Nyhed
Læsetid: 4 min.

Professor: Millioner vil forlade Grækenland

Siden finanskrisens begyndelse har 600.000 grækere forladt landet. Mange ender i Danmark, hvor SU og gratis uddannelse lokker. Men tendensen dræner Grækenland for kloge hoveder, advarer ekspert, som står bag en plan, der skal modvirke den massive hjerneflugt
Reformer har taget hårdt på Grækenland, hvor over 600.000 grækere har forladt landet siden finanskrisens begyndelse. Mange af dem ender i Danmark.

Reformer har taget hårdt på Grækenland, hvor over 600.000 grækere har forladt landet siden finanskrisens begyndelse. Mange af dem ender i Danmark.

Petros Giannakouris

Udland
27. februar 2017

Nok er krisen for længst afblæst herhjemme, men i Sydeuropa fortsætter den ufortrødent. Især Grækenland er hårdt ramt med en ungdomsarbejdsløshed på 49,8 procent.

Samtidig har ikke færre end 600.000 arbejdsduelige grækere forladt landet, og intet tyder på, at det bliver bedre. En ny beregning foretaget af det græske økonomiministerium anslår, at 2.4 millioner vil forlade landet inden 2050. Det gælder især unge højtuddannede.

»Det er et enormt problem. Det er allerede mere end 13 procent af kandidaterne, der er rejst. Og det handler ikke kun om antallet, det handler også om, at de er virkelig højtuddannede,« siger professor Lois Labrianidis, der for tiden bistår det græske økonomiministerium med at lave en plan, der skal få landet ud af krisen.

Et af de steder, grækerne rejser hen, er Danmark. Antallet af herboende græske statsborgere er mere end fordoblet siden krisens start, og det samme gælder antallet af studerende.

En af dem er Giannis Kavadakis. Han forlod sin familie på Kos og flyttede til København i december, for at studere på Danmarks Tekniske Universitet, hvilket Information beskrev i weekendens Moderne Tider.

»Jeg kunne ikke finde andre løsninger i Grækenland. Der var også noget lokkende over at opleve udlandet og andre kulturer, men her var det, ærligt, ikke rigtig et valg. Det var en nødvendighed,« siger han.

Giannis Kavadakis understreger, at det især var den danske SU, der gjorde udslaget. Den får studerende fra EU-lande adgang til, hvis de skaffer sig et studiejob. Det forventer Giannis snart at få med sin uddannelse i matematik.

»Hvis nu økonomien ikke havde været en faktor, så havde jeg nok valgt Storbritannien over Danmark.«

Alene i 2016 fik 238 græske studerende opholdstilladelse, mens der til sammenligning var 79, der benyttede sig af muligheden under EU’s fri bevægelighed i 2008. Især Danmarks Tekniske Universitet er populært, her læser 182 grækere en mastergrad. Det gør dem til universitetets andenstørste etniske gruppe.

’Brain drain’ bremser græske fremtidsudsigter

Professor Lois Labrianidis er dybt bekymret over, at få græske kandidater vender hjem igen, når først de er rejst ud. Alene i Danmark er antallet af herboende grækere steget fra 788 ved krisens start til 2.692 i 2017. Lois Labrianidis er sikker på, at Grækenland ikke kommer på fode igen, med mindre der gøres noget ved den massive brain drain.

Hovedproblemet er ifølge økonomiprofessoren, der er tilknyttet University of Macedonia i Athen, at Grækenlands produktion ligger alt for langt nede af værdikæden i forhold til de andre EU-lande.

»Vi laver olie i store tønder og sender det til Italien, der så blander det og pakker det i små designerflasker, som de videresælger i dyre domme,« nævner han som eksempel.

Grækenlands vækst

Den Internationale Valutafond, IMF, forventer, at Grækenlands vækst i 2017 vil blive på 2,7 pct.

I 2016 vendte den græske økonomi ifølge IMF tilbage til ‘en moderat vækst’ på 0.4 procent.

Netop i disse dage forhandler Den Internationale Valutafond (IMF) og EU om Grækenlands fremtid. Men Lois Labrianidis mener, at de græske beslutningstagere skal tage sagen i egen hånd. En del af hans forslag går på, at man bør målrette støtten til virksomheder, der kan opsuge de højtuddannede kandidater.

Samtidig skal de satse massivt på at opretholde kontakten til de mange unge som Giannis, der rejser ud, så de kan lokkes tilbage til det græske arbejdsmarked.

»Jeg har lige fået ministerens godkendelse til, at vi vil lave et vidensnetværk. Det betyder, at alle de græske kandidater, der er flyttet ud, skal forbindes til hjemlandet og erhvervslivet.«

»Vi vil tilbyde dem fleksible aftaler, så de kan forbindes med veluddannede hjemmefra, og måske starte en virksomhed, når de kommer tilbage,« siger Labrinadis om den plan, regeringen fremlægger for de europæiske parter sidst i februar.

’Havner i en ond cirkel’

Måske er der noget om snakken. Giannis Kavadakis forklarer, at det ikke er svært at få øje på industriens interesse i kandidatuddannede i Danmark. I Grækenland forholder det sig anderledes: 

»De græske universiteter har få relationer med erhvervslivet og industrien. Man er overladt til sig selv, og i den private sektor søger man kun efter dem, der tidligere har haft et job. De færdiguddannede studerende havner i en ond cirkel,« siger Giannis Kavadakis.

Uanset hvad, så er udviklingsplaner mere end nødvendige. De europæiske regeringer og institutioner er lige nu desperate for at nå til enighed om næste fase af Grækenlands redningsplan. I juli skal landet tilbagebetale syv milliarder euro af dets gæld. I over et år har IMF krævet af EU, at der skal slækkes på gælden, før Grækenland kan leve op til flere finansielle stramninger.

I en rapport fra IMF, som Financial Times har gennemgået, bliver det beskrevet, at Grækenlands gæld er »uholdbar« og i eksplosiv udvikling. Samtidig har IMF meldt ud, at der er uenighed i bestyrelsen. En usædvanlig handling, som skal ses i lyset af, at Tyskland og IMF har svært ved at blive enige om reformkravene til Grækenland.

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, har som reaktion advaret både IMF og Tyskland mod at »lege med ilden« og det græske folks fremtid.

Informations tur til Grækenland er blevet til med støtte fra 'Informations Venner'.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Touhami Bennour

"millioner vil forlade Grækenland". Den titel af artiklen bekræfter den korte analyse jeg har skitseret om Grækenlands situation. Folk flygter fra et "antikke socialt system". den der forlader landet tænker ikke i de fraser der stammer fra USA i tresserne (hjerne flugt), slet ikke. Det er produktions måde der bestemmer hvordan forholdene i samfundet skal være. (Marx) Og det vil kræve at man først lærer og praktiserer den produktions praksis og være en del af produktion kræfterne. Det er sket for mange mennesker også i fortiden, før krisen.

Torben K L Jensen

Det må være underligt at tale som en maskine der har fået en smule kunstig intelligens.