Læsetid: 8 min.

Angreb fra rummet: Våbenindustrien forfører politikere med spekulative skrækscenarier

Marijn Hoijtink brugte fire år på at undersøge opbygning af den europæiske sikkerhedsindustri i forbindelse med sin ph.d. Her opdagede hun, hvordan EU’s milliardstore investeringer i ny teknologi inden for sikkerhedsområdet ofte er baseret på meget spekulative scenarier
Marijn Hoijtink er ekspert i den europæiske sikkerhedsindustri, og hun er kritisk over for den måde, EU investerer i spekulative scenarier. Som at den har forberedt sig på angreb fra rummet, hvilket i 2012 var et emne på cybersikkerhedsmessen i Essen i Tyskland. ’Meget seriøse mennesker brugte 20-30minutter på at diskutere det,’ fortæller hun. ’De talte om angreb fra rigtige aliens.’

Marijn Hoijtink er ekspert i den europæiske sikkerhedsindustri, og hun er kritisk over for den måde, EU investerer i spekulative scenarier. Som at den har forberedt sig på angreb fra rummet, hvilket i 2012 var et emne på cybersikkerhedsmessen i Essen i Tyskland. ’Meget seriøse mennesker brugte 20-30minutter på at diskutere det,’ fortæller hun. ’De talte om angreb fra rigtige aliens.’

Anouk van Kalmthout

27. februar 2017

Software til at genkende terrorister. Systemer til beskyttelse af transportvirksomheder. Teknologi til bekæmpelse af pirateri ud for Somalias kyst. Cybersikkerhedsprodukter og -tjenester, der kan hindre kriminelle og spioner i at bryde ind i computere.

Ved første øjekast var cybersikkerhedsmessen i Essen i Tyskland bare endnu en messe i rækken af de mange, Marijn Hoijtink har set.

Men messen i Essen var også et træfpunkt, hvor våbenfabrikanter mødtes med politiske beslutningstagere fra EU. Ansatte i Generaldirektoratet for Erhvervspolitik havde egen stand i 2012, hvor virksomheder kunne lade sig oplyse om EU’s forskningsbevillinger.

I en konferencesal få lokaler derfra holdt Europa-Kommissionen sin egen lille konference om offentlige-private partnerskaber.

Indlagt i denne var de sædvanlige taler fra forsvarsindustriens store kanoner, politikere og højtstående EU-embedsmænd. Alle, der tog ordet, understregede behovet for at bruge teknologi til at varetage Europas sikkerhed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det understreges vist at vi i EU-parnasset har med voksne børn at gøre, som ganske enkelt har set for mange film og nærer alt for sort/hvide forestillinger om det gode og det onde. Det afspejles også i den øvrige politik.

Janus Agerbo, Arne Lund, Bruger 169520, Ib Christensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Der har så vidt jeg ved allerede været et angreb fra alians i 1938, det blev oven i købet sendt på live radio. Det kan ske igen så vi må jo forberede os, ellers kan multikulturalisme få en helt ny betydning.

Bruger 169520 og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

No shit. DARPAs våbenprogrammer tænker 100 år frem. Og det er endda den slags de indrømmer. Resten er sansyglivis applikationer her der er mere avancerede end noget der foregår i åpwen videnskab.

Der er en klar strategi bag dette. Først skabes der frygt blandt EU-borgerne. Så kommer medierne rendende til div. beredvillige politikere, og spørger om "hvad vil du gøre ved det?". Den opfordring er der ikke mange politikere, der vil sidde overhørig, så de foreslår rask væk - med automatpiloten sat til - at der må ske en udbygning af overvågning, bedre siring af infrastrukturen osv.

Et konkret eksempel vedr. terrorsikring af havnene. Her stiller USA og EU krav om omfattendes sikkerhedsforanstaltninger - ellers vil amerikanske skibe ikke anløbe de pågældende havne. Oh ve, oh skræk, jamrer de rundt om i havnene. Også selvom kun de færreste nogensinde får besøg af skibe derfra, så er der ingen, der tør lade være.
Resultatet er, at havnene investerer - med kommunale skattekroner - i omfattende sikkerhedsforanstaltninger. som aldrig vil blive aktuelle.
Hvorfor ikke? Fordi langt de fleste danske havne, mest anløbes af coastere som fx sten fra Bergen, eller maskindele fra Polen og lign. Alligevel...
EU fandt så ud af for nogle år siden - det da Tarjani var transportkom., nu er han formand for EU-parlamentet - at EU's sikkerhedsmarked har en anslået markedsværdi på 26- 36,5 mia. EUR og
har ca. 180 000 ansatte (2011). Så hvis EU nu kunne formå havnen til at investere endnu mere i terrorsikring, så ville det selvsagt kaste flere job af sig, og dermed øge omsætning og profit i industrien. Terrorangreb på havnene havde der ikke været nogen af ,i hvert fald kun få, men man kan jo aldrig vide. Derfor opstod der absurde scener, hvor en pensioneret lystfisker ikke mere kunne få lov til at fiske fra kajen i en alm. dansk provinshavn. Eller folk kunne gå en tur i havnen.
Bedst at være på den sikre sidde, tænker de bag skrivebordene, så vi forbyder det hele.
Yderligere oplysning i MEMO/12/605 og http://www.ft.dk/samling/20111/almdel/eru/bilag/356/1158017.pdf.

Christian Lucas

Det er interessant at den første person, som omtalte denne "løgn om onde rumvæsner" for at bygge våben i rummet, var Werner Von Braun, en nazist i NASAs Apollo klæder. Det var tilbage i slutningen af 70erne, da han arbejdede for Honeywell (vist nok).