Nyhed
Læsetid: 1 min.

Tusk har problemer på hjemmefronten

EU-præsident Donald Tusk har bred opbakning i Europa til at fortsætte i jobbet. Men hjemlig rival kan spænde ben for planerne
Udland
18. februar 2017

Det burde være en rutinesag for den siddende EU-præsident at få forlænget sit mandat med endnu en 2 ½-årig periode. Men den nuværende polske EU-præsident, Donald Tusk, der tiltrådte i 2014, er stødt på uventede problemer forud for topmødet i starten af marts, hvor forlængelsen skal diskuteres.

Mens han nyder bred opbakning blandt de fleste EU-lande forud for mødet, er det endnu uklart, om hans eget land vil bakke op om hans genvalg. Mens den siddende regering endnu ikke har taget stilling til Tusks kandidatur, har partilederen for det regerende Lov og Orden-parti, Jaroslaw Kaczynski, ifølge flere højtstående EU-diplomater nægtet at støtte genudnævnelsen, skriver Financial Times.

De to polske politikere er bitre rivaler, og Kaczynski holder tilsyneladende Tusk »moralsk ansvarlig« for et flystyrt i Smolensk, Rusland, i 2010, hvor Kaczynskis tvillingebror blev dræbt. Tusk var på daværende tidspunkt Polens premierminister, mens tvillingebroren, Lech Kaczynski, var landets præsident.

Ifølge Financial Times' kilder har Kaczynski – der ikke sidder i regeringen, men menes at trække i trådene i kulissen – i en række private samtaler med bl.a. den tyske kansler Angela Merkel nægtet at bakke op om Tusks genvalg. I stedet skulle han have foreslået, at Polen udsteder en »europæisk arrestordre« på ham.

Selv om der er bred opbakning til Tusks genvalg blandt andre EU-lande, kan et sammenstød med Polen om valget åbne op for andre interesser og kandidater, påpeger avisen.

Bl.a. kan det tænkes, at den socialdemokratiske gruppe vil røre på sig, eftersom den er utilfreds med, at den ikke længere er repræsenteret på topniveau i EU, efter at den tyske socialdemokrat Martin Schulz trak sig som formand for Europa-Parlamentet og blev erstattet af centrum-højre-kandidaten Antonio Tajani.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her