Nyhed
Læsetid: 1 min.

Trump sår tvivl om Nauru-aftale

Det endte som Trumps formentlig »dårligste samtale«, den dag han efter sigende smækkede røret på over for den australske premierminister
Udland
4. februar 2017

Det var sjældent godt nyt for de 1.250 strandede flygtninge i de australske centre på øerne Nauru og Manus, da daværende præsident Barack Obama sidste år aftalte at tage imod dem. 

Nu er aftalen dog i fare, dels som følge af præsident Trumps indrejseforbud for folk fra blandt andet Iran, som størstedelen af flygtningene i de australske offshore-centre ifølge The Guardian kommer fra. Dels som følge af en tilsyneladende fejlslagen telefonsamtale mellem Trump og Australiens premierminister, Malcolm Turnbull.

Af de fem samtaler med verdensledere sidste lørdag var denne »langt den dårligste,« skal Trump ifølge Washington Post pludselig have sagt til Turnbull. Efter angiveligt at have pralet af sin valgsejr og kritiseret flygtningeaftalen smækkede Trump efter 25 minutter efter sigende røret på.

Sår tvivl med et tweet

I løbet af ugen meldte talsmand Sean Spicer først ud, at USA agtede at fastholde aftalen, men allerede senere på dagen lød det fra kilder i Det Hvide Hus til ABC, at Trump stadig overvejede det.

Onsdag meldte Trump så selv ud på Twitter: »Obama-administrationen sagde ja til at tage tusindvis af illegale immigranter fra Australien. Hvorfor? Jeg vil nærstudere denne dumme aftale

Den usikre situation bliver mødt med desperation og skuffelse blandt flygtningene i centrene. Forholdene i de australske ølejre er tidligere blevet kritiseret af FN som inhumane, og nu er beboernes videre skæbne igen uvis.

Den australske senator for Sarah Hanson-Young fra De Grønne, der længe har kritiseret de australske flygtningeforhold, langer ud efter både sit eget statsoverhoved og det amerikanske: »Trump tweeter, og Turnbull gør intet. Det er kvalmende at se disse to mænd lege politik med flygtninges liv på Manus og Nauru,« skriver hun på Facebook.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

john andy houbo Pedersen

Det lader til at Trump kan fornærme alverdens ledere