Nyhed
Læsetid: 3 min.

AU vil drukne pistoler med folkesang

Det har været en travl uge for Den Afrikanske Union: Der er kommet ny formand, Marokko er tilbage i varmen, og så opfordrer unionen til masseudmeldelse af den Internationale Straffedomstol
Udland
4. februar 2017

Det er næppe tilfældigt, at Den Afrikanske Union har fundet sin nye formand i Tchad. Mens forgængeren på posten, sydafrikanske Nkosazana Dlamini-Zuma, flere gange er blevet kritiseret for sin passivitet over for uafklarede stridigheder på kontinentet, har afløseren gode forudsætninger for at sætte sig ind i samme.

Den nye mand på posten hedder Moussa Faki Mahatma og kommer fra stillingen som udenrigsminister i Tchad, der er placeret i det tvivlsomme smørhul mellem borgerkrigene i Libyen, Sydsudan og Centralafrika, og som derudover grænser op til det nordlige Nigeria, hvor Boko Haram fortsat terroriserer.

Netop konfliktløsning har været omdrejningspunktet i Fakis valgkampagne. Under sloganet ’Faki for et nyt Afrika’ har han blandt andet forsikret, at »lyden af pistoler fremover vil druknes i folkesang og buldrende fabrikker«.

Den nyudnævnte formand måtte gennem syv valgrunder mod bl.a. forhåndsfavoritterne fra Kenya og Senegal, før udpegelsen blev en realitet.

I lommen på endnu en diktator

Valget af Faki bliver budt velkommen af både Europa og USA, som begge har støttet Tchad i kampen mod terrorbevægelser som Boko Haram. Men i hans hjemland er nogle imidlertid mindre begejstrede, skriver Deutsche Welle.

I Tchad har præsident Idriss Déby siden 1990 strammet sit jerngreb om landet og dets knap 13 millioner indbyggere, og den nyudnævnte AU-formand bliver beskrevet som præsidentens tætte allierede. Ved præsidentens genvalg sidste år blev der slået brutalt ned på demonstranter. I kølvandet på Fakis sejr til formandsposten begræd en tchadisk modstander unionens nære forhold til dette autoritære styre:

»Moussa Faki er i lommen på en diktator, og befolkningen er i sorg. Man bliver nødt til at løse sine egne problemer, før man løser andres,« sagde Doki Warou Mahamat, som har koordineret en egentlig kampagne mod Fakis kandidatur, til Deutsche Welle. 

Organisationen Freedom Houses giver i sin årlige opgørelse over demokratiske rettigheder i verdens lande Tchad det lavest mulige antal point for demokratisk deltagelse.

Marokko tilbage 

Det var også i denne uge, at Marokko efter 33 år træder tilbage ind i det afrikanske samarbejde. Landet forlod i sin tid forgænger-organisationen til AU på grund af organisationens kritik af situationen i Vestsahara, som Marokko har besat siden 1975, og som i øvrigt selv har sæde i AU.

Indlemmelsen skal imidlertid ikke ses som et tegn på tøbrud i den uafklarede konflikt, skriver Newsweek. Den skal nærmere ses som en tiltrængt økonomisk indsprøjtning fra det relativt velstående Marokko. Unionen har således savnet penge, efter den store bidragsyder Muammar Gaddafis libyske regime brød sammen. Konflikten om Vestsahara parkeres samtidig i uvished. Med Marokkos indtrædelse i unionen er samtlige afrikanske lande nu medlem.

Massefarvel

Endelig har den Afrikanske Union i denne uge vedtaget en resolution, der opfordrer til masseudmeldelse af Den Internationale Straffedomstol, ICC. Domstolen fører blandt andet retssager mod personer, der har begået folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden, men har i det forløbne år oplevet flere udmeldelser fra afrikanske lande, der anklager ICC for udelukkende at forfølge afrikanske ledere og underminere landenes suverænitet.

Ud af de 34 afrikanske medlemslande stemte kun Senegal og Nigeria mod resolutionen, der er ikkebindende, og som samtidig opfordrer til reformer af ICC. 

Store lande som Sydafrika og Kenya har skubbet på for en samlet afrikansk udmeldelse fra domstolen og vil sandsynligvis være skuffede over det blødere resultat, skriver BBC.

Opsummerende kan man sige, at Afrika tilsyneladende søger at løse sine egne konflikter, men det skal ikke nødvendigvis ske efter den internationale, demokratiske retsorden. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her