Læsetid: 4 min.

Mens politi rydder teltlejren ved Standing Rock, trækker investorer sig fra olieledningen

Donald Trump har afvist miljøundersøgelse af den omstridte rørledning Dakota Access Pipeline og beordret projektet færdiggjort. Herhjemme slutter Danske Bank og Sparinvest sig til gruppen af investorer, der ikke længere vil sætte penge i selskaberne bag
På ordre fra Donald Trump rykkede amerikansk politi og nationalgarde onsdag og torsdag i sidste uge ind i Oceti Sakowin-teltlejren og beordrede aktivisterne ud. 46 personer blev arresteret ved aktionen, herunder denne ældre kvinde.

På ordre fra Donald Trump rykkede amerikansk politi og nationalgarde onsdag og torsdag i sidste uge ind i Oceti Sakowin-teltlejren og beordrede aktivisterne ud. 46 personer blev arresteret ved aktionen, herunder denne ældre kvinde.

Mike McCleary

Udland
27. februar 2017

Mens danske og andre investorer begynder at trække sig, fortsætter selskaberne bag den planlagte olierørledning ved indianerreservatet Standing Rock, North Dakota, nu med det omstridte projekt.

Det sker, efter at amerikansk politi på ordre fra præsident Trump forleden ryddede protestlejren, hvor indianere, miljøfolk, veteraner fra den amerikanske hær og andre aktivister i det meste af et år har opholdt sig i forsøg på at bremse rørledningen, Dakota Access Pipeline.

Den næsten 1.900 km lange rørledning til en pris af 3,8 milliarder dollar skal dagligt føre 470.000 tønder skiferolie fra Bakken-forekomsten i North Dakota til raffinaderier i syd. Linjeføringen går under Lake Oahe på grænsen til Sioux-reservatet Standing Rock, og indianerne frygter bl.a. forurening af deres drikkevand.

I perioder har tusindvis af aktivister boet i telte ved bredden af Lake Oahe og derved bremset anlægsarbejdet for selskabet Energy Transfer Partners, der i joint venture med selskaberne Phillips 66 og Sunoco Logistics står for rørledningen.

Den amerikanske hærs ingeniørkorps, der er godkendende myndighed ved rørledningers passage af vandveje, bremsede i december arbejdet, idet man forlangte »en mere robust analyse af alternativer« til linjeføringen i form af en grundig miljøvurdering.

Den 24. januar, umiddelbart efter sin tiltræden som præsident, afblæste Donald Trump imidlertid den forlangte miljøvurdering og gav besked om, at projektet skal gennemføres – i øvrigt samtidig med et andet præsidentielt dekret om at genoptage det ligeledes kontroversielle Keystone XL-rørledningsprojekt, som Barack Obama bremsede.

Trump har selv ifølge amerikanske medier haft aktieposter i såvel Energy Transfer Partners som Phillips 66, ligesom chefen for Energy Transfer Partners, Kelcy Warren, har støttet Trumps valgkamp økonomisk. Trump solgte de førstnævnte aktier sidste sommer, mens der ikke foreligger oplysninger om Phillips 66-aktieposten.

Klar om få uger

Med præsidentens ordre i hånden rykkede amerikansk politi og nationalgarde onsdag og torsdag i sidste uge ind i teltlejren og beordrede aktivisterne ud ved en aktion, hvorunder 46 personer blev arresteret.

En del af aktivisterne har slået lejr andetsteds i Standing Rock-reservatet og har svoret at fortsætte kampen. Den 7. marts etablerer Sioux-stammen og det indianske netværk Native Nations en symbolsk teltlejr i Washington, kulminerende i en march i regeringsbyen den 10. marts.

Energy Transfer Partners har imidlertid i dokumenter til myndighederne sagt, at rørledningen »vil være færdig og klar til at føre olie mellem 6. marts og 1. april«.

På sin hjemmeside kalder Energy Transfer Partners indianerne og aktivisterne for ’ekstremister’:

»Det store flertal af modstanderne af Dakota Access Pipeline – og de mest højtråbende – kommer ikke fra Sioux-stammen Standing Rock, men fra adskillige radikale, økonomisk velpolstrede grupper, der er imod enhver brug af fossil energi, og som ignorerer sikkerheden ved rørledningen i bestræbelsen på at øge deres medlemskreds og gavne deres fundraising-indsats,« skriver selskabet, der foruden den aktuelle olieledning ejer omkring 100.000 km naturgasledninger i USA.

I tvivlsomt lys

Dakota Access Pipeline har også udløst protester fra store miljøorganisationer som Sierra Club og Greenpeace, et stort antal forskere, ledende demokratiske politikere m.fl. og dermed også bragt Energy Transfer Partners, Sunoco og Phillips 66 i tvivlsomt lys hos en række af projektets investorer.

400 organisationer fra 47 lande har i fællesskab appelleret til banker og andre med investeringer eller lån i projektet om at trække sig, og Greenpeace, der i længere tid har været i dialog med en række af investorerne, oplyser, at den hollandske bank ABN AMRO nu er ved at afvikle sit engagement, ligesom den tyske bank Bayern LB har meddelt, at den vil trække sig »snarest muligt«.

Den store statsejede norske bank DNB solgte i november sine aktier i Energy Transfer Partners, og for tre uger siden meddelte byrådet i Seattle, at man dropper sin bankforbindelse, storbanken Wells Fargo, fordi den er en af långiverne til Dakota Access Pipeline.

