Læsetid: 4 min.

Ruslands begejstring over Trump er erstattet af mere afmålte udtalelser

Den verdensorden, Putin tordnede imod for ti år siden, er smuldret, men Rusland er ikke ubetinget begejstret for den nye
Med præsident Trumps nye isolationskurs er den unipolære verdensorden, Putin tordnede imod, blevet en saga blot, uden at den retsbaserede tilgang til geopolitik og accentuering af FN’s rolle, som Putin for ti år siden plæderede for, er rykket nærmere.

Med præsident Trumps nye isolationskurs er den unipolære verdensorden, Putin tordnede imod, blevet en saga blot, uden at den retsbaserede tilgang til geopolitik og accentuering af FN’s rolle, som Putin for ti år siden plæderede for, er rykket nærmere.

Joachim Adrian

18. februar 2017

Når toppolitikere, diplomater og videnskabsfolk fra hele verden i disse dage samles til den årlige sikkerhedskonference i München, er det præcist ti år siden, Putin holdt en berømt tale ved samme konference.

Da han dengang advarede mod en unipolær verdensorden og foreslog USA at inddrage Moskva i løsningen af en række internationale konflikter, vakte det latter. I dag er latteren forstummet – også i Rusland.

Med præsident Trumps nye isolationskurs er den unipolære verdensorden, Putin tordnede imod, blevet en saga blot, uden at den retsbaserede tilgang til geopolitik og accentuering af FN’s rolle, som Putin for ti år siden plæderede for, er rykket nærmere. Snarere tværtimod.

Ifølge politisk kommentator Oleg Kasjin er det ironiske ved Ruslands ’sejr’, at den er opnået ved de selv samme metoder, som Moskva kritiserede Washington for at benytte i 2007: med interventioner på Krim, i Østukraine og i Syrien har Rusland brudt USA’s monopol på magtanvendelse uden for det traditionelle nærområde og stået fast på sin ret til – også – at krænke international ret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu