Baggrund
Læsetid: 6 min.

Afviklingen af USA’s klima- og miljøpolitik er indledt

De grønne spor efter Obama er ved at blive fjernet fra den nye amerikanske regerings hjemmesider. Og klar i kulissen til at demontere den amerikanske miljøstyrelse står Scott Pruitt, manden med de varme forbindelser til den fossile energiindustri
Under senatshøringen af Scott Pruitt har den nominerede EPA-chef ikke svaret klart på de mange spørgsmål fra demokratiske senatorer om hans økonomiske forbindelser til den fossile industri

Under senatshøringen af Scott Pruitt har den nominerede EPA-chef ikke svaret klart på de mange spørgsmål fra demokratiske senatorer om hans økonomiske forbindelser til den fossile industri

J. Scott Applewhite

Udland
10. februar 2017

Historien er under omskrivning i den amerikanske statsadministration.

Indtil for to uger siden fortalte hjemmesiden for den amerikanske miljøstyrelse, EPA, at »USA som deltager i FN’s rammekonvention om klimaændringer har forpligtet sig til at samarbejde med det internationale samfund om at fremme konventionens centrale mål: at stabilisere atmosfærens drivhusgaskoncentrationer på et niveau, der forhindrer farlige menneskeskabte forstyrrelser af klimasystemet«.

Det står der ikke mere. Og der står heller ikke mere, at »USA arbejder aktivt i det internationale samfund for at finde løsninger og fremme globalt samarbejde om klimaændringer«.

Passagen, der bl.a. dækker USA’s deltagelse i den globale klima-aftale fra COP21 i Paris, er strøget af censuren umiddelbart efter Donald Trumps indsættelse i Det Hvide Hus, men endnu inden Senatets godkendelse af præsidentens kandidat som ny chef for EPA, Scott Pruitt.

Pruitt, hidtidig justitsminister i delstaten Oklahoma, befinder sig i øjeblikket i en storm af protester mod hans på forhånd negative holdning til EPA, hans klimaskepsis og hans nære forbindelser til og økonomiske afhængighed af den fossile industri.

Trods aktuelle sagsanlæg mod Pruitt og tidligere EPA-ansattes demonstration mod ham er det forventningen, at det republikansk dominerede senat inden for de nærmeste dage vil godkende ham som leder af den amerikanske miljøstyrelse.

Udrensningen

I skrivende stund er det stadig den af præsident Obama udpegede overgangschef for EPA, Catherine McCabe, der pryder hjemmesiden, men trods det er indsatsen for at omformulere hjemmesidens klimaindhold i fuld gang.

I sektionen om føderalt klimasamarbejde har man f.eks. fjernet enhver omtale af præsident Obamas klimahandlingsplan, der – i den oprindelige formulering –»pålægger USA at reducere CO2-forureningen«. Nu nævnes hverken Obamas plan eller CO2-udledningerne – i stedet betones det føderale samarbejde om tilpasning til klimaændringer.

Omskrivningen af historien er foretaget af det hold af såkaldt ’frivillige’ og ’privat finansierede’ personer, som Trump gav den reelle magt over EPA i perioden efter sin valgsejr.

Dette hold har ifølge Trumps hjemmeside greatagain.gov bestået af bl.a. den ledende klimaskeptiker Myron Ebell fra den konservative tænketank Competitive Enterprise Institute, Amy Oliver Cooke fra den liberalistiske tænketank Independence Institute og ophavskvinde til sloganet ’Mothers in love with fracking’, juristen David Schnare, der har beskrevet miljøaktivister som »meget syge mennesker« og chikaneret klimaforskere med sagsanlæg for at få adgang til deres emails, samt David Kreutzer med en baggrund i den konservative Heritage Foundation og forfatter til en række indlæg om Obama-regeringens »hysteri« om klima og Paris-aftalens »ødelæggende økonomiske konsekvenser«.

Tillersons signaler

Omskrivningen af historien på EPA’s hjemmeside, der er blevet identificeret af forskernetværket The Environmental Data and Governance Initiative (EDGI), kommer i kølvandet på tilsvarende redigeringer på både Det Hvide Hus’ og og det amerikanske udenrigsministeries hjemmesider.

