Læsetid: 8 min.

Alberto troede, at han var med til at gøre verden til et bedre sted. I dag siger han, at han nok var lidt naiv

Som ansat i det italienske it-firma Hacking Team udviklede Alberto Pelliccione et af verdens mest avancerede overvågningsredskaber. I mange år troede han, at han dermed bidrog til at gøre verden til et bedre og mere sikkert sted. I dag siger han, at han nok var lidt naiv
Da den italienske comupter-programmør Alberto Pelliccione fandt ud af, at det avancerede overvågningsudstyr, han var med til at udvikle, blev brugt mod menneskeretsaktivister i autoitære lande, sagde han sin stilling op. Jeg følte et personligt ansvar,« siger han

Da den italienske comupter-programmør Alberto Pelliccione fandt ud af, at det avancerede overvågningsudstyr, han var med til at udvikle, blev brugt mod menneskeretsaktivister i autoitære lande, sagde han sin stilling op. Jeg følte et personligt ansvar,« siger han

24. februar 2017

I mere end fem år så Alberto Pelliccione sig selv som en af the good guys. Som én hvis arbejde bidrog til at gøre verden til et bedre og sikrere sted. En slags virkelighedens version af Q fra James Bond-filmene.

Den italienske computerprogrammør og hans kolleger i virksomheden Hacking Team havde siden 2007 udviklet et overvågningsredskab så avanceret, at det østtyske sikkerhedspoliti Stasi ville have været misundelige.

Et lille program, der kunne trænge ind i nærmest enhver smartphone, tablet eller computer og give bagmanden fuld adgang til alt indhold, sende løbende opdatereringer om, hvor målet befandt sig, og hvem han var i kontakt med, og på kommando aktivere apparatets mikrofon og webcam til brug for aflytning. Og det helt uden at blive opdaget af antivirusprogrammer.

Programmet solgte de til efterretningstjenester og politimyndigheder verden over. Og selv om Alberto Pelliccione ikke havde fuld indsigt i, hvordan kunderne brugte værktøjet, så hørte han af og til om nogle sager. Om mafiabosser, menneskesmuglere og mistænkte terrorister.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu