Læsetid: 4 min.

Den franske præsidentfavorit i frit fald

Afsløringen af proforma-ansættelse af både hustru og børn får republikanernes kandidat til præsidentposten i Frankrig, François Fillon, til at styrtdykke i meningsmålingerne. Men Front Nationals spidskandidat, Marine Le Pen, har også snydt, så alt tegner åbent
Billedet af Penelope og François Fillon som det agtværdige modstykke til Sakozys blingbling og Hollandes seksuelle eskapader er pludselig krakeleret.

Billedet af Penelope og François Fillon som det agtværdige modstykke til Sakozys blingbling og Hollandes seksuelle eskapader er pludselig krakeleret.

Christophe Ena

3. februar 2017

De franske vælgere ved snart ikke, hvor de skal vende sig hen, efter at præsidentvalgets absolutte favorit, republikanernes François Fillon, er kommet under mistanke for at have misbrugt offentlige midler.

François Fillon var det konservative, katolske Frankrigs stabile og troværdige kandidat. Sammen med hustruen Penelope forestillede man sig et præsidentpar uden blingbling som Sarkozy, eskapader a la Hollandes scooterture til elskerinder, og uden flossede kanter som Chirac og Juppés betingede domme.

François Fillon arbejdede sig i efteråret støt og roligt fra en outsiderposition til at vinde primærvalget hos Les Républicains den 27. november med hele 66,5 pct. af stemmerne.

Benoît Hamon (t.v.) og Manuel Valls kæmper om at blive venstrefløjens præsidentkandidat i Frankrig. De to mødtes i denne uge til en afgørende tv-debat, som dog kom til at stå i skyggen af en afsløring om en anden kandidat.
Læs også

Fillon gav nådesstødet til sine modstandere Sarkozy og Juppé under den sidste primærvalgsdebat: »Kunne man forestille sig De Gaulle under anklage for noget?«.

Så meget desto større har hans fald været i den forløbne uge under det, der omtales som ’Penelopegate’.

Det satiriske ugemagasin Le Canard Enchainé afslørede den 24. januar, at Fillon i årevis har haft sin hustru Penelope ansat som parlamentsassistent. Det er der i sig selv intet odiøst ved – man må gerne ansætte sin hustru.

Men Le Canard Enchainé rapporterede, at ingen har set fru Fillon nogen af de steder, hvor hun formodedes at arbejde. Hverken i parlamentet, hvortil hun end ikke havde et nøglekort at lukke sig ind med, eller på rådhuset i Sablé-sur-Sarthe, hvor Fillon-parret ejer et slot og har opdraget deres fem børn.

Madame Fillons løn ligger desuden langt over det sædvanlige niveau for en parlamentsassistent. Fra 1988 og 2013 har hun sammenlagt været ansat i syv år. De seneste afsløringer fra Le Canard Enchainé tyder på, at hun har fået udbetalt i alt 830.000 euro, altså næsten syv millioner kroner.

Statskup

Hvordan vælgerne betragter dette, set i lyset af Fillons planer om store nedskæringer i offentlige budgetter, kan bedst forklares med en vittighedstegning fra ugemagasinet Marianne. Fillon står med lønsedler i hånden og siger arrigt: »Funktionærer laver ikke en skid og koster for dyrt. Se bare min kones lønsedler«.

Fillon gik allerede aftenen efter afsløringerne i offensiven og kaldte beskyldningerne for en »modbydelig smædekampagne«.

»Vi ved, hvor det kommer fra: fra magthaverne, fra venstrefløjen,« skærpede han yderligere sin retorik, da han kom med sin redegørelse til højrefløjens parlamentarikere:

»Det er et institutionelt statskup.«

Samme dag som Le Canard Énchainé bragte sine afsløringer, indledte dommere i PNF (Parquet National Financier) undersøgelse mod Fillon-parret. PNF blev etableret i 2014 i kølvandet på skandalen om den socialistiske økonomiminister Jérôme Cahuzacs skatteunddragelse. PNF, som er en art statsanklager for økonomiske anliggender, har blandt andet særlige beføjelser til hurtigt at indlede undersøgelser på baggrund af afsløringer i medierne.

Den tidligere økonomiminister Emmanuel Macron, der stiller op uden for de klassiske partier, er ung, smuk, lynende intelligent og ryster koderne i det franske præsidentvalg
Læs også

Fillons egne skiftende forklaringer trak ham i ugens løb længere ned i sølet. Det viste sig, at han også havde haft sine børn ansat »på grund af deres kompetencer som advokater«, forklarede han. Det tog ikke mange timer for medierne at påvise, at Fillons voksne børn var studerende, da de var ansat.

