Nyhed
Læsetid: 2 min.

Forskere er dybt alarmerede over hastigheden af opvarmning og klimaændringer i Arktis

Ifølge de seneste data er temperaturen ved arktis fem grader over det normale, og den arktiske opvarmning og isafsmeltningen går markant hurtigere, end forskernes avancerede klimamodeller har forudset
Ifølge de seneste data er  temperaturen ved arktis fem grader over det normale, og den arktiske opvarmning og isafsmeltningen går markant hurtigere, end forskernes avancerede klimamodeller har forudset

Ole Jorgen Liodden

Udland
15. februar 2017

»I al den tid jeg har studeret Arktis, har jeg aldrig set noget som sidste års begivenheder.«

Sådan skriver den ledende arktiske klimaforsker Mark Serreze, National Snow and Ice Data Center (NSIDC), i det nye nummer af tidsskriftet Earth Magazine, udgivet af American Geosciences Institute.

Som andre klimaforskere er Serreze både stærkt forbløffet og foruroliget over de høje temperaturer og den stærke isafsmeltning, der kan registreres på de høje nordlige breddegrader.

Det startede i vinteren 2015-16 med en arktisk hedebølge uden fortilfælde, som i marts resulterede i det mindste areal af havisen nogensinde registreret på den tid af året. Igennem det arktiske forår og sommeren skrumpede isen med en hast, der i september svarede til 13 procent reduktion pr. årti, målt i forhold til septemberisens gennemsnitlige udbredelse i perioden 1981-2010.

Gennem det arktiske efterår 2016 begyndte tilfrysningen igen, men meget langsommere end normalt, og midt i den mørke november skrumpede havisen kortvarigt – i tråd med at temperaturerne ved Nordpolen var 17-22 grader over det normale.

»Hvad pokker er det, der sker,« spørger Mark Serreze og afspejler forskernes uro over, at arktisk opvarmning og afsmeltning går markant hurtigere, end de avancerede klimamodeller har forudset.

De seneste data fra NSIDC, dateret den 7. februar, fortæller, at temperaturen i området er fem grader over det normale, og at havisens udbredelse i januar var den mindste for denne måned i målingernes historie.

Varme i Grønland

Også DMI’s arktiske hjemmeside, Polar Portal, fortæller i disse dage om en »utrolig varme i Arktis«, omkring 10 grader over det normale for årstiden.

I Tasiilaq på Grønlands østkyst var der i søndags regnvejr og plusgrader samtidig med frost og sne i Danmark. Og på Svalbard, der ligger højt mod nord i Ishavet, målte man i sidste uge de højeste temperaturer i hele Norge.

Opvarmningen betyder også en forceret afsmeltning af Grønlands indlandsis, som siden 2003 i gennemsnit har mistet 268 milliarder ton is om året. 2016 gav det største samlede tab af isareal siden det hidtidige rekordår 2012 fra de 45 store gletsjere, som GEUS løbende måler på.

»Efter at have studeret Arktis og dets klima i tre et halvt årti har jeg konkluderet, at det, der er sket gennem det seneste år, er endog hinsides det ekstreme,« noterer Mark Serreze.

Og til Washington Post siger kollegaen David Titley, Penn State University:

»Videnskaben forsøger stadig at forstå detaljerne. Hvad vi ved er, at 2017 med en stor grad af sikkerhed vil starte med det svageste, tyndeste og mindste arktiske isdække i målingernes historie. Dermed er vi et skridt nærmere en fremtid med isfri Arktis om sommeren – og sandsynligvis før vi tror.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"En afsmeltning, der af førende klimaforskere kædes sammen med global opvarmning", som DR formulerer det i passende luftig mangel på indsigt.
Nej DR. Der er tale om en afsmeltning, der er forårsagtige af den globale menneskeskabte opvarmning. Hvis I på DR mangler to uafhængige kilder for at få det bekræftet, kan det kun skyldes journalistisk dovenskab.

Vibeke Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Henrik Leffers, Morten Larsen, Jan Kønig, Niels-Simon Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Så nu går den under igen, den jord.

