Læsetid: 9 min.

Labour-ideolog: Socialdemokraterne skal rykke mod venstre

Det er et kritisk år for de europæiske socialdemokratier. Hvis ikke de gør op med hensynet til indvandrere og søger bort fra midten i den økonomiske politik, ender de med at overflødiggøre sig selv, siger den britiske forfatter og Corbyn-støtte Paul Mason
Det er et kritisk år for de europæiske socialdemokratier. Hvis ikke de gør op med hensynet til indvandrere og søger bort fra midten i den økonomiske politik, ender de med at overflødiggøre sig selv, siger den britiske forfatter og Corbyn-støtte Paul Mason
8. februar 2017

Paul Mason taler med ild i stemmen. For ham handler det om liv eller død, for hans parti Labour – og for venstrefløjen i Europa.

Enten leverer venstrefløjen de svar, som arbejderklassen kræver på den række af kriser, der rammer dem lige nu – eller også vil de europæiske socialdemokratier og venstrefløjen gøre sig stadig mere overflødige. Arbejdervælgerne vil være tabt til højrepopulisterne.

Til dem, der tør og vil give svar.

»Venstrefløjen er blevet inde på den bane, hvor fornuft, logik og proportionalitet i sproget dominerer. Derfor har de ikke kunnet drage fordel af krisen«, siger den 57-årige britiske forfatter Paul Mason.

»De sidder på en dynge af ideologisk korrekthed, som gør det meget svært for dem at opbygge en massebevægelse i befolkningerne, som giver dem magt til at forfølge venstreorienterede løsninger. Det ville nemlig også indbefatte at få antiracister til at samarbejde og dele projekt med folk, der ikke er så antiracistiske,« som briten høfligt udtrykker det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jan Weis
  • Troels Brøgger
  • Henrik Leffers
  • Mikael Velschow-Rasmussen
  • Philip B. Johnsen
  • Torben K L Jensen
Jan Weis, Troels Brøgger, Henrik Leffers, Mikael Velschow-Rasmussen, Philip B. Johnsen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Manden har så sørgeligt ret i analysen af socialdemokratismens deroute i Europa.

Allan Stampe Kristiansen, michael andersen, Egon Stich, Trond Meiring og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvad skal stoppe neoliberalismen og grådigheden i toppen, hvis ingen fortæller sandheden om konsekvenserne?

"Det ville nemlig også indbefatte at få antiracister til, at samarbejde og dele projekt med folk, der ikke er så antiracistiske,« som briten høfligt udtrykker det."

Der knækker filmen, jeg tror ikke opgaven er forstået i Storbritannien, det er forbrugerisme/kapitalisme, der skaber de menneskeskabte klimaforandringer, migration og den af mange uønskede multikultur, der uanset politisk observans, 'vil nå højder', der ikke kan opretholde et velfærdssamfund.

"Men grådighed er selve drivkraften i en markedskapitalisme, en disciplineret grådighed har bragt store fremskridt og løftet meget store dele af menneskeheden ud af fattigdom – med Kina som de seneste årtiers mest markante eksempel."
Link: https://www.information.dk/debat/2017/02/venstrefloejen-kommer-ingen-veg...

Det siger alt, om ’alternative fakta’ eller kortsigtede økonomiske interesser, om man vil.

Alle politikere vil tale om den forbrugsdrevet vækst, der påstås at skabe velstand, men ingen vil tale om de menneskeskabte klimaforandringer.

Hvor er refleksionen?
Hvor er selverkendelsen?

Hvis ikke der skabes forståelse for sammenhæng mellem, at skabe vores fremtid ved, at forme vores nutid, som et alternativ til neoliberalismen, så vil neoliberalismen fortsætte som 'nødvendighedes politik', hvor de fattige bliver fattigere og de rige rigere lige til dråben, der får bægeret til at flyde over.

PS.
I Storbritannien er de rige fra 2007-2015 blevet 64% rigere og de fattige 57% fattigere
The Independent
http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/britains-divided-decade-t...

Allan Stampe Kristiansen, Henrik Leffers, Torben K L Jensen, Jørgen Wassmann, michael andersen, Anders Graae, Peter Jensen, Bill Atkins og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Kære Michael Pedersen.
Ikke se det vedhæftede link, hvis du vælger at gøre det alligevel, risikere du at skulle bruge flere minutter, på at lulle dig tilbage til la-la-land og drømme om den nye bil og den fladskærm, du har kikket på.

