Nyhed
Læsetid: 3 min.

Forskere: ’Alkoholbranchen undergraver sundhedsvidenskaben’

De store alkoholproducenter bekæmper tiltag for en strammere reguleret alkoholpolitik gennem lobbyvirksomhed, der søger at benægte og betvivle sundhedsvidenskabelige indsigter, konkluderer australsk undersøgelse
Udland
6. februar 2017

Alkoholbranchen bedriver lobbyvirksomhed over for statslige myndigheder, der strider mod videnskabelige indsigter og skaber uklarhed, hævder forskere bag en australsk undersøgelse. Hensigten er angiveligt at påvirke regulativer for markedsføring og at forhindre strengere kontrol med alkoholindustriens produkter.

En medforfatter til undersøgelsen, professor Kypros Kypri fra University of Newcastles fakultet for medicin og folkesundhed, siger, at resultaterne giver belæg for, at alkoholbranchens lobbyvirksomhed over for politikere og indblanding i diskussioner om politik udgør de væsentligste hindringer i dag for en ordentlig forståelse af evidensbaseret sundhed.

Forskere ledet af Deakin University i Geelong genemgik alle alkoholindustriens indsigelser imod en redegørelse for nye påtænkte statslige regler for markedsføring af alkohol. Redegørelsen fokuserede især på børns eksponering for alkohol og på, hvor effektiv branchens selvregulering kunne vurderes at være.

Tobakslobbyisme

Industrien anvendte taktikker, der mindede om dem, som store tobaksselskaber har brugt for at modsætte sig stærkere regulering, konstaterede forskerne bag undersøgelsen. Som tobaksindustrien før den gjorde alkoholindustrien gældende, at strammere regulering var overflødig, fordi der var tale om salg af et fuldt lovligt produkt, der allerede var underlagt selvregulering.

Videre hævdede alkoholindustrien, at der ikke fandtes tilstrækkelige beviser for, at markedsføring af alkoholprodukter førte til øget misbrug af alkohol, og at det påtænkte regulativ ville få utilsigtede negative konsekvenser for beskæftigelse og økonomi og muligvis være i strid med gældende lovgivning.

Kypri siger, at alkoholindustrien også benyttede sig af andre taktikker, herunder bestræbelser på at overbevise om, at alkoholproducenter udviste et socialt ansvar gennem deres engagement i kampagner for ansvarligt forbrug og medvirken i udvikling af alternative strategier, som sundhedsmyndighederne kunne bruge for at hjælpe alkoholmisbrugere uden dermed at »at straffe flertallet af forbrugerne«.

»Ved at presse så hårdt på for at afvise nødvendigheden af statslig regulering kommer alkoholindustrien i et modsætningsforhold til den videnskabelige viden og sår en urimelig tvivl,« siger Kypri.

»De forsøger at undergrave videnskaben, fordi videnskabens resultater er ganske problematiske for dem. Tidligere har alkoholindustrien hævdet, at alkohol er anderledes end tobak, fordi der findes et sikkert niveau for alkoholforbrug, men heller ikke denne antagelse har sikker videnskabelig fundering.

Folkesundhed

»Mens tobaksindustrien ikke længere kan argumentere imod videnskaben, fortsætter alkoholindustrien med at gøre det, selv om folk ikke kan dø af en overdosis af tobak, som de kan af at drikke alkohol, og ikke bliver voldelige af at ryge, men kan blive det af at drikke alkohol.«

Han siger, at selv om alkoholindustrien og dens repræsentanter har ret til at blive hørt og søge indflydelse, bør industrien ikke have nogen plads omkring bordet, når det drejer sig om at udvikle en god sundhedspolitik.

Kypri fortæller, at han blev chokeret, da han i 2014 deltog i et mellemstatslig udvalg om politiske strategier mod alkoholrelateret vold og alkoholrelaterede skader og måtte konstatere en tilstedeværelse af flere højtstående repræsentanter fra alkoholproducenter på mødet.

»Jeg vil ikke sidde i et rum sammen med alkoholindustrien, når vi skal udvikle sundhedspolitik,« siger han.

I undersøgelsen, som står at læse i det internationale videnskabelige tidsskrift PLOS ONE, konkluderes det, at fortsat inddragelse af industriens interessenter i drøftelserne af folkesundhed kun vil give alkohollobbyisterne endnu bedre muligheder for at præsentere uvidenskabelige påstande.

’Dæmonisering’

Den administrerende direktør for brancheorganisationen, Alcohol Beverages Australia, Fergus Taylor, siger, at branchen står ved sine indsigelser over for regulativet.

»Det skatteyderfinansierede tidsskrift, PLOS ONE, er et forsøg fra velkendte antialkohol aktivister på at miskreditere den forskning, som industrien bruger til at skabe balance og dokumentation i den offentlige debat – og på at dæmonisere alkoholforbrug, uden at anerkende dets veletablerede sundhedsmæssige fordele,« siger han.

Men et ledende medlem af National Alliance for Action on Alcohol, traumekirurg Dr. John Crozier, betegner Kypris og hans kollegers forskning som »ekstraordinær« og siger, at den leverer et yderligere bevis for, at en bortvisning af alkoholindustrien fra sundhedspolitiske drøftelser er »bydende nødvendig«.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Sørensen

Der bør også være en advarsel imod at drikke om kap eller i lag med guderne, det er en konkurence som menneskene vil tabe hver gang.