Nyhed
Læsetid: 2 min.

Honduras er verdens farligste land for miljøaktivister

Ifølge organisationen Global Witness er der siden 2010 blevet dræbt mindst 120 miljøaktivister i det mellemamerikanske land Honduras
Sikkerhedsstyrker fremviser formodede bandemedlemmer, som menes at have deltaget i mordet på journalist i Honduras. Med omkring 8.000 voldelige dødsfald om året, er Honduras med en befolkning omkring 8,5 mio. indbyggere blandt verdens mest voldelige samfund.

Sikkerhedsstyrker fremviser formodede bandemedlemmer, som menes at have deltaget i mordet på journalist i Honduras. Med omkring 8.000 voldelige dødsfald om året, er Honduras med en befolkning omkring 8,5 mio. indbyggere blandt verdens mest voldelige samfund.

Jordan Perdomo/Polfoto

Udland
4. februar 2017

Det er næsten et år siden, at miljøaktivisten Berta Cáceres blev skudt i sit hjem i landsbyen La Esperanza i det vestlige Honduras. Året inden havde hun modtaget The Golden Environmental Prize – også kaldet ’den grønne Nobelpris’ – for sin kamp for retten til jord til de fattige og modstanden imod et lokalt dæmningsprojekt, men kampen blev til sidst hendes død.

Likvideringen af Berta Cáceres, og ikke mindst den mangelfulde og resultatløse efterforskning af omstændighederne omkring hendes død, har siden ført til massiv kritik af de honduranske myndigheder og den retsløse tilstand, der præger det fattige, mellemamerikanske land.

Men mordet på Berta Cáceres og mange andre miljøaktivister har også fået flere internationale organisationer til at beskæftige sig med Honduras. Én af dem er Global Witness, der netop har publiceret rapporten Honduras – The deadliest place to defend the planet (Honduras – det farligste sted at forsvare planeten).

I rapporten dokumenterer Global Witness, at mindst 120 miljøaktivister er blevet dræbt siden 2010 – hvilket gør Honduras til verdens farligste land at kæmpe for miljøet i målt i forhold til antallet af indbyggere. Samtidig kædes de mange mord sammen med Honduras’ økonomiske og politiske elite.

»Vores rapport dokumenterer et chokerende niveau af vold og trusler imod bønder og landsbysamfund, fordi de modsætter sig dæmningsprojekter, træfældning, minedrift og landbrug på deres jorde – alle projekter, der kontrolleres af landets rige og magtfulde elite, herunder medlemmer af den politiske top,« står der blandt andet i rapporten fra Global Witness.

Tradition for vold

Honduras er imidlertid ikke kun et farligt land for miljøaktivister og andre, der kommer på tværs af den politiske og økonomiske elites interesser. Med omkring 8.000 voldelige dødsfald om året, er Honduras med en befolkning omkring 8,5 mio. indbyggere blandt verdens mest voldelige samfund.

Alligevel er der grund til stor bekymring over udviklingen, siger Misha Wolsgaard-Iversen, der er politisk rådgiver med ansvar for Latinamerika hos Oxfam IBIS. Hun opfordrer derfor det internationale samfund til at holde et vågent øje med det lille mellemamerikanske land.

Det gælder ikke mindst de udviklingsbanker og andre investorer, der investerer i landet og særligt i store dæmnings-, mine- og landbrugsprojekter.

»Volden er ude af kontrol. Fagforeningsledere, bønder og indianske folk forfølges og dræbes, hvis de sætter sig op imod økonomiske interesser. De nyeste tal fra Global Witness viser desværre, at det er blevet endnu farligere at være miljø- og menneskerettighedsforkæmper i Honduras, og at den systematiske vold kan kobles direkte til regeringen, politi og erhvervsliv.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad der dog ikke kommer ud af vestlig militær kup?! Joken er at de fleste ikke engang ved hvad der skete i Honduras, talk about fake news...