Baggrund
Læsetid: 4 min.

Ruslands begejstring over Trump er erstattet af mere afmålte udtalelser

Den verdensorden, Putin tordnede imod for ti år siden, er smuldret, men Rusland er ikke ubetinget begejstret for den nye
Med præsident Trumps nye isolationskurs er den unipolære verdensorden, Putin tordnede imod, blevet en saga blot, uden at den retsbaserede tilgang til geopolitik og accentuering af FN’s rolle, som Putin for ti år siden plæderede for, er rykket nærmere.

Med præsident Trumps nye isolationskurs er den unipolære verdensorden, Putin tordnede imod, blevet en saga blot, uden at den retsbaserede tilgang til geopolitik og accentuering af FN’s rolle, som Putin for ti år siden plæderede for, er rykket nærmere.

Joachim Adrian

Udland
18. februar 2017

Når toppolitikere, diplomater og videnskabsfolk fra hele verden i disse dage samles til den årlige sikkerhedskonference i München, er det præcist ti år siden, Putin holdt en berømt tale ved samme konference.

Da han dengang advarede mod en unipolær verdensorden og foreslog USA at inddrage Moskva i løsningen af en række internationale konflikter, vakte det latter. I dag er latteren forstummet – også i Rusland.

Med præsident Trumps nye isolationskurs er den unipolære verdensorden, Putin tordnede imod, blevet en saga blot, uden at den retsbaserede tilgang til geopolitik og accentuering af FN’s rolle, som Putin for ti år siden plæderede for, er rykket nærmere. Snarere tværtimod.

Ifølge politisk kommentator Oleg Kasjin er det ironiske ved Ruslands ’sejr’, at den er opnået ved de selv samme metoder, som Moskva kritiserede Washington for at benytte i 2007: med interventioner på Krim, i Østukraine og i Syrien har Rusland brudt USA’s monopol på magtanvendelse uden for det traditionelle nærområde og stået fast på sin ret til – også – at krænke international ret.

Vil tøjle Trump

Bagsiden af dén medalje er med Kasjins ord, at den herskende verdensorden vakler, og at situationen i områder, som Rusland opfatter som centrale for sin sikkerhed, er mere uforudsigelig og ustabil, end den har været længe.

FN’s sikkerhedsråds rolle i løsningen af internationale konflikter er marginaliseret, og udover militær magt råder Rusland kun over begrænsede ressourcer og få effektive midler til at yde indflydelse.

»Moskva har atter brug for internationale checks and balances, som kan begrænse USA’s handlefrihed under en uforudsigelig Donald Trump, men som ikke begrænser Rusland. Og dét er en mulig kilde til konflikt i fremtiden,« skriver Kasjin i onlinemediet Republic.

Tømmermænd efter Trump

De nøgterne analyser kommer efter nogle måneder med eufori, efter det blev klart, at Trump havde vundet det amerikanske præsidentvalg.

Men siden valgresultatet blev mødt med stående ovationer i det russiske underhus, er optimismen kølnet betragteligt, og selvsikre udtalelser om en nært forestående normalisering af forholdet til USA og om en snarlig fjernelse af de amerikanske sanktioner mod Rusland er erstattet af mere afmålte udtalelser.

Der har bredt sig en erkendelse af, at en fjernelse af sanktionerne eller forholdet til Rusland i det hele taget ikke har særlig høj prioritet for Trump-regeringen. Ifølge politisk kommentator Kirill Rogov er der simpelthen for få amerikanske indenrigspolitiske point i at involvere sig i konflikten mellem Rusland og Ukraine — eller i at forbedre forholdet til Rusland i det hele taget, siger han til radiostationen Ekho Moskvy.

Kollissionskurs

Særlig vanskeligt bliver det ifølge de fleste iagttagere for Rusland at finde fælles fodslag med USA i spørgsmålet om Iran og Kina.

Ifølge ærespræsident for det russiske Råd for udenrigs- og forsvarspolitik Sergej Karaganov er forholdet til Kina, som Rusland deler 4.200 km grænse med, vigtigere end forholdet til USA, siger han til Ekho Moskvy.

Heller ikke Lilia Sjevtsova ved det britiske institut for internationale studier, Chatham House, mener, at Rusland vil tilnærme sig USA på bekostning af forholdet til Kina eller Iran.

»Rusland har altid, også i sovjettiden, forsøgt at være forsigtig med magtfulde og uforudsigelige naboer såsom Iran. Efter konflikten med Kina i sovjettiden påbegyndte Rusland en tilpasningspolitik over for Kina, idet man fornemmede Kinas stigende magt og sin egen svaghed i Fjernøsten. Og selvom Kreml ofte opbygger legitimitet ved at skabe ydre fjendebilleder, er det en taktik, man aldrig har benyttet over for Kina, på trods af en eller dyb mistro over for landet,« skriver Sjevtsova i en mail til Information.

USA’s juniorpartner

Forholdet til den regionale supermagt Iran har også været baseret på forsøg på at undgå konfrontation, og Kreml er klar over de problemer, Iran kan skabe for Rusland i de tidligere Sovjet-stater, mener Sjevtsova.

»Kreml forstår, at et parløb med USA ikke bare vil kunne skabe spændinger til gamle allierede. Det ulige magtforhold mellem Rusland og USA vil også nedgradere Rusland til en amerikansk juniorpartner, hvilket vil være en ubærlig situation for Moskva,« mener Sjevtsova, der forventer, at Rusland vil forfølge en dobbeltstrategi, der forsøger at balancere forholdet til USA og samtidigt bevare samarbejdet med Kina og Iran.

Om dét vil lykkes, er et imidlertid et andet spørgsmål:

»For eksempel vil en antiterroralliance med Trump betyde, at man overtager USA’s syn på Hamas og Hizbollah som terrororganisationer. Og hvordan vil Moskva bevare et godt forhold til Teheran, hvis det begynder at anse Hizbollah som en terrorgruppe,« spørger Lilia Sjevtsova retorisk.

En plads ved bordet

Når en ny verdensorden skal etableres, skal Rusland ikke være sikker på automatisk at få en plads ved forhandlingsbordet, siger dekan for institut for globale studier ved Higher School of Economics i Moskva, Valerij Solovej, til radiostationen Ekho Moskvy:

»Rusland er jo ikke nogen meget stærk stat. Den har en førsteklasses militærmaskine, men den er ikke altomfattende. Og situationen med økonomien og den menneskelige kapital i Rusland lader ikke bare en del tilbage at ønske. Den degraderer. Og det ved vi udmærket.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her