Flemming S Andersen. Jorden går ikke under pga klimaændringerne. Det er ikke en dommedagsprofeti, men en videnskabelig beskrivelse af alvorlige ændringer, der sker på kloden lige nu.
Vi er ved at blive oversvømmet. Dyr og planter uddør med en hastighed, der er fuldt på højde med geologiske tidsaldres masse uddøden. Vores klima bliver mere og mere ustabilt og uforudsigelig.
Hvem har bibragt dig den vildfarelse, at det er dommedagsprofeti?

Charlotte og Hans Glæsel, Dina Hald, Torben Bruhn Andersen, Per Jongberg, Flemming Berger, John Fredsted, Peter Jensen, Torben K L Jensen, Randi Christiansen, Henrik Leffers, Niels-Simon Larsen, Mikael Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Isen smelter.
Det er mærkeligt med sådan en overskrift, for det er i realiteten en dødsdom over os, over menneskeheden, og hvad skal man gøre. Det ville være nemmere, hvis man fik et brev, hvori der stod: "Du bliver afhentet i nat". Så kunne man pakke sine ting og nå at stikke af, men det kan man ikke i tilfældet med isen. Man må vente på, at den smelter og havene stiger og andre former for sammenbrud. Det enkelte menneske siger jo ikke til sig selv: "Det er min is, der smelter". Nej, det er Nordpolens is, og den har ikke noget med mig at gøre.
Vi skulle have brugt tiden til at have udviklet en højere og dermed global bevidsthed. Det har der været alt for megen modstand på og smålig egoisme. En egoisme i videre forstand, har vi ikke haft horisont til, for det er i hver enkelts interesse at overleve.
Det er meget mærkeligt at se noget komme nærmere og så bare vende ryggen til det. DK er et af de mest oplyste lande, og så er vi som paralyserede.

Dina Hald, Carsten Munk, Torben Skov, Flemming Berger, John Fredsted, Randi Christiansen, Henrik Leffers og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Peter: Det er ikke alle, der er til argumentation. Du kender vel navnene efterhånden.

De klimamodeller man har brugt har vist sig utilstrækkelige. Man har længe vidst at det står værre til end de regner sig frem til, men klimaforskerne har ikke gjort tilstrækkelig opmærksom på det, af frygt for at blive beskyldt for hysteri. Med Trump ved roret de næste 4 år, har vi måske forspildt den sidste chance for at vende udviklingen?

Trond Meiring, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov og John Fredsted anbefalede denne kommentar

Jeg tror næppe Trump bliver "dråben", i så måde, og han vil møde megen modstand. Og USA har aldrig været noget "foregangsland". Men det er en kulsort regering de nu igen har fået, som vil være en hindring også internationalt. De gode nyheder p.t. er deres modstand mod de nye frihandelsaftaler, og at de ikke ønsker krig med Rusland.

Randi Christiansen

Noahs ark 2.0

Tak, billetsælger randi, en ståplads med det hele, tak ...

Flemming Berger, Peter Jensen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Der er ingen Noas Ark eller andre frelsende fartøjer. Du kan heller ikke blive frelst ved at bekende dig til en bestemt religion. Det er det grumme ved naturkatastrofer også dem er selvforskyldt.

Randi Christiansen

Nej peter, men det ku der jo komme .... endda flere af slagsen. Det lyder ihvertfald som om, der bliver brug for dem

Trond:
'USA har aldrig været noget "foregangsland". Nej og det er netop problemet. Når verdens største forurener og økonomiske stormagt ikke vil tage medansvar, hvordan får man andre mindre rige og ikke så forurenende lande med? Hvorfor skal de opgive kortsigtede økonomiske forlede nå et land som USA 'pisser' på det hele? I EU har det været en kamp at få et land som Polen med på EU's klimamål. Man kan frygte at de nu har fået et argument for at droppe aftalen

Trond Meiring, Per Torbensen, Flemming Berger, John Fredsted, Kim Houmøller og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Jan: Hvordan skal jeg forstå min ironiske kommentar?

Ole: Hvad er der nu galt? ... ;-)

Galgenhumor på Titanics soldæk er uundgåelig OG uundværlig.

