Baggrund
Læsetid: 5 min.

Med Dick Cheney, Satan og Darth Vader som forbilleder

Stephen Bannon er på kort tid gået fra at være chefredaktør for et højreradikalt webmedie til magtens centrum i amerikansk politik. Og med nyheden om Bannons officielle indtrædelse i det Nationale Sikkerhedsråd, frygter amerikanske medier og observatører det værste. Spørgsmålet er imidlertid, hvor stor chefstrategens indflydelse i grunden er
Hvem er Stephen Bannon – og hvor meget magt har han over Donald Trump? Det spørgsmål stiller mange sig selv i øjeblikket.

Hvem er Stephen Bannon – og hvor meget magt har han over Donald Trump? Det spørgsmål stiller mange sig selv i øjeblikket.

Andrew Harrer

Udland
4. februar 2017

Da Donald Trump første gang mødte Stephen Bannon, var det fordi, han havde brug for et råd. Året var 2011, og Trump ville gerne vide, hvordan han kunne blive præsident.

Siden har de to mænd været i tæt kontakt, og da Bannon fik sit eget radioprogram under det ultrakonservative Breitbar News, var Trump en af de første gæster.

»Det var et tæt forhold,« fortæller den konservative lobbyist David Bossie, der førte de to sammen, til nyhedsmediet RealClear Politics. De havde brug for hinanden.

I en af Bannons udsendelser i 2015 diskuterede de blandt andet en mur ved grænsen til Mexico, hvorfor klimaforandringer ikke er menneskeskabte og en tredje verdenskrig.

Trump og Bannon blev på et tidligt tidspunkt trosfæller, forklarer Rasmus Sinding Søndergaard, der er ekstern lektor i amerikansk historie ved Københavns Universitet. Selvom Bannons retorik til tider kan være mere outreret end Trumps, deler de ifølge den danske historiker grundlæggende det synspunkt, at der er noget grueligt galt med de demokratiske og republikanske partieliters politik.

»Trump har sandsynligvis konstateret, at han i Bannon har fundet en ligesindet, der siger det samme som ham, én der forstår ham, men som samtidig har en mere sammensat ideologisk forståelse. På den måde har Bannon bekræftet og styrket Trump – og måske radikaliseret ham en lille smule,« siger Søndergaard.

Efterlad partipolitikken

I denne uge har amerikanske medier debatteret, hvilken indflydelse Stephen Bannon kan have over Trump. Under overskriften »Præsident Bannon?« spørger New York Times på sin lederplads, om Bannon, som nu er Trumps politiske chefstrateg, i virkeligheden er dén, der svinger dirigentstokken i Det Hvide Hus.

Højst usædvanligt for en politisk rådgiver har Bannon fået plads i det Nationale Sikkerhedsråd, mens to andre faste medlemmers rolle lader til at være blevet nedgraderet. Det drejer sig om stabschefen for den værnsfælles forsvarskommando, general Joseph Dunford, og præsidentens koordinator for USA’s 17 efterretningstjenester, tidligere senator Dan Coats.

»Det er historisk nyt, at en politisk rådgiver – der ikke har nogen udenrigs- eller sikkerhedspolitisk erfaring – får en fast plads i præsidentens sikkerhedsråd. Selve idéen med rådet er jo netop, at man taler om ting, der berører USA’s sikkerhed. Man lader partipolitikken bliver hjemme og lytter til eksperterne,« siger lektor Søndergaard.

Det står imidlertid ikke klart, hvilken rolle Bannon vil spille under sikkerhedsrådets møder.

»Vi ved jo, at præsident Trump ikke interesserer sig videre for detaljer. Så det er muligt, at han har bedt Bannon om at være hans talerør. Noget andet er, at Trump ikke stoler på bureaukratiet. Han stoler derimod på Bannon,« siger Joshua Greene fra Bloomberg News til National Public Radio.

