Baggrund
Læsetid: 5 min.

Politisk mord på prominent muslim ryster Myanmar

Efter mindre end et år ved magten står Aung San Suu Kyi over for store politiske udfordringer og religiøse spændinger. I weekenden blev hendes mangeårige muslimske rådgiver myrdet
Titusinder deltog i U Ko Nis begravelse. Mordet på den muslimske rådgiver for regeringsleder Aung San Suu Kyi og fortaler for fredelig religiøs sameksistens kan ifølge en ekspert blive vendepunktet, der får befolkningen i det fortrinsvis buddhistiske Myanmar til at vende sig mod undertrykkelsen af det muslimske mindretal.

Titusinder deltog i U Ko Nis begravelse. Mordet på den muslimske rådgiver for regeringsleder Aung San Suu Kyi og fortaler for fredelig religiøs sameksistens kan ifølge en ekspert blive vendepunktet, der får befolkningen i det fortrinsvis buddhistiske Myanmar til at vende sig mod undertrykkelsen af det muslimske mindretal.

Cem Genco

Udland
2. februar 2017

Søndag blev en af Myanmars mest anerkendte advokater og regeringsleder Aung San Suu Kyis nære rådgiver, U Ko Ni, likvideret foran lufthavnen i landets største by, Yangon. Mordet skete i fuldt midt på dagen, mens han holdt sit barnebarn i favnen.

U Ko Ni var en fremtrædende fortaler for fredelig religiøs sameksistens i det fortrinsvis buddhistiske land – og så var han muslim. Mordet har rystet Myanmar, hvor politiske mord er sjældne trods konflikter og overgreb på menneskerettighedsforkæmpere og etniske minoritetsgrupper.

En lokal taxachauffør, der forsøgte at tilbageholde morderen, blev også skudt og dræbt på stedet, inden politiet overmandede gerningsmanden. Han er nu fængslet. Motivet til mordet er ukendt, men kun få tvivler på, at motivet er politisk og religiøst.

»Ingen har taget ansvar for drabet, men det er ikke svært at lægge to og to sammen,« siger den lokale politiske analytiker Khin Zaw Win.

Han henviser til U Ko Nis religiøse tilhørsforhold, hans tætte forhold til Aung San Suu Kyi og hans arbejde for at ændre landets forfatning og sikre minoritetsrettigheder.

»Han har været lagt for had og været udsat for angreb på internettet de seneste par år, men ingen troede, det ville lede til mord.«

En sekulær stemme

»Det er et stort tilbageskridt for politik i Myanmar,« mener advokaten Zaw Win Ko, der var en nær kollega til U Ko Ni.

»Han kæmpede for at ændre forfatningen og tilintetgøre militærstyret. Nu har han betalt med sit liv.«

Myanmars militær har sikret sig en magtfuld rolle i landets fremtid ved at vedtage en forfatning, der blandt andet giver det kontrol over tre centrale ministerier. U Ko Ni har været offentlig fortaler for at underlægge militæret civil kontrol. Også det har givet ham mange fjender.

»Det er det første politiske mord under demokratiet. Militæret vil fjerne forhindringerne på dets vej direkte eller indirekte,« mener Zaw Win Ko.

Mandag kondolerede Myanmars militær de efterladte og udtalte i en officiel meddelelse, at det vil »samarbejde med sikkerhedsstyrkerne for at finde frem til sandheden og arrestere dem, der har begået den kriminelle gerning«.

Amnesty International udtaler, at alt tyder på, at drabet er en politisk likvidering: Det »vil sende chokbølger gennem landets menneskerettighedsmiljø – og videre end det. […] myndighederne må sende en tydelig besked om, at sådan vold ikke vil blive tolereret og ikke kan begås ustraffet«.  

U Ko Ni var en af de få muslimer, der var aktive i den politiske debat i landet. Med hans død har Myanmar mistet landets ledende sekulære muslimske stemme. Han blev skudt netop hjemvendt fra en officiel rejse til Indonesien, hvor en multireligiøs delegation fra Myanmar skulle se nærmere på, hvordan forskellige religiøse grupper kan samarbejde fredeligt. Som del af delegationen deltog også Myanmars informationsminister.

Spændinger

Mordet sker efter en periode med øgede spændinger blandt muslimer og buddhister. Buddhisterne udgør et stort flertal på 88 procent af befolkningen i Myanmar. I de senere år har racistiske buddhistiske munke ledt en indflydelsesrig nationalistisk bevægelse, der har advaret mod »den muslimske fare«.