Torben Skov, Flemming Berger og Jan Weis anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Herregud - at Danmark samt Holland forsvinder de næste par hundrede år betyder ingenting. Bare lommerne kan fyldes her og nu. Vær langsigtet; køb jord i langbordistan!

Ser just i monoklen, at den igen er helt gal med is på skrump nede på Antarctica – det er snart lige til at få en diagnose af -
https://ing.dk/andre-skriver/havisen-ved-antarktis-skrumper-rekordlavt-n...

René Arestrup

Det virkelig uhyggelige er, at udviklingen sprænger alle modeller og forudsigelser, hvilket reelt vil sige, at vi - menneskeheden - har mistet både overblik og forståelse og blot sidder tilbage som magtesløse tilskuere til katastrofens uhæmmede acceleration.

Søren Roepstorff, Torben Skov, Niels-Simon Larsen, Flemming Berger og John Fredsted anbefalede denne kommentar

Vores uduelighed er så monumental, at den næsten forekommer mig komisk. Så lad dog lortet falde fra hinanden!, fristes jeg til at udbryde. Fortjener vi andet? Og så måske alligevel: Jeg vil sørge over, at der med i faldet også tages det, der fortjente bedre: det beskedne, det ydmyge, det betænksomme. Men heldigvis er det ikke de sagtmodige, der skal arve jorden; det er derimod de brovtende og de aggressive, for det er selvsagt dem, der vil 'vinde' - heldigvis, for heri består for en gangs skyld noget retfærdig: disse mennesker kan så kæmpe med hinanden om smulerne på en arret planet.

Om menneskeheden ikke har gjordt sig fortjent til at bestå, så har den øvrige (og herom uskyldige) natur absolut livets ret. At der dagligt udryddes så mange arter er en mindst lige så stor tragedie, som al den kultur der er udrydningstruet. Rovdyrene skal dræbe for at overleve. Menneskerne kan lade det være. Vi ved det rette, men gør det forkerte.

Forplant Eder ikke, og lad jorden blive stille efter Eder.
(Peter Wessel Zapffe, Den siste Messias.)

Torsten Jacobsen

Interview med en 'dommedagsprofet'. Bemærk hans agiterede og overdrevne tilgang. Manden er jo tydeligvis helt ude over kanten..:

http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&I...

Philip B. Johnsen

Fakta om de menneskeskabte klimaforandringer og påvirkningen af alle danskeres liv beskrevet af eksperter, men forudsat udviklingen var vendt til reduktion af CO2 udledning fra kul, olie og gas afbrænding for flere år siden.

Miljøministeriet, Naturstyrelsen 2014, FN’s klimapanel IPCC og DMI beskriver et tydeligt billede af, hvad man kan forvente de klimamæssige udfordringer bliver de kommende årtier.

Denne rapport analyserer hovedbudskaberne fra delrapport 2 i den 5. hovedrapport fra FN’s klimapanel IPCC med fokus på, effekter, klimatilpasning og sårbarhed med særligt focus på Danmark, udgivet af Miljøministeriet, Naturstyrelsen 2014.

Fra link:
"Oversvømmelser i Europa vil påvirke flere personer, og materielle tab vil blive to- eller tredoblet inden 2080. Den forøgede ekstremnedbør vil resultere i forøget jorderosion og transport af bl.a. fosfor, som derfor i stigende grad udvaskes til vandmiljøet."
Link: http://naturstyrelsen.dk/media/129289/analyse-af-ipcc-delrapport-2-effek...

DMI lever supplerende data til klimaudviklingen i Danmark de seneste knap 150 år, er nedbøren i Danmark steget 20-25 procent, dette viser tal fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI mf.

Fra link:
"Professor Kaj Sand-Jensen fra Københavns Universitet, én af Danmarks førende eksperter i vandløb og vådområder, er ikke i tvivl.

- Der vil blive mere sump i Danmark, blandt andet fordi jorden langs åer og søer mange steder er sunket. Nogle steder med 30 centimeter, andre steder med op til halvanden meter, siger han til Jyllands-Posten og mener ikke, at udviklingen ikke står til at ændre.

Seniorrådgiver Hans Jørgen Henriksen fra Geus, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, er enig i, at Danmark står foran store forandringer.