Joshua Greene er en af de få amerikanske journalister, Bannon har givet interviews til.

Nationalkonservativ leninist

Stephen Bannon er fuldt bevidst om sin ofte provokerende fremtoning. Da han sidste år skulle beskrive sin politiske ideologi til websitet The Daily Beast, refererede han til Vladimir Lenin, leder af den russiske revolution og Sovjetunionens første kommunistiske generalsekretær.

»Lenins målsætning var at tilintetgøre staten – det samme er min egen. Jeg vil nedbryde hele systemet og tilintetgøre landets elite,« sagde Bannon dengang.

I et interview med Joshua Green dagen efter indsættelsen af præsident Trump forklarede Bannon, at han ikke mente en tilintetgørelse af USA’s demokrati og politiske institutioner.

»Bannon fortalte mig, at han var ude på at smadre det korrupte politiske establishment.«

Bannon, 63, er fra en typisk arbejderfamilie af Kennedy-demokrater, gennem sin opvækst blev han vidne til sin fars deroute og konkurs. På den måde repræsenterer han mange af de vælgere, der siden har tilsluttet sig Trump: En overvejende hvid middelklasse, der har mistet troen på »den amerikanske drøm« om stedse voksende tryghed og velstand.

Bannon tjente seks år i flåden som underofficer, hvorefter han blev forretningsmand og ansat i investeringsbanken Goldman Sachs. Han har tjent en del af sin formue på aktier i tv-serien Seinfeld, i hvis drift han medvirkede i en årrække. Han har lavet film om tidligere vicepræsidentkandidat Sarah Palin og udgivet bøger om Clinton-familien og Jeb Bush, skrevet af hans ven Peter Schweizer.

Når han i dag skal beskrive sig selv over for pressen, er han ikke bleg for at fremhæve skikkelser, de færreste formentlig vil associeres med.

»Ondskab er godt,« har han sagt til The Hollywood Reporter.

I henhold til Bannons manikæiske verdenssyn er tidligere vicepræsident Dick Cheney, mørkets fyrste Darth Vader og selveste Satan idoler.

Måske mere interessant har han fornylig sammenlignet sig med Thomas Cromwell, der i 1500-tallet var kong Henry VIIs vigtigste politiske rådgiver. Cromwell var hjernen bag det historiske skelsættende brud mellem Vatikanet og den protestantiske kirke i England. Han endte med at blive halshugget på ordre af kongen.

Trumps intentioner

Spørgsmålet er, om Bannon er den Rasputin, han ynder at portrættere sig som. Trump nærer uden tvivl stor tillid til sin chefstrateg, mener Rasmus Sinding Søndergaard, men han tøver med at kalde Bannon for hovedarkitekten bag Trumps politik, som flere amerikanske medier hævder.

Bannons egentlige magt i sikkerhedsrådet er endnu svær at få hold på.

Eksgeneralen Michael Flynn er præsidentens betroede nationale sikkerhedsrådgiver og leder en stab på 400 medarbejdere. Flynn var leder af Forsvarets Efterretningstjeneste 2012-14. Præsident Obama afskedigede ham efter klager fra hærgeneraler og Flynns underordnede over hans bryske ledelsesstil. Det formodes også, at hans fjendtlige holdning til islam spillede en rolle.

Afskedigelsen kan ifølge Sinding Søndergaard have gjort Flynns udmeldinger mere yderliggående, hvilket indtil for nylig kom til udtryk på Twitter.

Andre medlemmer af det øverste udvalg i Trumps sikkerhedsråd tæller mere moderate folk som forsvarsminister James Mattis og Tom Bossert, der rådgiver præsidenten i terrorisme.

Da Harry S. Truman i 1947 oprettede sikkerhedsrådet, havde det til hensigt at skabe de bedste forudsætninger for præsidenten til at handle prompte i sikkerhedspolitiske kriser.

