Læsetid: 4 min.

Amerikansk general advarer: Vores regering gennemgår i øjeblikket en tumultagtig periode

Efter sikkerhedsrådgiver Michael Flynns tilbagetræden i går bliver spørgsmålet om Trumps forhold til Rusland igen aktuelt. Kongressen vil til bunds i sagen. I mellemtiden hersker der kaos i Det Hvide Hus
Tumulten omkring blandt andet Dondald Trumps nu forhenværende sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, skaber bekymring mange steder – også i det amerikanske militær. Foto: Carolyn Kaster/AP

Tumulten omkring blandt andet Dondald Trumps nu forhenværende sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, skaber bekymring mange steder – også i det amerikanske militær. Foto: Carolyn Kaster/AP

Carolyn Kaster

15. februar 2017

BOSTON - Trump-kampagnens suspekte forbindelser til Vladimir Putins Ruslands fortsætter med at hjemsøge den nye præsidents Hvide Hus som et spøgelse, der bare ikke vil gå væk.

Seneste eksempel er Michael Flynns tilbagetræden sent mandag aften fra sin post som Donald Trumps sikkerhedsrådgiver. Den tidligere general holdt kun 24 dage i en stilling, der ifølge den konservative sikkerhedsekspert og professor Eliot Cohen består i »en frygtindgydende og næsten umulig opgave, som ikke kan uddelegeres«.

Der var i forvejen tvivl om Flynns kompetence til at bestride en så betydningsfuld post.

I 2014 blev han afskediget som chef for forsvarets efterretningstjeneste af præsident Barack Obama. Én af de anførte problemer var medarbejderes kritik af hans bryske ledelsesstil og hans tilbøjelighed til at tilpasse efterretninger til en manikæisk verdensanskuelse, der anser islam for at være en fjende og Rusland som en amerikansk allieret.

Under sidste års valgkamp kom det frem, at Flynn i starten af 2015 var æresgæst til en gallamiddag i Moskva, der fejrede det Kreml-finansierede medie Russia Today’s (RT) jubilæum. Flynn sad til bords med præsident Putin efter at have holdt et foredrag, som han blev betalt for. Det er i strid med amerikansk lovgivning for en tidligere efterretningschef at få betalt honorar af en udenlandsk regering.

Ikke desto mindre hyrede præsidentkandidat Trump Flynn som sin udenrigspolitiske ekspert sidste sommer. Inden valgdagen førte Flynn telefonsamtaler med den russiske ambassadør i Washington, hvilket han fortsatte med efter valget. En kongreslov fra 1798 forbyder private statsborgere at diskutere deres regerings politik med repræsentanter for udenlandske stater.

Det er her, Flynn kom i vanskeligheder.

Læs også

Kort efter præsident Obamas beslutning om at pålægge en række russiske efterretningschefer personlige sanktioner efter afsløringen af russisk hacking af Det Demokratiske Partis landsudvalgs database – det var efter valgdagen 8. november 2016 – skal Flynn i en telefonsamtale have antydet til ambassadør Sergej Kisljak, at Trump-regeringen ville overveje at hæve dem.

Stormen skulle blæse af

Da rygter begyndte at svirre om denne telefonsamtale, benægtede en talsmand for Kreml det pure. Det samme gjorde sikkerhedsrådgiver Flynn i en samtale med vicepræsident Mike Pence. Han gentog det i interviews med amerikanske medier. Men så kunne The Washington Post mandag oplyse, at FBI havde aflyttet Flynns telefonsamtaler med Kisljak og at udskrifterne tydeligt viser, at sanktionerne havde været på tale.

Det er værd at bemærke, at den fungerende justitsminister, Sally Yates, der stammer tilbage fra Obamas dage, underrettede præsident Trumps juridiske rådgiver Donald McGahn om FBI’s telefonaflytning allerede for nogle uger siden. McGahn vil hverken be- eller afkræfte, hvorvidt han bragte den eksplosive nyhed videre til præsidenten og vicepræsidenten.