- Det ændrede klima vil få stor betydning, fordi mere nedbør hæver vores grundvand, hvilket fører til, at områder vil blive omdannet til sump. Undersøgelser viser, at grundvandet mange steder allerede er steget med cirka en halv meter de seneste fire-fem år.

- Nogle klimamodeller over fremtidens klima viser, at grundvandet kan stige med op til fem meter nogle steder. Det vil føre til markante ændringer ikke mindst for mange landmænd, siger Hans Jørgen Henriksen til Jyllands-Posten.
Link: http://www.b.dk/nationalt/danmark-er-ved-at-blive-oversvoemmet

UN/FN estimer at de menneskeskabte klimaforandringer vil resultere i 200-250 millioner klimaflygtninge i verden de kommende få årtier.

Seneste email fra Zachary Michael Labe, som I sikkert husker fra sidst, hvor vi denne gang også berørte ’the political climate chance’ in the States since Trump took office … ;-)

Hi Jan,

+ Certainly "interesting" times here in the United States. There are reports of data archives being produced to provide additional "back-ups" of scientific data - however, as far as I am aware, there have been no indications at all that data was going to be deleted. I suppose many of these cases are precautionary, but there is also quite a bit of hysteria about the unknown. Most people are really unaware of what the next 4-years will bring for the scientific community. In fact, a scientific advisor has still not yet been named.

+ Arctic sea ice remains at a record low (and has been since October) - which statistically is quite unusual for such an extended period. The above average temperatures have also been unusually persistent. Further, the freeze season is just about over. The good news is that if we are able to get a cooler than average temperature pattern this summer, then perhaps it will not be a record low come September. While the overall trend is downward in sea ice, there is a lot more year-to-year variability that is often not mentioned on the news.

+ As for Greenland, it has been a remarkably snowy winter this year. But it doesn't quite tell the whole story - with the snow has also been warmer than average temperatures. This is consistent with warming temperatures and increasing moisture (rain and snow). Here is a good summary: http://polarportal.dk/nyheder/nbsp/nyheder/heavy-snowfall-in-greenland/

+ Antarctic sea extent is just reaching its minimum extent for the year right about now - it broke the lowest on record actually (satellite era; so since 1979). Big questions remain as to why... however, a few theories suggest shifts in wind patterns and ocean currents during October as possible causes.

Best regards,
Zack

Der er heller ikke megen ’alarmisme’ at spore her -
http://polarportal.dk/nyheder/nbsp/nyheder/heavy-snowfall-in-greenland/

"Med Trump ved roret de næste 4 år, har vi måske forspildt den sidste chance for at vende udviklingen?"

Nu er Donald Trump jo ikke hele USA i den sammenhæng. I mange stater har man allerede set skriften på væggen og prøver - i det mindste efter USA-forhold - at handle derefter (om det så er nok, kan kun fremtiden vise):

https://www.youtube.com/watch?v=98zm-AGmckE

Bjarne Bisgaard Jensen

Tænker på Mikael Wiehe s smukke og sørgmodige sang om Titanics forlis som eksempel på den menneskelige dårskab der vises i dag med konsekvenserne af dansen om guldkalven.
Ikke andre arter besidder menneskets evne til at udrydde sig selv og andet levende

Torsten Jacobsen

Politikken har hele tiden haltet mindst tre skridt efter virkeligheden hvad angår den globale opvarmning. Derfor er det nu ikke længere et spørgsmål om at 'vende udviklinigen'.

Nu handler det om tilpasning. Hvordan skal menneskeheden deles om et begrænset livsgrundlag?
I takt med at de geografiske områder, som kan understøtte en tålbar menneskelig livsudfoldelse indskrænkes, vil de folkelige krav til politikerne om beskyttelse af territorier og ressourcer forstærkes. Denne udvikling er allerede i gang. Både helt konkret (mure, pigtråd, opsamlingslejre), men også i moralsk forstand, hvor vi nu skal finde 'en rimelig måde' at tale om tingene på - jvf. Rune Lykkebergs leder i nærværende avis:

https://www.information.dk/debat/leder/2017/02/venstre-skrevet-imagine-h...