Det skal nødigt sætte sig fast i vores hoveder, at hvergang man flyver, tages maden ud af munden på et barn, det kan ingen holde ud, at tænke på til dagligt vel?

Det er vel snart tid til, at genoprette tilliden til fremtiden, for os alle og kære Michael Pedersen, få stoltheden tilbage og kunne se sig selv i øjnene, når vi taler om vores yngre familiemedlemmer, børn eller børnebørns fremtid.

Link: https://m.youtube.com/watch?v=-T22A7mvJoc

Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, michael andersen, Niels Duus Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Uanset hvad spørgsmålet er er national socialisme en forkert løsning.
Ja Makron er populær i Frankrig -som erstatning for højrefløjen. Hvis man kalder ham (og Blair og den slags) en løsning for venstrefløjen, så findes der ikke længere en venstrefløj og dermed ingen alternativer til de økonomiske og økologiske katastrofer højrefløjen fører os alle ud i.
I Frankrig har valget af den mest venstreorienterede præsidentkandidat hos socialisterne for første gang givet dem et skub i meningsmålingerne der giver en chance for at være med i opløbet. Der er håb og muligheder, men socialisterne udrydder sig selv hvis de glemmer at de er venstreorienterede og at de bør stå for lødige løsninger som alternativ til populisternes larm.

Jesper Frimann Ljungberg

Problemet er jo bla. at 'Venstrefløjen' er ... som højrefløjen ... en meget fragmenteret størrelse. Og at "venstrefløjens partier" i høj grad består af den samme type af levebrødspolitikere, med samme uddannelser og baggrund, som de fleste andre partier. Og at de i meget høj grad udtaler sig og former deres politik efter fokus grupper og meningsmålinger. Og at deres mål i høj grad er magten for egens vindings skyld. Og alle kommer de fra stramt hierarkiske indavlede partiorganisationer, der har sin helt egen 'virkelighed' der er langt fra den virkelighed, som deres vælgere oplever.

Det bliver sådan en gang Brunt i Brunt, hvor forskellen på hvem der stemmer V, O og S mere hænger sammen med hvor du kommer fra geografisk, end egentlig politik.

Hvis Venstrefløjen skal videre.. så kræver det helt nye værdi fællesskaber, visioner, parti organisationer og politikere.

Igen.. Bernie havde formodentlig slået Fehår i US med en god margin.

// Jesper

Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, Trond Meiring, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, michael andersen, Egon Stich, Flemming S. Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
michael andersen

Helt enig: Venstrefløjen har siden murens fald prioterede kultur og værdipolitikken højere end skatte velfærd og fordelingspolitikken. Hermed har man overladt fordelingspolitikken til de neoliberale og har været påfaldende tavse, men råber og skriger hvergang en kultur og værdipost bliver sat til besparelser. En ting er sikkert! Protestbevægelserne er kommet for at blive, nu mangler vi bare at venstrefløjen byder højrefløjen op til dans med reelle løsninger om fremtidens jobløse samfund og fordeling af goderne. Ikke flere 1% her og 1% der og vi vil i 2035 bla bla bla. Et håndfast alternativ til neoliberalismen og ikke en masse teknokratsnak.

Flemming Berger, Henrik Leffers, Flemming S. Andersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Michael Pedersen, mig bekendt så er Enhedslisten det eneste parti der konsekvent og altid har modarbejdet forringelse af kontanthjælpsydelser her i landet. Istedet for et kære så får du et:Tænk før du skriver!

Allan Stampe Kristiansen, Trond Meiring, Henrik L Nielsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

"Men britisk presse behandler os, som om vi er en trussel mod den nationale sikkerhed,« siger Paul Mason." Måske er det fordi "britisk presse" = Rupert Murdochs presse

Jesper Frimann Ljungberg, Flemming Berger og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

"Socialdemokraterne skal rykke mod venstre", Det er så sandt, som det er sagt. Det er gamle socialdemokratiske valgkredse, der stemmer Brexit, og Marine Le Pen, gamle demokratiske Nordstater i Midtwest der stemmer Trump, Hvorfor ville demokraterne ikke have Bernie Sanders? Og hvorfor ville Labour ikke have Jeremy Corbyn?