Foreningen til Beskyttelse af Race og Religion, bedre kendt under forkortelsen Ma Ba Tha, har spredt misinformation og had mod muslimer i Myanmar, som ellers har levet fredeligt i landet i mange generationer.

Det har blandt andet bidraget til, at 140.000 fra det muslimske rohingya-mindretal fortsat er interneret i lukkede lejre for internt fordrevne – med meget begrænset adgang til mad, sundhed og uddannelse. Siden oktober er 66.000 rohingyaer flygtet til Bangladesh af frygt for overgreb fra militæret.

Kort efter mordet på U Ko Ni søndag udsendte Ma Ba Tha en udtalelse, hvor de fordømte mordet og understregede, at de arbejder for religiøs tolerance.

Frirum til had

Øget ytringsfrihed er et resultat af landets politiske reformer, der blev igangsat af militæret i 2011 og nu videreføres af Aung San Suu Kyis regering. Det har dog også skabt mere frirum til had mod religiøse minoriteter. Selv Aung San Suu Kyis politiske parti, National League for Democracy (NLD), valgte ikke at opstille muslimer til parlamentsvalget i november 2015.

Muslimer udgør cirka fem procent af befolkningen og har tidligere været repræsenteret i Myanmars parlament. Til Information begrundede en af NLD’s topledere dengang beslutningen med, at »hvis vi har en muslimsk kandidat, så giver det Ma Ba Tha en grund til at angribe os – og det kan blive et landsdækkende problem«.

Aung San Suu Kyi står over for kæmpemæssige udfordringer efter mindre end et år ved magten. Hun har hidtil forholdt sig fåmælt over for overgreb på religiøse minoriteter. Måske for ikke at puste til konflikten eller måske for ikke at miste stemmer.

»Mordet ses som et angreb på Aung San Suu Kyi,« påpeger politisk analytiker Khin Zaw Win og understreger U Ko Nis centrale rolle i regeringspartiet NLD.

»Drabet er rettet mod den nye demokratiske åbning og er et forsøg på at underminere det, som hun og andre demokratiske kræfter har udrettet,« mener han.

I en udtalelse fra NLD tager partiet stærkt afstand fra mordet og kalder det »en terroristhandling mod NLD’s politik«.

Voldsbølge eller vendepunkt

Mens Khin Zaw Win frygter, at mordet vil være det første i »en ny bølge af politisk vold og frygt, hvor mørkets kræfter slippes løs«, er advokaten Zaw Win Ko mere optimistisk.

»Det kan blive et vendepunkt. Mordet har fået mange mennesker til at se mere klart. Som reaktion vender mange sig nu mod undertrykkelsen af muslimer – også folk, der normalt ikke har sympati for muslimerne. Det kan blive et skridt mod større forståelse og tolerance i vores land.«

Aung San Suu Kyis egen far blev dræbt af en politisk ekstremist i 1947, hvilket kastede landet ud i en tumultagtig periode, der ledte til militærets overtagelse af magten i et halvt århundrede.

Folk har siden drabet søndag forgæves ventet på en udtalelse fra hende.

»Hun er kommet til magten ved hjælp af folk som U Ko Ni. Han gav sit liv for alt, hvad NLD står for. Meget afhænger af, hvad hendes respons bliver,« understreger Khin Zaw Win.

I hovedstaden Nay Pyi Taw har advokat Zaw Win Ko flere gange mødtes med både Aung San Suu Kyi og U Ko Ni.

»Hun er fraværende nu og har mistet stemmen. Mange folk har mange meninger om det. Jeg ved, at hun har meget stor respekt for U Ko Ni – så det må være en meget bevist handling, at hun tier,« udtaler han.

Ved Yay Wae-kirkegården i udkanten af Yangon var tusindvis samlet til U Ko Nis begravelse mandag eftermiddag. Aung San Suu Kyi var ikke til stede. Hun havde i stedet sendt et par af sit partis ledende ældre medlemmer. Andre prominente politikere, civilsamfundsrepræsentanter og almindelige mennesker viste deres respekt ved at lægge blomster på hans lit de parade.

Der var stille bortset fra en fælles bøn, da U Ko Ni blev båret bort. Ved hans gravsted stod folk med forstenede ansigter, mens hans krop blev sænket ned.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her