Læsetid: 2 min.

Fra Moses på bjerget til pensionisten på Caminoen

Vandrestavens ypperste formål er at give sin bruger balance. At fordele vægten på tre eller fire punkter frem for at nøjes med føddernes to er i et kuperet terræn er alfa og omega, hvis man vil holde sig på benene
Vandrestavens ypperste formål er at give sin bruger balance. At fordele vægten på tre eller fire punkter frem for at nøjes med føddernes to er i et kuperet terræn er alfa og omega, hvis man vil holde sig på benene

Thomas Iburg/iBureauet

Udland
10. februar 2017

Fra magiens verden

Ingen ved nok helt, hvornår vandrestaven for første gang blev taget i brug, men en af verdens mest berømte tilhører en herre fra Det Gamle Testamente. »I skal have vandresko på og vandrestav i hånden,« sagde Moses til israelitterne, inden han ifølge legenden ledte dem ud i Sinaiørkenen, og senere delte Det Røde Havs vande med sin egen magiske vandrestav.

På frierfødder

På Enigma-museet i København har man et af Nordens ældste frierbreve i form af en lille runestav fra 1300-tallet, hvis inskription vidner om et værre trekantsdrama; på staven anmoder den ulykkeligt forelskede Håvard om en allerede forlovet ungmøs hånd. Runeforskere antager, at træstumpen er den ene ende af en vandrestav, som måske i mangel af bedre blev brugt som frierbrev.

Selvforsvar med pind

På landevejene har vandrestaven gennem tiden ikke blot tjent som støtte til trætte handelsrejsende, men også fungeret som bekvemt våben til brug mod landevejsrøvere. Mangen en omrejsende håndværkersvend skal efter sigende have haft nytte af sin naturligt snoede vandrestav – også kaldet en ’stenz’ – når han var på valsen engang mellem år 1500 og år 1800 og skulle jage tyveknægte på flugt.

Med stav, kappe og vin

Den spanske pilgrimsrute Caminoen er blevet lidt af et tilløbsstykke for det travle, moderne menneske, men vil man spotte en ægte pilgrim, så kan han oftest kunne kendes på vandrestaven, som har ledsaget den religiøst motiverede rejsende siden Middelalderen. Ud over vandrestaven er den sande pilgrim ofte iført kappe og medbringer en kalabas fuld af styrkende vin.

Fra træ til kulfiber

Nu om dage er de mest avancerede vandrestave ikke lavet af træ, men af aluminium og kulfiber, og med den rette brug kan en moderne vandrestav faktisk aflaste knæene med op til 25 procent. Til gengæld koster et par letvægtskulfiberstænger med teleskopfunktion så også 1.200 kr., men er man uformuende eller en nærigpind, kan man jo altid drage ud i skoven og finde sig en gren.

Stavgang på recept

Mange har måske moret sig over den alternative motionsform stavgang. Disciplinen skulle efter sigende være god for både svage knæ og gigtplagede ledbånd og forbindes måske derfor ofte med pensionister i farverige antræk. I Sverige bliver stavgang sågar ordineret på recept, og befinder du dig uden for Norden kaldes den lettere gakkede gangart faktisk nordic walking.

Balancegang

Vandrestavens ypperste formål er at give sin bruger balance. At fordele vægten på tre eller fire punkter frem for at nøjes med føddernes to i et kuperet terræn er alfa og omega, hvis man vil holde sig på benene. Men at købe sig et par vandrestave kan som sagt være en dyr fornøjelse.

iVerden februar 2017

I denne udgave af iVerden rejser vi til Asien. Tag med, når vi besøger det vilde punkmiljø i Japans tredjestørste by Osaka og et afsidesliggende øsamfund glemt af centralregeringen i Filippinerne. Kom med ind i det imponerende nye musikmekka Elbphilmarmonie i Hamborg og ud i den egyptiske ørken efter nye arkæologiske fund. Vi har også mødt et par, der har brugt to måneder på at komme gennem Pyrenæerne fra Atlanterhavet til Middelhavet – til fods.

Andre artikler i dette tillæg

 • Asiatiske spændinger

  10. februar 2017
  Mens vi har fået øjnene op for indisk, kinesisk og japansk litteratur, kniber det stadig med danske oversættelser fra de sydøstasiatiske øriger. Vi har fundet otte nyere romaner fra Asiens fastland og nærliggende øer
 • Med droner og bare næver

  10. februar 2017
  Nildeltaet byder stadig på overraskelser for arkæologer fra hele verden – og både klassiske og moderne metoder tages i brug i jagten på faraoernes hemmeligheder i et land, der er som støvsuget for vestlige turister
 • Ud af Aarhus

  10. februar 2017
  Europas Kulturhovedstad 2017 strækker sig ud i alle hjørner af region Midtjylland, så tag med helt ud i skoven. Og lyt!
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her