»Det er umuligt at forestille sig, at præsidentens juridiske rådgiver ville sidde på sådan et dokument uden at fortælle nogle andre i Det Hvide Hus,« sagde David Gergen til CNN mandag. Han har været rådgiver for tre præsidenter.

Mandag aften besluttede sikkerhedsrådgiveren selv at tage sin afsked. Han blev altså ikke fyret af præsidenten. Ifølge The Washington Post var Trump villig til at lade stormen blæse af og give Flynn nogle dage til at komme sig. Flynn havde undskyldt over for vicepræsident Pence for at have vildledt ham om indholdet af samtalerne med den russiske ambassadør. Så kunne den historie være ude.

Trumps motiv til at acceptere afskedsbegæringen synes altså ikke så meget at være Flynns vildledning af vicepræsidenten eller hans lovstridige samtaler med Kisljak, men snarere hans manglende evne til at bestride sin stilling samt de seneste dages mediestorm.

Kongressens modtræk

Men som det Demokratiske mindretal i Kongressen og flere Republikanske senatorer fremhæver, skylder Det Hvide Hus dem en forklaring på, hvorfor Flynn ikke blev afskediget, da den fungerende justitsminister dukkede op med FBI’s udskrift af de kompromitterende telefonsamtaler.

To ledende demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus krævede i går en undersøgelse af, hvem der »bemyndigede Flynns telefonsamtaler« (Trump?), og »hvordan det i lyset heraf kan ske, at sikkerhedsrådgiveren fortsat har adgang til følsomme efterretninger«, skriver Eliaj Cummins og John Conyers.

Det demokratiske kongresmedlem Eric Swalwell fra Californien, der er medlem af efterretningsudvalget, siger: »Vi bliver nødt til at få fastlagt, hvem Donald Trump er loyal over for – os eller Rusland.«

Den republikanske senator John McCain er også kritisk:

»Flynns tilbagetræden er et tegn på dysfunktionalitet i det nationale sikkerhedsbureaukrati, og det rejser spørgsmålet om Trump-regeringens holdning til Vladimir Putins Rusland,« sagde han i en udtalelse

Trumps tidligeret republikanske rival, senator Marco Rubio, lover, at Senatets efterretningsudvalg vil »gå til helt bunds i sagen, indtil vi finder sandheden om Flynns samtaler og alt det andet, der vedrører Rusland.«

Det åbenlyse kaos i Det Hvide Hus kan mærkes i de væbnede styrker.

Den øverstbefalende for USA’s specialstyrker, general Tony Thomas, kom ifølge The New York Times med følgende opsigtsvækkende vurdering af Trump-regeringen på en konference i går:

»Vores regering gennemgår i øjeblik en tumultagtig periode. Jeg håber, de snart kan få orden på tingene, fordi vort land er i krig lige nu.« (en reference til krigen mod Islamisk Stat, red).

I et senere interview med avisen tilføjede general Thomas: »Som en øverstbefalende går jeg meget op i at have en stabil regering.«

Usikkerheden om USA’s udenrigs- og sikkerhedspolitik kan imidlertid ikke kun lægges på den nu tidligere sikkerhedsrådgiver Flynn. Trump har fremskyndet dannelsen af flere magtcentre i Det Hvide Hus. Hans svigersøn Jared Kushner har ansvar for Mellemøsten og synes at have spredt sig ud til flere regioner. Den politiske chefstrateg Steve Bannon udgør et andet magtcenter inden for sikkerhedspolitikken.

Det åbne spørgsmål er, hvorvidt Flynns efterfølger bliver en professionel med institutionel erfaring, der ideologisk set står forsvarsminister James Matthis og udenrigsminister Rex Tillerson nær. Uden det vil de tumultagtige scener i Det Hvide Hus formentlig fortsætte.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • jørgen djørup
jørgen djørup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu