordi versaillestraktaten havde forarmet det tyske folk i en grad, så de var lette ofre for løfter om genrejsning af nationen. Hvilket så blev gjort i kraft af militærindustrien.

Historien burde have lært alle, at den form for genopretning fører til destruktion, og jeg tror ikke, at trump falder for den slags megalomane ikke-løsninger, men at han i stedet indser, at den bedste forretning for alle bør tilstræbes - og herunder et opgør med i hans optik usa's overdrevne filantropisme og tossegodhed. Håbet er, at hans forretningssans er så sund, at den overtrumfer ideologiske præferencer, og at han derfor indser, at den bedste forretning er den, hvor alle parter er tilfredse.

I den nuværende globale hvepserede kræver den manøvre stamina og et godt overblik - den forretningsmæssige, no nonsense tilgang kan vi ønske os vil udgøre den positive forandring, som verdenssamfundet håber på - forudsat trump anerkender, at en hvilken som helst dårlig aftale for en eller flere parter vil skabe utilfredshed og mulig konflikt og derfor skal undgås.

Pga af fortidens miljø-og socioøkonomiske fejltagelser er verdenssamfundet havnet i en situation, hvor der er parter, som reagerer med terrorisme, vi kan også kalde det guerillakrigsførsel. I dag står de medansvarlige for irakinvasionen og indrømmer, at det var en fejl, at man ikke havde en exitstrategi. En fejl? Det var en undladelsessynd af så store dimensioner, at det er ansvarspådragende (nok derfor at irakkommissionen er nedlagt) og ubegribeligt, at det alligevel skete. Disse ansvarlige har med denne undladelsessynd pådraget sig et medansvar for den terrorisme, som isil betjener sig af, og som de samme politisk ansvarlige nu vil bekæmpe militært i stedet for at insistere på at gå til konfliktens ophav og korrigere der.

Trump synes - uanset hans no nonsense forretningsmæssige tilgang - at abbonnere på krig ifht isil, og det er bekymrende. Lad os insistere på, at verdens ledere, herunder vore egne, i stedet for krigens sprog forstår fredens dynamik, som jo bla er, at samhandel, den for alle tilfredsstillende forretning, er bedst for alle og giver de blomstrende samfund, som vi alle ønsker.

Vær bare rolige - i virkeligheden siger han - "Trump first"!

At se optrinnet i går var ikke det vildeste, jeg kunne tænke mig...
Til gengæld var jeg flad af grin under hans "tale", det er jo også godt. I hans bog, så er alle der ikke "elsker" ham, nogle der fortjener modgang og det, der er værre.
Merkel skal bare lade som om, i øvrigt!

Randi Christiansen

Spændende anne, at være så sikker på en psykologisk læsning af trump. Mon ikke en vis ydmyghed trods alt har sænket sig over manden, nu hvor han sidder i en af verdens varmeste stole og med et enormt globalt ansvar.

Randi, det er lørdag og solen skinner - naturligvis håber jeg, at det bliver muligt med lidt ydmyghed - trods den måde, han hidtil har reageret på.
Dit indlæg kom ind efter Curt Jensens "America first" og så virker det useriøst, det jeg skrev.

Den form for krise, verdenssamfundet befinder sig i er jeg bange for ikke løses med de ledere, vi har i dag. Derfor er der vist ikke rigtig en løsning i forhold til samarbejde og forståelse, desværre?

Randi Christiansen

Vi må gå ud fra, at trump forstår, at handlinger har konsekvenser, og at det, især med det globale ansvar han har påtaget sig, ikke kan negligeres, at handling, der skaber konflikt i et område af verden, også vil ramme usa. Han er vel ikke så megaloman, at han ser sig selv som enevældig verdenshersker?

Samarbejde baseret på den forretning, som er god for begge/alle parter, er det rationelle valg, som jeg forventer, at trump vil tage. Og det er vore politiske lederes ansvar at formulere og repræsentere den position så overbevisende, som den fortjener.

Finn Thøgersen

"Kræfter, der vil så splid i EU, skal efter hans opfattelse styrkes!"

Det er nok n misforståelse, snarere at EU allerede er forstenet og definitivt HAR mistet den folkelige opbakning som fx demonstreret under de seneste mange års forhandlinger om CETA/TTIP/TISA osv

Mao jo hurtigere man får aflivet det fejlslagne project, jo snarere kan man starte på noget der har en chance for at fungere...

Planen er meget enkel: USA og Rusland mod Kina ...

john andy houbo Pedersen

Håber ikke ignoranten fører os til krig

Vibeke Rasmussen

"Håber ikke ignoranten fører os til krig."

Mntjah, det skal da vist ikke komme an på dét! Fra Donald Trumps fuldstændig rablende, usammenhængende, evigt selvgratulerende tale til CIA i weekenden:

"You know, the military, and the law-enforcement generally speaking, -- but, all of it -- but the military, gave us tremendous percentages of votes. We were unbelievably successful in the election with getting the vote of the military and probably almost everybody in this room voted for me, but I will not ask you to raise your hands if you did. [laughter]

But I would guarantee a big portion. Because we’re all on the same wavelength, folks. We’re all on the same wavelength. [applause] All right? [pointing to the crowd] He knows. Took Brian about 30 seconds to figure that one out, right? Because we know. We’re on the same wavelength.

We’re going to do great things. We’re going to do great things. We’ve been fighting these wars for longer than any wars we’ve ever fought. We have not used the real abilities that we have. We’ve been restrained.

We have to get rid of ISIS. We have to get rid of ISIS. We have no choice [applause]

Radical Islamic terrorism - and I said it yesterday - has to be eradicated. Just off the face of the Earth. This is evil. This is evil.

And you know, I can understand the other side. We can all understand the other side. There can be wars between countries. There can be wars. You can understand what happened. This is something nobody could even understand. This is a level of evil that we haven’t seen.

You’re going to go to it, and you’re going to do a phenomenal job. But we’re going to end it. It’s time. It’s time right now to end it.

You have somebody coming on who is extraordinary. You know for the different positions, of secretary of this and secretary of that and all of these great positions, I’d see five, six, seven, eight people.

And we had a great transition. We had an amazing team of talent.

And by the way, General Flynn is right over here. Put up your hand, Mike. What a good guy [applause] …"

Til fri fortolkning. Hvis ellers man kan finde mening i den gang kludder-mor af en tale.

I øvrigt finder jeg det bekymrende, at de CIA-ansatte så højlydt og så begejstret modtager hans tale. Medmindre Donald Trump, som han gjorde ved sin pressekonference, også her har medbragt sin egen stab af klakører. Under ledelse af Steve Bannon er team-Trump godt igang med at føre manipulation til hidtil uhørte, usete højder.

Ja, endnu en rablende, overdreven selvros, snak om at være på bølgelængde!

Er de ansatte i CIA bange for at blive fyret? Hvorfor er der mange, der pludselig godt kan se Trump som en lynafleder i et "skævt samfund"?
Er det den samme "mekanik", der gør sig gældende her i DK, når man vitterligt er lodret uenig om mange af "reformerne og deres følger"? - Der bliver lavet underskriftindsamlinger, godt med opmærksomhed. Men er der nogen, der kan oplyse mig om, hvornår en sådan har affødt en reel forandring?
Kan ikke huske det - men skriver selvfølgelig...