Den eneste tilbageværende omtale af Barack Obamas klimaplan på Det Hvide Hus’ nye hjemmeside er en kort beskrivelse af Trumps egen America First Energy Plan med oplysningen om, at præsidenten »forpligter sig til at fjerne skadelige og overflødige strategier såsom (Obamas) Climate Action Plan«.

Søger man på CO2 eller COP21 på hjemmesiden, søger man forgæves. Og går man til Udenrigsministeriets hjemmeside for at finde det opslag, der frem til 20. januar hed »Climate Action Report«, mødes man af meddelelsen: »We’re sorry, that page can’t be found.«

Den netop senatsgodkendte udenrigsminister og tidligere CEO for Exxon, Rex Tillerson, gav under senatskomitéens tv-transmitterede høring af ham indtryk af, at han anerkender både de menneskeskabte klimaændringer og USA’s deltagelse i Paris-aftalen. Men i skriftlige svar til to af de udspørgende senatorer er han mere tvetydig.

»Det er min forståelse, at disse (drivhus)gasser er en faktor bag stigende temperaturer, men jeg mener ikke, at den videnskabelige konsensus støtter en beskrivelse af dem som ’den afgørende faktor’,« skrev Tillerson i ét svar, mens han i et andet om internationale klimaaftaler skrev:

»jeg vil kun støtte USA’s deltagelse i de internationale aftaler, der fremmer vore nationale interesser og ikke skader det amerikanske folk eller vor økonomiske konkurrenceevne.«

Medarbejderprotest

Mens Tillerson formentlig skal varetage USA’s interesser i de internationale klimaforhandlinger, vil Scott Pruitt få et hovedansvar for den konkrete, nationale varetagelse af klima- og miljøpolitikken. Hvis altså Senatet godkender ham som ny EPA-chef.

Op til Senatets afstemning mødes Pruitt med massive indsigelser og protester. I mandags afsendte 447 tidligere medarbejdere ved EPA en fælles appel til Senatets flertalsleder, den republikanske Mitch McConell, om at sige nej til Pruitt.

»Enhver EPA-chef har en fundamental forpligtelse til at handle i offentlighedens interesse baseret på gældende lov og den bedst tilgængelige videnskab. Mr. Pruitts generalieblad rejser alvorlige spørgsmål om, hvis interesser han har varetaget til dato, og om han er enig i de mangeårige principper i amerikansk miljølovgivning,« hedder det i brevet fra de tidligere EPA-ansatte.

»Pruitt har ikke vist nogen interesse i at håndhæve miljølovgivningen, hvilket er en afgørende vigtig del af EPA’s opgave,« skriver de og henviser bl.a. til, at ikke én af 714 pressemeddelelser fra Pruitt gennem de seneste seks år har handlet om at håndhæve miljølovene eller begrænse miljøbelastningen.

I stedet er Pruitt »gået foruroligende langt for at fremme virksomheders synspunkter og interesser«.

Brevet nævner bl.a., hvordan Scott Pruitt som Oklahomas justitsminister i 2011 sendte EPA’s daværende chef en indsigelse mod miljøstyrelsens opvurdering af methan-udslip ved naturgasproduktion, som ifølge Pruitt ville være til skade for naturgasindustrien og dermed for Oklahomas borgere. Det har vist sig, at brevets indhold var 97 pct. identisk med en tilsvarende indsigelse fra det Oklahoma-baserede olie- og gasselskab Devon Energy.

Via aktindsigter har The New York Times vist, hvordan Pruitts kontor siden via Devon Energy har fået økonomiske bidrag fra lobbyorganisationen American Petroleum Institute, ligesom Devon Energy har givet penge til kampagnekomitéer, som har adresse på Pruitts kontor, og som også en række andre fossile energiselskaber har givet donationer til.

