Nyhed
Læsetid: 2 min.

Mordet på Kim Jong-nam rejser debat om Kinas forhold til Nordkorea

Det mystiske snigmord på den nordkoreanske diktators halvbror har sat gang i spekulationerne i Kina. I mangel på en fast politisk linje er der blevet plads til offentlig debat om, hvordan Beijing skal forholde sig til sin sprængfarlige nabo
Kim Yong-nam (t.v.), der er halvbror til Nordkoreas leder, Kim Jong-un (t.h.), blev myrdet i Kuala Lumpurs lufthavn i sidste uge. Af hvem vides endnu ikke.

Kim Yong-nam (t.v.), der er halvbror til Nordkoreas leder, Kim Jong-un (t.h.), blev myrdet i Kuala Lumpurs lufthavn i sidste uge. Af hvem vides endnu ikke.

Shizuo Kambayashi, Wong Maye-E

Udland
20. februar 2017

Da halvbroderen til Nordkoreas leder, Kim Jong-un, døde under mystiske omstændigheder i Kuala Lumpurs lufthavn mandag, satte det gang i spekulationer verden over — også i Kina.

Kinesiske onlinemedier som Tencent fulgte hurtigt op på nyheden og citerede flittigt japanske, koreanske og vestlige medier. Også på Baidus debatsider fik spekulationerne om, hvor ordren til mordet kom fra, frit løb. En bruger med brugernavnet Rexin Wangyou skrev:

»Før vi ved, hvem der beordrede plottet, kan vi se på hvem, der har flest interesser på spil. Vi kan kun gætte på, at det må være Fede Kim,« skrev brugeren med reference til Kim Yong-uns kinesiske øgenavn.

Men påstandene om, at ordren kom fra Nordkoreas leder, blev onsdag afvist på det officielle kinesiske statsmedie China.com's undersite om militære anliggender.

I en to sider lang analyse påpeger tekstens forfatter med pseudonymet, der også er det kinesiske navn på en ø i det Sydkinesiske hav, at internationale samt kommercielle kinesiske medier har været lidt for hurtige til at pege på Nordkorea:

»Hvis Nordkorea står bag denne handling, så vil det kun have en negativ indflydelse. Det vil kun forværre den situation, landet står i over for omverdenen. Så hvorfor skulle de gøre sådan,« spørger Xiakedao.

Fredag morgen lokal tid havde analysen fået mere end 500 kommentarer. Flere af disse med stærkt antiamerikanske og antijapanske undertoner.

Kim Yong-nam, der blev sat ud på sidelinjen af sin magtfulde stedmor, boede det meste af sit liv i udlandet og flyttede mellem Geneve, Moskva, Paris, Beijing og det kinesiske spilleparadis Macao.

Hans manglende politiske indflydelse i det lukkede land blev tydelig for omverdenen, da han ikke var til stede ved sin fars Kim Yong-ils begravelse i 2011, selvom traditionen foreskrev, at han som den ældste søn skulle overvåge ceremonien, skriver The New York Times. 

Kinesisk debat

Selvom Kina holder skarpt øje med, hvad der foregår i Nordkorea, har Beijing ikke længere nær den samme indflydelse over Pyongyang efter Kim Jong-un kom til magten og har søgt at mindske landets afhængighed af Kina.

Det har skabt en ny situation, men Beijing har endnu ikke formuleret en ny entydig politisk linje over for Nordkorea.

I det tomrum er der åbnet op for en stigende debat blandt kinesiske forskere og almindelige borgere, fortæller Camilla T.N. Sørensen, der forsker i Kinas udenrigspolitik ved Københavns Universitet.

»Øget diskussion og forskellige analyser af, hvad der foregår i Nordkorea, og hvordan Kina skal forholde sig til det, er tegn på, at den gældende politik er udløbet og venter på at blive erstattet af en ny linje.«

»Vi har en tendens til at overvurdere Kinas indflydelse i Nordkorea og deres viden om, hvad der foregår.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her