At Penelope Fillon også i flere år tjente penge som anmelder på en af Fillons milliardærvenners tidsskrifter fuldender et billede af Fillon-parret, man ikke har været vant til at se. Reelt har Penelope Fillon kun skrevet to-tre anmeldelser.

Panikken breder sig

Uanset hvad PNF måtte nå frem til, er skaden sket for François Fillon. Der er blevet løjet og manipuleret, om ikke andet, for at fremmane et glansbillede af parret. Havde Penelope Fillon et job med en stor løn, hvorfor så fremstille den tidligere jurist som hjemmegående husmor?

Som førstedame i 2007 berettede hun til det engelske dagblad Sunday Telegraph, at hun aldrig havde været sin mands assistent og heller ikke havde taget sig af hans kommunikation. Det interview har fransk tv nu gravet frem, og det fortæller altså en helt anden historie end den, Fillon nu forsvarer sig med.

Manuel Valls er en af favoritterne til at blive de franske socialisters præsidentkandidat, men venstrefløjen er så splittet, at den ikke forventes at have en chance, når valget skal afgøres i april og maj.
Læs også

Hos Les Republicains hersker der i øjeblikket totalt kaos. En række parlamentarikere bakker op om Fillon, mens panikken breder sig. Der er ingen fast procedure for, hvordan en ny kandidat kan vælges. Primærvalgets nummer to, Alain Juppé, har udtalt, at man ikke skal regne med ham. Sidste frist for at tilmelde en kandidat er den 17. marts.

Imens rasler Fillon ned i meningsmålingerne. Mange af de vælgere, det i de seneste måneder var lykkedes Fillon at vinde tilbage, synes at være løbet skrigende bort og tilbage til Marine Le Pen. Front Nationals leder ligger atter til at vinde præsidentvalgets første runde med 24 procent af stemmerne, mens Fillon står til at blive nummer to med 21 procent af stemmerne.

Genopstandne socialister

Men heller ikke Marine Le Pen er gået fri af skandaler. Magasinet Challenges har i den forløbne uge afsløret, at Le Pen personligt skal betale 340.000 euro (cirka 2,5 millioner kr) tilbage til EU-Parlamentet. En tidligere svigerinde og en livvagt blev aflønnet af parlamentet, mens de reelt arbejdede for hende og Front National. Til sammen skal 20 af Front Nationals parlamentsmedlemmer betale næsten syv millioner euro (52 millioner kroner) tilbage.

Så hvor vender vælgerne sig hen nu? Hen mod steder, hvor der lugter mindre af korruption og manipulation. Fillon kan nu se kometen på midten, Emmanuel Macron, komme farende, mens han selv daler fra firmamentet. I nogle meningsmålinger ligger Macron foran Fillon, og i anden runde af præsidentvalget står Macron til at ville vinde langt større over Le Pen end Fillon.

Den hektiske uge i fransk politik har også budt på andre overraskelser. Socialisterne, som længe har ligget på en for det store gamle parti ydmygende femteplads med en tilslutning på blot 10 procent, har med valget af Benôit Hamon som partiets kandidat hentet noget af det tabte og ligger nu til 18 procent af stemmerne – foran den yderste venstrefløjs kandidat, Jean-Luc Mélénchon.

Men er der en ting, de politiske iagttagere er enige om for tiden, er det, at margenerne mellem de fem fremtrædende kandidater nu er så små, at der næsten ikke skal noget til at rykke dem og ændre på valget udfald.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Disruption, når det er bedst. Godt, når højrefløjen kommer til at afsløre sig selv i tide.

"And don't speak too soon, for the wheel's still in spin,
And there's no telling who that it's naming,
'cause the loser now will be later to win,
for the times they are a-changing."
(Bob Dylan)

For tiden er det kaos, og tiden arbejder for Marine le Pen, som selv er under anklage. Hun har ikke gjort noget forkert, fastholder hun, mens hun arbejder for Frexit. Fillon er færdig hos rigtig mange, og vil næppe (i dag) slippe gennem første runde. Det skal blive spændende at se om Bayrou (født 1951) kan finde sammen med Macron, for Macron alene kan næppe mobilisere, for så bliver folk simpelthen bliver hjemme. I 2007 fik han 18 %, og er en kendt centrum figur. Om Fillons projekt sagde han den anden, hvis valget stod mellem à prendre ou laisser. Så stod han af. Fristen er den 17. marts.