Omvendt har Scott Pruitt arbejdet ihærdigt for at beskytte den fossile industris interesser. The New York Times har således også afdækket, hvordan Pruitts medarbejdere i 2012 arbejdede tæt sammen med den amerikanske kulindustris advokatfirma, Hunton & Williams, om at mobilisere andre delstaters justitsministre til fælles indsigelse mod nye EPA-regler om begrænsning af kraftværkers CO2-udledning.

I alt 14 gange har Scott Pruitt anlagt sag for at bremse EPA-miljøtiltag, og i 2015 var han central aktør bag 29 delstaters fælles sagsanlæg for at få underkendt selve præsident Obamas Clean Power Plan. Sagsanlægget og tilsvarende sager rejst af kul- og olieselskaber har indtil nu forhindret planen i at blive iværksat.

Sagsanlæg og demonstration

Under senatshøringen af Scott Pruitt har den nominerede EPA-chef ikke svaret klart på de mange spørgsmål fra demokratiske senatorer om hans økonomiske forbindelser til den fossile industri. Det uafhængige Center for Media and Democracy har gennem længere tid søgt aktindsigt i ca. 3.000 emails mellem Scott Pruitt og fossile energiselskaber og lobbyister, men er konsekvent blevet afvist eller holdt hen – derfor anlagde mediecentret i tirsdags sag mod Pruitt for brud på reglerne om åbenhed i forvaltningen.

»Scott Pruitt har gennem to år hindret adgang til tusinder af emails med virksomheder eller organisationer, hvis aktiviteter alvorligt skader miljøet og andre forhold af vital interesse for offentligheden,« sagde mediecentrets advokat, Robert Nelon.

Sagsanlægget blev onsdag bakket op af bl.a. den demokratiske senator Elizabeth Warren. Og mandag demonstrerede omkring 100 EPA-medarbejdere, støttet af et par hundrede miljøaktivister, mod deres mulige nye chef foran EPA-kontoret i Chicago.

Om det virker, er tvivlsomt. I Senatet har ingen republikanske medlemmer signaleret, at de vil sige nej til Pruitt ved den umiddelbart forestående godkendelsesafstemning, og dermed er det sandsynligt, at Donald Trump får det, som han vil.

Trump har under sin valgkamp kaldt EPA’s arbejde »katastrofalt« og »en skændsel«. Nu får han formentlig den mand, der kan være med til at nedskære miljøstyrelsen, afblæse Obamas klimaplan og biddrage til at flytte ansvaret for miljø- og klimapolitik fra det føderale niveau og ud til delstaterne, herunder de mange stater, der har olie- og kulindustri som central indtægtskilde og jobskaber.

»Sigtet vil være at reducere styrelsens effektivitet så meget, at den ikke kan komme på fode igen, når de politiske vinde skifter,« advarede David Doniger, tidligere EPA-jurist, nu medarbejder ved Natural Resources Defense Council, i The New York Times tirsdag.

Og skulle det ikke være nok, har fire republikanske kongresmedlemmer med Matt Gaetz i spidsen i mandags annonceret et lovforslag om helt at nedlægge EPA og overføre samtlige af dets midler og opgaver til delstater og lokale myndigheder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helene Kristensen

Så hr. Trump kopierer altså den liberale politik i Danmark. Alt hvad der bare lugter en smule af miljø og fremsynethed bliver råt og brutalt skudt i sænk.

David Henriksen

Udviklingen er kommet for at blive og billige vindmøller stopper ikke bare af sig selv. Uanset hvad den nye idiot i det hvide hus vil er der på statsplan masser af optimisme for fremtiden. Awea.org har netop udgivet en ny rapport for fjerde kvartal 2016 og masser af ny vind er opstillet. Fra Texas til Californien er der aktivitet og støtte til vedvarende energi. Selv i sydstaterne begynder de så småt at komme med. Tennessee har opstillet de første og snart følger North Carolina, og det er lige i republikansk kerneland at det er gået op for dem at de vil produceret deres egen energi lokalt.

David Henriksen

Til de vind-interesserede http://www.awea.org/4q2016 blot ændre quarter og år vi I vil lure lidt i tidligere kvartaler.