Alt sammen dybt forstemmende, naturligvis. Virkeligheden halser foran, mens politikere og meningsdannere bygger sandslotte lige før højvande..

Trond Meiring, Niels Duus Nielsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

I følge iskerneboringer som går 450 tusind år tilbage i tiden er vi stadig indenfor normalen. Jokeren er co2 udslippet, som i det tidsrum aldrig har været større. (ref. gregg braden - utube/the missing link)

Niels-Simon Larsen

Nu kan man bare se her i denne tråd. Den er et udmærket billede på hele situationen. Ironiske indlæg uden relation til artiklen tillades. Der henvises til en Labe, som skulle være klogere end alle andre. Vi er nogle, som relaterer os til avisens respekterede klimajournalister og den ekspertise, de bygger på. Alligevel er der nogle debattører, der den ene gang efter den anden får lov at omgå debatreglerne. Det er, hvad jeg vil kalde et udmærket billede på klimadebatten i samfundet. Med indflydelsen fra Trump's klimabenægterhær, går det skråt ned ad bakke. Nu er der nok ikke andet at gøre end at hver grundejerforening lægger sandsække op på de laveste steder eller at kommunerne bygger diger for at beskytte deres egne installationer. Det er et eklatant svigt, vi ser.

Palle Pendul, Søren Roepstorff, Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Det er heldigvis de unge, som skal prøve at bjerge deres fremtid. Så kan andre jo bare komme med sort humor, som slet ikke altid er det verste, eller værre uholdbare bortforklaringer.
Men lidt diskrepans synes jeg, at vi får tåle, og så hellere argumentere imod, eller bare ignorere det mest tåbelige og usaglige.

Svært ikke at blive ironisk – seriøsiteten fiser næppe ind.

Dette er heller ikke at omgå debatreglerne – der er åbenbart stadig folk, der ikke har fattet en hujende fis af, hvad de kommenterer på – men det meste foruroligende er dog, at det kan indbringe indtil flere anbefalinger …

For en god ordens skyld, uden at gå ud over artiklernes emner, er det åbenbart nødvendigt at anføre – og ikke mindst gentage - en reference til –
https://www.information.dk/udland/2016/12/udviklingen-ved-polerne-faar-l...

hvor Zack Labe for første gang bliver præsenteret af selveste Jørgen Steen Nielsen i begyndelsen af artiklen …

Mikkel Kristensen

jeg så engang et program hvori det lød som om jorden var ved, at vende sine poler - det er sket nogle gange før, og føre altid kaos med sig - problemet er, at jeg ikke ved hvem der fremsiger dette, er det olieselskaberne? er det mærkelige klimaforskere som alla Asker Aamund i så meget andet? er det sandt? - jeg ved det ikke, så også engang udregningen på det is der bliver til vand - altså man ganger antal liter ud og lægger til eksisterende vand - denne udregning synes for mig, at være løgn, Is der smelter i et glas vand giver mindre fylde i glasses ikke mere // som sagt jeg ved det ikke - og i denne debat ved alle noget forskelligt og dermed er jeg lige klog hvor meget jeg end læser hvad endten der skrives med udråbstegn! eller bare med STORT

Men måske gøres der stor uret mod visse kommentatorer, der med attituden, her vogter jeg, måske ikke helt behersker det engelske - så her er den jyske udgave af en af referencerne g.d. 22:25 – så man ved egen anstrengelse kan supplere, hvad man sådan henter ind af informationer uden for videnskabelige kredse – det bider ikke og er hele bagtanken med mine forhåbentlig oplysende supplementer, men undskyld til alle sarte mimoser, hvis dette i stedet opfattes som overgreb … ;-)
http://polarportal.dk/forsiden/

René Arestrup

Et eller andet sted forstår jeg godt den instinktive modvilje mod dommedags-profetier - som har været en integreret del af menneskehedens kulturhistorie gennem årtusinder. Og det er også relevant, at spørge sig selv, hvem der har interesse i at male fanden på væggen. MEN når vi kan konstatere, at der foregår dramatiske ting i vores miljø og 99 procent af sagkundskaben peger på en direkte sammenhæng til menneskelig aktivitet, forekommer det temmelig svært, at afvise det hele som mytisk sludder. Men det kan selvfølgelig også være en form for overlevelsesstrategi - ikke at høre, se eller forstå!

