Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ny præsident giver håb for Somalia

En fejlslagen stat. Det prædikat er det borgerkrigsramte Somalia ofte blevet tildelt, men valget af den amerikansk-somaliske Mohamed Abdullahi Mohamed med kælenavnet ’Osten’ som ny præsident kan betyde nye tider for det hårdtprøvede land
Udland
11. februar 2017

Det ligner mest af alt en hyldest fra boksningens verden. Billedet, der blev taget det øjeblik den nu afgående somaliske præsident Hassan Sheikh Mohamud, smilende og tilsyneladende uden nederlagets bitterhed løfter sin modkandidats højre arm i vejret, for at lade ham modtage folkets store hyldest.

Efterfølgende udbrød der folkesang i Mogadishus støvede gader akkompagneret af automatriflernes salutering mod nattehimlen. Valget af Mohamed Abdullahi Mohamed, 55, der går under navnet ’Farmaajo’ eller ’Osten’ på grund af sin appetit på mejeriproduktet, som Somalias præsident anses som folkets valg.

»Den her sejr tilhører det somaliske folk. I dag begynder en ny demokratisk æra i et samlet Somalia. Og det er begyndelsen på krigen imod korruption,« sagde den nyvalgte præsident på et pressemøde kort efter sin sejr.

En særligt system

Den nyudnævnte præsident var i 2010-2011 landets premierminister og besidder foruden sit somaliske statsborgerskab et amerikansk, hvorfor han ikke er indbefattet af Trumps indrejseforbud i modsætning til resten af befolkningen. Han bliver af observatører beskrevet som en progressiv, liberal teknokrat.

Mohamed Abdullahi Mohameds vej til præsidentembedet ligner langtfra de demokratiske processer, man kender fra resten af verden, hvor én person er lig med én stemme.

Befolkningen i det østafrikanske land er organiseret i en lang række klaner, hvor 135 af de ældste klanmedlemmer udpeger 14.000 stemmeberettigede, der efterfølgende stemmer og vælger 275 parlamentsmedlemmer og 54 senatorer. Det er i sidste ende de i alt 329 udpegede politikere, der ved en fortrolig afstemning sætter deres kryds ud for den præsidentkandidat, de mener, er bedst egnet til at styre landet.

Valget i onsdags var det kun andet somaliske præsidentvalg, siden den mangeårige diktator Mohamed Siad Barre i 1991 blev afsat.

Problemerne står i kø

Den nyvalgte præsident står over for store udfordringer. Højest på dagsordenen står truende hungersnød på grund af tørke og en uregerlig arbejdsløshed særligt blandt befolkningen under 30 år.

Derudover kontrollerer den islamistiske oprørsgruppe al-Shabaab fortsat store dele af landet og gennemfører jævnligt angreb i hovedstaden Mogadishu, hvorfor præsidentvalget af sikkerhedsmæssige årsager blev afholdt i en hangar i hovedstadens lufthavn.

FN-repræsentant Micheal Keating siger til Deutsche Welle, at den største succes ved valget var, at det fandt sted. Han er forsigtig optimist, hvad angår Somalias demokratiske fremtid. Han forventer, at alle borgere vil få stemmeret efter ’én person-én stemme-princippet’ i 2020.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her