"Socialdemokraterne" skal rykke mod venstre, eller bare melde sig ind i et af de officielt højre-liberalistiske partier, eller simpelthen bare forsvinde.
Svarene på dine spørgsmål, Michael Kongstad Nielsen, er at de er højredrejede og udemokratiske.

Michael Kongstad Nielsen

Men ikke alle sammen, Trond Meiring, det så man i hvert fald i England.
Balladen i det Demokratiske Parti i USA mellem Clinton og Sanders kan måske henføres under din kategorisering, men netop derfor bør partiet lytte til folk som Paul Mason, jf. denne artikel..

Læg mærke til at jeg satte citationstegn om "Socialdemokraterne". Jeg tænkte nu mest på højrefløjen, som har hægemoni, ihvertfald i store dele af ledelsen af de europæiske, socialdemokratiske partier.

Bill Atkins 17:30. Du tænker nok på Winston Churchills svar til en dame, der beskyldte ham for at være fuld.

• When accused … of being 'disgustingly drunk' the Conservative Prime Minister responded: 'My dear, you are ugly, and what’s more, you are disgustingly ugly. But tomorrow I shall be sober and you will still be disgustingly ugly.'

http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/my-dear-you-are-ugly-but-...

Jesper Frimann Ljungberg og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Jeg er overbevist om at han har ret.

Desværre er det måske for sent. Hans eget parti er blevet smadret af deres venstrerykning under en glimrende ideolog men dårlig leder og politiker.

Iøvrigt er der meget få gode ideologiske 'socialdemokrater' med gennemslagskraft som samlende ledere på den europæiske scene i dag. Inklusiv i Danmark. Desværre.

SNP er, efter Brittiske forhold, gode socialdemokrater, men Sturgeon er heller ikke den bedste leder. Og hun arbejder mere på løsrivelse end egentlige socialdemokratiske ændringer.

Vi kommer til at se en bølge af nationalistiske-populistiske partier med fremgang, som ifølge en anden artikel her på Information ligger til højre for Dansk Folkeparti. Det betyder at racisme, splittelse og isolation vil få gode kår til skade for den europæiske arbejderbevægelse, som burde samles og ikke splittes.

'Arbejderne' har åbenbart glemt hvad Marx sagde om at forene sig og at være internationale. De har købt den kapitalistiske/nationalistiske propaganda, der alene har til formål at splitte 'arbejderne', inklusiv middelklasserne. Ved at glemme solidariteten med polakkerne og rumænerne og se dem som løntrykkere, har kapitalismen sejret med sin del og hersk strategi. 'Arbejderne' ville stå meget stærkere, hvis de istedet for at se hinanden som fjender på tværs af grænser støttede hinanden med strejker, solidaritet og krav om forbedringer af løn og arbejdsforhold internationalt.

Det kan jo ikke nytte noget at beklage sig over forhold på hjemmefronten og være ligeglade med forholdene andre steder, når kapitalen kan flytte sig internationalt, så snart 'arbejderne' nationalt kræver deres irriterende ret. Det ville være stærkt befordrende for løn, arbejdsforhold og miljø, hvis fagbevægelserne stod sammen på tværs af grænser inden for EU, så kapitalisterne ikke har helt så frit slag. Den brittiske elite har med denne splittelse gjort at mænd tjener 12000£ mindre fra de er 20 til 30 år end generationen før dem, ifølge dagens The Guardian.

Jesper Frimann Ljungberg

Jeg mener stadig at problemet er, at der ikke er stor forskel på Mette Frederiksen og Lars løkke set med mine øjne.
Målet for dem er stadig magten, og når de først får den.. så har de en katastrofal mangel på visioner og strategi. Der bliver snakket Reformer, men når man så ser 'reformerne' så er det 'klip en hæl og hak en tå' justeringer på allerede eksisterende konstruktioner.
Bare se hvordan en justering af grundskylden kan udråbes til at være 'HOTTESTE politiske emne'. Det viser bare hvor indavlet politik er blevet.

Befolkningen/Vælgerne kan jo godt se at det ikke kan blive ved med at gå.... Og de søger folk der gerne vil lave VIRKELIGE reformer. Og det får de kun fra den Sorte del af Højrefløjen.

Før Socialdemokraterne får folk i toppen der virkelig har nogle reelle visioner om fremtiden, og tør stå ved det. Så .. ja.. må de nøjes med at være en del af den brune politiske masse.

// Jesper