Lise Lotte Rahbek, Niels-Simon Larsen, Trond Meiring, Palle Pendul og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

René Arestrup,
vi er i al beskedenhed nogle, der har gået tilstrækkelig længe i skole og prøver at holde tungen lige i munden, sætte sig ind i tingene og ikke lade os overvælde af simpelt følelsesbetonet ’klimahys’ – det har vi andre til …

Og disse nogen benægter ikke, at der kunne være en sammenhæng mellem klimaets ’bøllenatur’ og menneskeskabte problemer for naturen – men dén version er der ikke plads til blandt de ’troende’ – men det må menigheden da virkelig selv om, ønsket om nogen reel oplysning er der næppe tale om …

Oplysningsniveauet er beskæmmende lavt nu om dage …

René Arestrup

@Jan Weis
Du har ret derhen, at i sidste ende er det hele et spørgsmål om 'tro' - og ikke om hvor længe, du har gået i skole. Du vælger at tro på den forsvindende lille fraktion af sagkundskaben, der sætter spørgsmålstegn ved den bredt anerkendte forklaringsmodel. Det er så den menighed, du tilhører. Man kunne kalde den bekvemmelighedens menighed, for den fordrer intet og benægter det meste.

René Arestrup - du kan umuligt have læst mine indlæg, og i hvert fald slet ikke forstået dem, hvilket jeg naturligvis beklager på dine vegne ...

Skepsis og skråsikkerhed i skøn forening.
Så' den gal igen...

Niels Duus Nielsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
David Henriksen

Jorden går bestemt ikke under. Den skal nok klare sig. Vores eksistensgrundlag derimod bliver langsomt ødelagt og de områder vi bor i og i fremtiden kan bo i bliver mindre som følge af opvarmingen. Men jo, intelligent art kan vi vidst ikke kalde os længere. Vi er den eneste art der skider på vores tallerken og lader som om den er ren.

Niels-Simon Larsen

René: Alle tråde indtil nu, hvor klimabenægterne deltager bliver smadret, og det må så være deres hensigt. Det sker mest gennem ironiske bemærkninger og en sætten sig selv højere end andre. En sådan hc-andersensk-eventyr gøren stads af sig selv kunne man more sig over, hvis der var andre åbenlyse hensigter end at ødelægge debatterne. Det sammen sker, når diskussionen går på EL og Alt. Her går det også over stregen og hinsides reglerne og selv på vers hvor nogle af dem er elendige. Det sker at en hel stribe kommentarer slettes. Sådan har det kørt i årevis. Man kan være heldig at læse gode indlæg, inden visse elementer opdager, at det er tid til at stikke en pind i hjulet.

Niels Duus Nielsen

"Vi har ikke været gode nok til at forklare, hvad det er vi vil" er et yndet forsvar fra politikere, hvis politik ikke modtages med kyshånd i befolkningen.

Jeg havde ikke troet, at jeg skulle høre dette patetiske forsvar fra din mund, Jan Weis.

;-)

Trond Meiring, Niels-Simon Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Jan Weis; - 12:41
Kan du så garantere, at der er tale om målefejl som grundlag for den røde kurve.

Philip B. Johnsen

Der er store økonomiske interesser i benægtelse af fakta, om de menneskeskabte klimaforandringer og der er sikkerhedsspørgsmål, ikke mindst for de implicerede i skabelse af uligheden, det et bare en konstatering og jeg vil tilføje, at jeg er personlig opvokset med religiøse fundamentalister, overalt omkring mig, som jeg ikke har fundet det naturligt, at blive uvenner med, hvad mennesker vil praktisere af religion inden for rammerne af loven, har jeg ikke fundet det naturligt, at blande mig i, det har derfor intet med diskrimination at gøre, når jeg påpeger udfordringerne.

Derfor er det af åbenhjertig bekymring, jeg vil påpege, at i takt med konsekvenserne af de menneskeskabte klimaforandringer træder frem, må politikere, økonomiske interessenter i den førte politik og borgere i almindelighed, forberede sig på stigende uro, når det almindelige mennesker ser med egne øjne og oplever på egen krop og bliver fattige af, understøttet af 99,9 % af ekspertisen på området, de menneskeskabte klimaforandringer, bliver påstået, at være overdrevet, men med grimme ord, så vil det skabe uro på den lange bane.