Trumps tilgang er, siger iagttagere til avisen The Christian Science Monitor, at uenighed og heftig debat mellem rådgivere er den bedste forudsætning for at finde den bedste løsning på et problem.

Modsagt af Trump

Foreløbig har Bannon tilsyneladende sat tydelige aftryk med Trump-regeringens indrejseforbud og planen om at bygge en mur langs grænsen til Mexico. Spørgsmålet er, hvor meget præsidenten lytter til ham. Som de mange samtaler mellem Bannon og Trump på Breitbart News antyder, har de to ofte delt synspunkter, men der er også eksempler på det modsatte.

I nogle af radioudsendelserne raser radioværten over, at alt for mange administrerende direktører i Silicon Valley skulle være emigreret fra Asien og Sydasien.

Trump afbryder Bannon og konstaterer, at det er et gode med kvalificeret arbejdskraft; det skal bare ikke være for let at få en arbejdstilladelse.

En anden gang diskuterer de to muligheden for en forestående tredje verdenskrig. Bannon stiller Trump det retoriske spørgsmål, om USA vil gå ind i en ny verdenkrig, hvis situationen med Syrien, Tyrkiet og Rusland eskalerer.

»Steve, det er altså ikke noget, du har lyst til at gå ind i en ny verdenskrig over,« svarer Trump.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Interessant stærkt ubehagelig beskrivelse af Stephen Bannon, der som præsidentens politiske chefstrateg har langt større magt og indflydelse end alle præsidentens særlige rådgivere.

Spørgsmålet er så, om det er Stephen Bannon eller Donald John Trump, der sidder med adgangen til a-våben-knappen. - Eller hvem der er mindst farlig.

Randi Christiansen

»Steve, det er altså ikke noget, du har lyst til at gå ind i en ny verdenskrig over,« svarer Trump.

Nå, så er jeg mere rolig - måske har vi virkelig fået en person i den varme stol, som ikke har tilbøjelighed til at lege stenhård skrivebordsgeneral i den store verdensscenes realityshow

Philip B. Johnsen

"En overvejende hvid middelklasse, der har mistet troen på »den amerikanske drøm« om stedse voksende tryghed og velstand."

I det lys.
Misbrugere har udviklet en stærk fysisk og psykisk afhængighed, der er ikke blot tale om tabu, men en grundlæggende benægtelse af fakta, der er ikke stor forskel på kapitalisme og forbrugersamfundets misbrug og andet misbrug, der er perioder, hvor misbruget helt har magten.
Når misbrugere begår overgreb på fremmede mennesker, for at få deres næste fix, er det abstinenser, der styre misbrugere, det er ikke fornuft.

Hvad er mest uhyggeligt?

Shhh!

Det er ikke det, at USA og EU, er to alen af et stykke, der er mest skræmmende, det er det, der ikke ikke bliver talt om, som skræmmer mest.

Hvem er Kevin Anderson?

Sssssss!

R ikke SL
Samtidigt med præsidentens indsættelsesceremoni sendte DR2 en interessant udsendelse om Trump og tiden fra hans barndom og op til vore dage. Det var sådan set en interessant udsendelse. Denne udsendelse kom også ind på hans plads i New Yorks elite, som han faktisk ikke tilhører, samt hans altid uregerelige temperament. Han er ikke accepteret af byens "gamle elite". Steve Bannons far har haft en deroute, som beskrevet i artiklen og tilhørte ikke eliten. Disse to mænd har noget til fælles. Manglende accept. Derfor passede Trumps stikken til eliten under valgkampagnen godt til hans oplevelser med eliten. Nu tilhører disse to mænd begge to eliten, kva deres stilling i USA. Hvem vil de så kritisere efterfølgende? Vi ser det samme hos Pia Kjærsgaard. Ligegyldigt hvor mange stemmer DF får, græder hun over hvor mange har hånet hende i hendes politiske karrier. DF og Nye Borgerlige taler også om eliten. Nye Borgerlige repræcenterer i virkeligheden de rigeste i Danmark. Hvem er så eliten? Hele den politiske arena handler om blame game, ikke ordentlighed, visioner eller ansvar.

