Analyse
Læsetid: 3 min.

Med læk og manøvrer søger ministre og bureaukrater at moderere Trump

Aldrig har en ny præsident oplevet, at så mange detaljer om hans beslutninger og samtaler er sluppet ud til medierne i en kaskade af læk. Formålet er øjensynligt at moderere Trump, der omgiver sig med en politisk uerfaren inderkreds
Udland
4. februar 2017

Donald Trump er hurtigt ved at lære en lektie, som hans forgængere i jobbet også måtte tage til sig.

Nye præsidenter tror, de kan opfylde deres valgløfter ved bare at tage en beslutning og omdele den i en skrivelse til regeringsbureaukratiet.

Men så let er det ikke, især ikke hvis man – som Trump – har tilbragt valgkampen med at skælde det politiske establishment, og hvad amerikanerne kalder »det permanente bureakurati« i Washington, D.C., huden fuld.

Kongrespolitikere, deres medarbejdere, statsforvaltningen og selv de 10.000 politisk udpegede ministre og embedsfolk kan yde modstand og i nogle tilfælde sabotere præsidentens beslutninger.

Der er flere måder, denne modstand kommer til udtryk på. En er gennem anonyme læk.

De første to uger af Trump-regeringen har budt på flere læk, end man har set i mands minde. Medierne kunne i detaljer berette om Stephen Bannons direkte indflydelse på indrejseforbuddet, forberedelsen af et dekret om tortur, indholdet af telefonsamtaler mellem Trump og Australiens og Mexicos ledere og normalt klassificerede oplysninger om specialstyrkers delvist fejlslagne angreb på en al-Qaeda base i Yemen.

Lader sig ofte overtale

Formålet med disse læk kan være at sætte Trump i forlegenhed, stoppe udstedelsen af en forordning eller få præsidenten til at ændre politik.

Der er også en anden måde at øve indflydelse på præsidenten i hans første dage og uger i Det Hvide Hus. Nyligt tiltrådte ministre og viceministre kan gøre indsigelser direkte over for præsidenten, hvor Trump ofte lader sig overtale af den, han har talt med sidst.

De kan danne alliancer med andre ministre; de kan endda vælge offentligt at fremsætte synspunkter, der virker, som om de modsiger præsidentens.

Den situation opstår især, når en præsident vælger at udstede forordninger uden at rådføre sig med de berørte ministerier. Det er tilsyneladende sket i forbindelse med to forordninger, hvor Trump – isoleret som han er i Det Ovale Kontor – har valgt at stole på sin svigersøn, Jared Kushner, og en lille inderkreds af loyale rådgivere fra valgkampen.

Det ene dekret var rettet mod områder, der giver ly til dokumentløse immigranter. Det andet var indrejseforbuddet for syv overvejende muslimske lande og det midlertidige stop for modtagelse af flygtninge. Konsekvensen af begge skrivelser var ikke gennemtænkt og gav næring til demonstrationer i USA og bestyrtelse i mange lande.

Afvigende meninger

I Udenrigsministeriet har over 1.000 diplomater og embedsfolk underskrevet en erklæring, der tager afstand fra indrejseforbuddet. Webmagasinet Politico.com berettede torsdag om ansatte i ministerier, der er begyndt at kommunikere med hinanden via personligt krypterede e-mails i, hvad der ligner en mere eller mindre løst koordineret bestræbelse på at gøre modstand.

Mest opsigtsvækkende er Trumps opfordring til Israel i en skrivelse torsdag om at holde inde med opførelse af bygninger uden for eksisterende bosættelser i Jerusalem og på Vestbredden. Det står i grel kontrast til hans tidligere udtalelser. Hans beslutning kom efter en samtale med Jordans kong Abdullah, der således synes at have fået mere indflydelse på Trump end Israels premierminister.

Et andet eksempel kom også torsdag, hvor FN-ambassadør Nikki Haley i et indlæg i Sikkerhedsrådet advarede Rusland mod at tro, at USA’s sanktioner vil blive ophævet, med mindre striden om Krim og indblandingen i Ukraines indre anliggender bliver bilagt.

Ifølge CNN skal Haley som betingelse for sin ansættelse angiveligt have meddelt Trump, at hun ønsker at repræsentere det republikanske partis holdning til Rusland.

Noget tyder således på, at ’de voksne i regeringen’ har fået lang nok linje af den politisk uerfarne præsident og hans rådgivere til at sætte parametrene for USA’s udenrigspolitik. Nu har flere af disse ministre sat sig i stolen. Det kan moderere USA’s udenrigspolitik. Men vil de ignorere Trumps næste tweet?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Hemdorff Nissen

Det er altså line man får og ikke linje, hvilket bare ville se fjollet ud.