Det bekymre mig personligt, jeg ser det kan udvikle sig uhensigtsmæssigt.

Poul Sørensen

Der er så mange mennesker, der lever for at være forbrugere, at det hele vil ende galt. Hvis vi afskaffede kreditkort, mobilepay og internethandel, så tror jeg vores forbrug ville falde så meget, at at den globaleopvarmning ville standse.
Hvis vi ikke havde så travlt med at gøre det nemmere at handle, så ville vi måske have mere tid til at leve for noget andet end det at handle.
Lige som fattige og arbejdsløse, er et resultat af hvordan vi indretter vores samfund, så er det vi ser som værdier også mere eller mindre 100% et resultat af den måde, som vi indretter vores samfund.... hvis vi indrettede vores samfund på en anden måde, så ville det være helt andre mennesker end i dag, der kunne være role models.
Vi er et resultat af moddeler og modeler ..... og det vil jordens undergang også være. :(

Niels-Simon Larsen

Når jeg tænker på den indsats, som Jørgen Steen Nielsen og Jesper L. Hansen yder uge efter uge, og der så er nogle, der bare tværer dem ud med ironiske bemærkninger, kan jeg ikke undgå at blive harm. Ydermere har ikke blot jeg, men flere andre, når vi er gået til modangreb, fået slettet indlæg. Det er simpelthen ikke rimeligt. Når benægterne ikke argumenterer, men fremdrager noget som de selv anser for videnskab, springer kæden igen af.
Alle ved, at de afgørende beviser på de menneskeskabte klimaforandringer ikke kan fremskaffes, før det hele er brudt sammen. Denne artikel fortæller om isen, der smelter. Så kunne vi jo blive ved det, men den slags debatter går altid med at isen på Sydpolen så ikke smelter, eller at gletsjerne i Himalaya alligevel ikke smelter, eller øerne i Stillehavet alligevel ikke forsvinder, eller at klimaflygtninge er en fejlagtig betegnelse. Uden dokumentaiion fra pålidelige kilder, hvis overhovedet nogen.

Siden 2009, hvor jeg kom med her, har debatten kørt sådan. Og debatter om samfundsforandring kommer ret hurtigt til at dreje sig om længden af Marx's skæg, hvor den kunne beskæftige sig med, hvordan venstrefløjen + Alt. kunne samle stemmer, så vi ikke landede under Mettes skørter. Som skrevet står i en hellig bog: Bare én flue i salveblanderens krukke ødelægger hele salven. Sådan også med debatter, og det sagt på baggrund af, at vi sagtens kunne køre debatten på et højere plan.

John Christensen

Liberale debattører på avisen, mener at - vi som forbrugere bare skal lade være med at købe de ting der ikke er bæredygtige. Christ!
Når katastrofen rammer, bliver det op ad bakke overhovedet at holde - rationeringsmærkerne tørre!

Flemming S. Andersen

De frelste filer løs på deres melodi, hvilket jo burde være unødvendigt, hvis de selv var 100% overbeviste og ellers respekterede andres holdning, på samme måde som de ønsker deres egen holdning respekteret.

For det er vel ikke fordi man bare skal have givet nogle knäben noget prygel??

Randi Christiansen

Gregg braden præsenterer peer reviewed science fx : utube : 'something big is going to happen'/the missing link - hvor resultaterne for nævnte iskerneboringer præsenteres grafisk. Tjek det før I afviser.

Torsten Jacobsen

Flemming S. Andersen:

Jeg merner, at jorden er flad. Venligst respektér min holdning!!

Din 'argumentation' hænger jo slet ikke sammen?

Trond Meiring, Niels-Simon Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Torsten: Det er for højtflyvende at forlange argumentation af alle her. Det sidste eksempel er symptomatisk for en lille gruppe på tre. At omtale os andre som "De frelste" er ude for reglerne, men den slags accepteres mærkeligt nok. Der er meget at undre sig over her.

Sider