Nordea meddelte i begyndelsen af februar, at man sælger sine aktiver i selskaberne bag rørledningen, fordi disse har afvist at ændre linjeføringen, så Sioux-reservatet skånes.

»Selskaberne har afvist enhver form for dialog med Nordea,« skrev Sasja Beslik, leder af Nordeas Sustainable Finance, i en pressemeddelelse.

Danske Bank og Sparinvest ud

Nu oplyser så både Danske Bank og Sparinvest, at man er færdige som aktiv investor i rørledningsselskaberne.

»Vi har afhændet vores investeringer i Philips 66,« siger Thomas Kjærgaard, chef for Responsible Investments hos Danske Bank, til Information.

»Vi har tidligere haft en mindre investering på DKK 27 mio. i selskabet. Vi er ikke komfortable med selskabets generelle risikoprofil, og derfor har vi afhændet det.«

Sparinvest, som er en stor international kapitalforvalter med dansk hovedsæde, har indtil nu haft investeringer i Phillips 66. Her oplyser kommunikationschef Bent Sørensen, at man har været i dialog med selskabet om bl.a. indianernes rettigheder i et forsøg på at påvirke projektet.

»I sidste ende fastholdt de beslutningen om at fortsætte med rørledningen, og med det aktuelle momentum skabt af præsident Trump synes færdiggørelsen af rørledningen umiddelbart forestående.«

»Vi er bekymrede over selskabets tilgang til bæredygtighed i det lange perspektiv, og efter en afvejning har vi besluttet at bringe vore investeringer i vore aktive fonde til ophør,« siger Bent Sørensen.

Hos Greenpeace, der har haft dialog med både Danske Bank og Sparinvest, siger klimarådgiver Jens Mattias Clausen:

»Det er glædeligt nyt i en ellers meget sørgelig situation. Det er nødvendigt, at ansvarlige investorer tager deres ansvar alvorligt og trækker støtten til selskaber, som åbenlyst hverken interesserer sig for rettigheder, miljø eller klima. Derfor fortjener Nordea og senest Danske Bank og Sparinvest stor ros for beslutningen om at trække sig.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Enhver, der trækker sig fra dette mareridt, fortjener ros :)

Britt Kristensen, Thomas Bindesbøll, Carsten Wienholtz, Hanne Pedersen, Ole Frank, Jens Jørn Pedersen, Nanna Wulff M., Vibeke Rasmussen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Ja, Tak til dem som trækker sig.

Philip B. Johnsen

"I could stand in the middle of Fifth Avenue and shoot somebody, and I wouldn't lose any voters, okay? It's, like, incredible."

Donald Trump, speaking at a rally in Sioux Center, Iowa as the audience laughed, January 23, 2016

Link: http://www.usatoday.com/story/news/politics/onpolitics/2016/01/23/trump-...

Philip B. Johnsen

Det er ikke uvæsentligt i disse dage at få fænomenet præsident Donald Trump og Steve Bannon White House Chif Strategist, forklaret ind i de økonomiske realiteter for fattige hvide amerikanere, der nu igen leder til overgreb på den oprindelige befolkning..

De hvide amerikanere bygger deres politik på, at de menneskeskabte klimaforandringer, ikke findes, den fossile energi skal så at sige 'Make America great again."

Det er 'alle' borgerne der taber og kun de rige bliver rigere, på den førte politik, men de fattige og udsatte har intet håb om en fremtid, de griber efter håbet om et arbejde, selvom politikere fjerner deres eksistensgrundlag yderligere, ved den førte politik, men politikerene overlever på de 'alternative fakta' de kortsigtede økonomiske gevinster eller løgnen, det økonomiske bedrageri olie udvinding og samtidig skatteunddragelse, er for nogle kortvarige arbejdspladser.

Estimeret 42.000 midlertidige jobs i US i kølvandet og en store fordel, for ’kortsigtede økonomisk vækst’ for USA og Canada, til skade for alle mennesker i verden, forstærket med den nye skadelige EU CETA såkalte ’frihandel aftale’ mellem EU og Canada, der nu kan opstarte tjæresand olieudvinding i samarbejde med Donald Trump.

"Olie fra tjæresand udslipper 23 procent mere CO2"
Link: https://ing.dk/artikel/olie-fra-tjaeresand-udslipper-23-procent-mere-co2...

EU’s ansvarsfralæggele er nu samtidig et globalt problem, hjulpet på vej, ved fortielse af kendt fakta også af hjemlige politikere.

"Two orders reviving the Keystone XL pipeline and Dakota Access piplines.

He also signed three other related orders that would:
Expedite the environmental permitting process for infrastructure projects related to the pipelines; direct the Commerce Department to streamline the manufacturing permitting process; and give the Commerce Department 180 days to maximize the use of U.S. steel in the pipeline."
Kilde Fox News.

Carsten Wienholtz, Hanne Pedersen, Anne Eriksen, Trond Meiring, Jens Jørn Pedersen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Henning Egholk

"Get up, stand up, don't give up the fight." - Århundredes undertrykkelse og tilsidesættelse af rettigheder fortsætter for native american indians. Hvem kunne også tro at deres sejr i december var andet end et fatamorgana. Så trist. Jeg fristes til at henfalde til melankoli. Hvornår stopper kapitalens overgreb dog på folk og miljø? "It's the end of the World, as we know it" (REM) blev spillet i radioen idag, tænk det tror jeg også.

Trump mener det alvorligt - fire granvoksne mænd til at føre et ældre menneske bort. Er den pågældende iøvrigt ikke iført håndjern?