Læsetid: 21 min.

Fortroligt Shell-dokument fra 1996: Klimaforandringer truer menneskeheden

Fortrolige interne dokumenter viser, at Shell i mere end 30 år har haft detaljeret kendskab til farerne ved klimaændringer. Alligevel fortsætter selskabet med at udvinde olie og gas og kæmpe imod ambitiøse klimatiltag
Fortrolige interne dokumenter viser, at Shell i mere end 30 år har haft detaljeret kendskab til farerne ved klimaændringer. Alligevel fortsætter selskabet med at udvinde olie og gas og kæmpe imod ambitiøse klimatiltag

Magnus Holm

28. februar 2017

Onsdag den 27. november 1985. Shell-medarbejder Mike Griffiths er rejst til den engelske by Norwich på feltbesøg hos Tom Wigley, direktør for Climatic Research Unit (CRU) ved University of East Anglia.

Griffiths var et af de seks medlemmer af Shells Greenhouse effect working group og i gang med en ny rapport om klimaforandringerne.

»Wigley er efter min opfattelse en meget nøgtern mand,« skrev han dagen efter i sin rapport. Wigley havde beskrevet de usikkerheder, der var i klimaforskningen, men han var også villig til at stikke næsen frem.

»De seneste 100 år er det blevet varmere på kloden,« havde Wigley sagt. Han forudså, at temperaturen ville stige en-to grader de kommende 30 år.

»En sådan temperaturstigning vil være større end det, vi har set de sidste 1.000 år,« noterede Griffiths.

Den interne undersøgelsesgruppe, som han var del af, publicerede i 1986 sine konklusioner. ’Fortroligt’ står der på hver side i den kopi, The Correspondent er kommet i besiddelse af – undersøgelsen var tydeligvis ikke beregnet på offentlighedens kendskab.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Philip B. Johnsen
  • Niels Erik Nielsen
Philip B. Johnsen og Niels Erik Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Solrart Sørensen

Det syntes sommtider som om det er menneskenes kamp imod guderne; Vi lever konstant på randen af afgrunden enten i forhold til verdenskrige, atomkrige, klima katastrofe, sygdomme som pest og aids og på toppen af det hele, er der demagoger, der prøver på at ødelægge det hele bare for at deres narssistiske personlighed skal få en smule opmærksomhed....

Jacob Mathiasen

Og, hvem forbruger og efterspørger så de fossile brændstoffer? Det gør alle. Så, naturligvis, bliver firmaer, hvis primære formål er at tjene penge ved.

Det er politikerne, som har fejlen eklatant - og har gjort det i 50 år. De vil ikke tage den nedgang i levestandard og ressourcer per capita, som det krævede. Nu er problemet mangedoblet og kan nok slet ikke løses på en acceptabel måde.