Morten Larsen, Marie Jensen, Vibeke Hansen, Britt Kristensen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar

Repræsentere skal der stå

Vedrorende samtalen mellem Trump og Bannon om for mange asiatere i Silicon Valley. Det er vigtigt at faa med i conteksten, at Trump og Bannon blev enige om, at selvom det var beklageligt med den 'importerede' arbejdskraft, saa var denne gruppe noedvendig, fordi de var hoejdudannede i et felt, som USA var afhaengigt af.
Men det kan jo aendre sig ......

Soeren Lystlund:
Jeg foeler mig underkendt .... Jeg vil anerkendes .... lidt af en mantra

Carsten Mortensen

»Man lader partipolitikken bliver hjemme og lytter til eksperterne,« siger lektor Søndergaard.

Hmmm, hvis 'eksperterne' hidtil har regeret kunne man måske godt ønske sig nogle nye 'heste'.
.....ikke fordi jeg på nogen måde er Trump-fan.

Der går et rygte om, at militærets top har afbrudt den telefon, som Trump kan bruge, hvis han vil tage kernevåben i brug. I stedet har de koblet den til en tlf.svarer, så han ikke opdager hvad der er sket Årsag: selv generalerne er bange for en præsident uden impulskontrol, og som kan finde på hvad som helst. Den risiko vil de ikke løbe.
Langt ude? Tjah, måske´, men det er ikke første gang, at generaler, har forhindret en politiker i at bruge kernevåben. Under Falklandkrigen ville Thatcher smide kernevåben i hovedet på argentinerne, men det modsatte generalerne sig. Heldigvis.

Der går et rygte om, at militærets top har afbrudt den telefon, som Trump kan bruge, hvis han vil tage kernevåben i brug. I stedet har de koblet den til en tlf.svarer, så han ikke opdager hvad der er sket Årsag: selv generalerne er bange for en præsident uden impulskontrol, og som kan finde på hvad som helst. Den risiko vil de ikke løbe.
Langt ude? Tjah, måske´, men det er ikke første gang, at generaler, har forhindret en politiker i at bruge kernevåben. Under Falklandkrigen ville Thatcher smide kernevåben i hovedet på argentinerne, men det modsatte generalerne sig. Heldigvis.

Philip B. Johnsen

Der er fortsat store problemer ved valgprocessen.
"The laws that keep poor people of color from voting in the US"
Link: https://www.researchgate.net/blog/post/the-laws-that-keep-poor-people-of...
Man kan ikke stemme til valget, når man sidder i fængsel, det gør rigtig mange mest farvede mænd.

Fra link:
"Prison sentences are getting shorter. (...) økonomi But racial disparities are getting worse.
Judges are using their discretion to help white defendants more than black ones.

That's the conclusion of a new study conducted for the Bureau of Justice Statistics, based on data from 2005 after a Supreme Court decision gave judges more flexibility in sentencing through 2012. But it's certainly not the first study to find that even when the criminal justice system as a whole is getting more lenient, that leniency varies depending on the race of the defendant."

Link: http://www.vox.com/2015/10/25/9608620/race-prison-sentencing

Fra link:
"Hillary Clinton says blacks more likely to be arrested, get longer sentences"
Link: http://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2016/feb/26/hillary-c...

Torben Siersbæk

Interessant, at Steve Bannon sammenligner sig med Thomas Cromwell, der opnåede en særdeles central og magtfuld rolle i det engelske monarki.
Den position varede ikke evigt - og endte på en for ham selv særdeles ubehagelig måde: Han faldt i unåde og blev henrettet.

Flemming S. Andersen

Sikke mageløse teorier??
Godt stof man kan sy en rigtig prægtig kejserpragt af??