Nyhed
Læsetid: 2 min.

Afrikanske ledere slukker internettet for at standse oprør

Dele af Cameroun har været uden internetadgang i en måned, fordi regeringen ønsker at dæmme op for uro. Digital mørklægning er blevet det seneste populære undertrykkelsesmiddel blandt afrikanske ledere.
Camerouns præsident Paul Biya har slukket for internettet for at stække protester.

Camerouns præsident Paul Biya har slukket for internettet for at stække protester.

Julie Jacobson

Udland
18. februar 2017

En lammende mørklægning af internettet i Cameroun har nu stået på i mere end en måned. Offline-tilstanden har kun ramt engelsksprogede dele af det centralafrikanske land.

Den er iværksat af regeringen, fordi årelange protester i landet har taget til, hvor den engelsktalende del af befolkningen føler sig ringere stillet end det fransktalende flertal.

Slukningen af internettet er ifølge BBC begrundet som et ’sikkerhedstiltag’, men reelt håber den camerounske regering med præsident Paul Biya i spidsen at standse oprøret ved at forhindre online kommunikation mellem de demonstrerende.

Dermed er Cameroun blevet det seneste i rækken af lande syd for Sahara, hvor autoritære ledere har lukket for internettet for at kontrollere civilbefolkningen. Mørklægningen er særligt blevet en populær undertrykkelsesmanøvre for afrikanske regeringer under afholdelsen af valg, hvis der er optakt til vold eller protester blandt vælgerne, skriver New York Times. 

I Den Demokratiske Republik Congo blev internetadgang og fjernsynssignalet slukket i december i anledning af et valg, der forventedes at ende voldeligt.

Samme måned mørklagde Gambias præsident, Yahya Jammeh, internettet og blokerede internationale mobilopkald i forbindelse med præsidentvalget, som alligevel endte med at koste ham magten. Og tilbage i oktober blev flere sociale medier og internettjenester lukket ned i Etiopien i kølvandet på demonstrationer.  

Kritik fra Snowden

Inden Cameroun opnåede selvstændighed i starten af 1960’erne, var landet koloniseret af Frankrig og Storbritannien. Der er indskrevet beskyttelse for begge sprog i forfatningen. Men de fransktalende leder regeringen, og officielle papirer udgives kun på fransk, som også er hovedsprog på skoler og domstole selv i de engelsksprogede regioner. Derfor har engelsktalende lærere og advokater strejket siden start december.

Under hashtagget #BringBackOurInternet har mange på sociale medier vist deres vrede over den camerounske regerings håndtering af protesterne. Senest har whistlebloweren Edward Snowden tilsluttet sig kritikken på Twitter og kaldt internetafbrydelsen »fremtidens undertrykkelsesmiddel«.

FN’s menneskerettighedsråd fordømte sidste år alle forsøg på at forhindre adgangen til information på internettet, med argumentet at det er brud på en fundamental menneskerettighed. Mørklægningen af internettet har desuden økonomiske konsekvenser: teknologiske virksomheder, banker og hæveautomater er noget af det, der rammes hårdest.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her