Nyhed
Læsetid: 4 min.

USA kaster langt flere bomber end oplyst i Irak, Syrien og Afghanistan

Den amerikanske hærs aktiviteter indgår ikke i de tal, den amerikanske forsvarskommando offentliggør om bombninger i Irak, Syrien og Afghanistan, afslører tidsskriftet Military Times. Dermed er det umuligt at få overblik over de vestlige bombardementer i landene. Alene i Afghanistan udgør hærens luftangreb næsten 40 procent af de samlede bombardementer
Udland
17. februar 2017

Det er ikke nødvendigvis den mest påtrængende bekymring for dem, bomberne eller missilerne rammer fra oven. Men for kritiske iagttagere af krigsindsatserne i Irak, Syrien og Afghanistan er det langt fra et uvæsentligt spørgsmål:

Var det et medlem af det amerikanske luftvåben eller en soldat fra den amerikanske hær, der trykkede på knappen, da et missil eller andet våben blev affyret mod et mål i Irak, Afghanistan eller Syrien?

Hvis svaret er luftvåbnet, vil angrebet nemlig som udgangspunkt være registreret i det amerikanske forsvars offentligt tilgængelige register over luftangreb i de tre lande, mens det ikke vil være tilgængeligt, hvis det er affyret af en soldat fra den amerikanske hær.

Det er konklusionen i en undersøgelse foretaget af det amerikanske tidsskrift Military Times. Magasinet har undersøgt det amerikanske militærs luftangreb siden starten på ’krigen mod terror’ i 2001 og via blandt andet interne kilder i det amerikanske forsvarsministerium og militær fået bekræftet, at de tal, der er blevet offentliggjort som samlede opgørelser over amerikanske luftangreb, ikke inkluderer den amerikanske hærs angreb.

En hær, der skønt den ikke besidder bombefly, er aktiv i alle tre ’krigsteatre’ med kamphelikoptere og kampdroner. Tidsskriftets opgørelser viser således, at 456 ud af i alt 1.071 luftangreb i Afghanistan i 2016 har været foretaget af den amerikanske hær.

»Det er er ret chokerende. Det er 40 procent af angrebene i Afghanistan, vi ikke tidligere er blevet oplyst om. Det viser, at der er et farligt rod i den måde, offentligheden informeres om angrebene på, og det sætter spørgsmålstegn ved, om vi kan regne med det, vi får at vide, er rigtigt,« siger Chris Woods, direktør for ngo’en Airwars, der registrerer og overvåger koalitionens angreb.

’Ikke mørklægning’

Anonyme embedsmænd har over for Military Times bekræftet, at hærangrebene mangler i de data, der er blevet præsenteret som et samlet overblik over for offentligheden, uden at nogen kan forklare præcis hvorfor. Hverken de anonyme embedsmænd eller Chris Woods mener dog, at der skulle være tale om et forsøg på at skjule angrebene.

»Angrebene bliver registreret og undersøgt af det amerikanske militær, og i den henseende er amerikanerne meget længere fremme i deres åbenhed end f.eks. det danske og hollandske militær. Selv om det rimelig sikkert er alt for lavt sat, har det amerikanske militær trods alt erkendt civile tab, 199 foreløbig. De andre koalitionspartnere har ikke erkendt et eneste,« siger Chris Woods.

At den amerikanske hærs angreb ikke indgår i statistikken, er ifølge de anonyme embedsmænd til dels et spørgsmål om definitioner. Mens luftvåbnets angreb kategoriseres som luftangreb, gør hærens det ikke. En opdeling, chefen for Forsvarsakademiets Center for Luftoperationer, major Karsten Marrup, godt kan forstå.

»Der er som sådan ikke tale om luftoperationer, da de kamphelikoptere og droner, hæren bruger, hovedsageligt anvendes til at understøtte landoperationer, og derfor foregår planlægningen også et andet sted end i lufthovedkvarteret i Qatar. Jeg kan godt forstå, at det kan give et misvisende statistisk billede, hvis man regner de tal, der offentliggøres, for et samlet billede, men angrebene bliver registreret, de bliver det bare hos et andet værn, hvor man så kan finde dem i stedet,« siger majoren, der samtidig også understreger, at den amerikanske hærs operationer i Irak og Syrien er begrænsede i omfang.

Mangler data

Det er imidlertid en fortolkning, Chris Woods ikke er helt enig i.

»Man kan godt have en fagteknisk diskussion om, hvorvidt et helikopterangreb udgør et luftangreb eller ej, det er helt legitimt, men det er svært at se et droneangreb som meget andet. Og vi ved, at både kamphelikopterne og dronerne faktisk spiller en temmelig væsentlig rolle i Irak, hvor der er omkring 5.000 amerikanske soldater, og mange af dem arbejder med irakiske hærenheder i kampoperationer – og især i Syrien ved vi, at de spiller en stor rolle, men vi kan ikke finde ud af hvor stor, fordi der netop ikke er tilgængelige data,« siger han.

»Vi ved, at hærens bevæbnede drone Gray Eagle er blevet brugt i stort omfang, og at kamphelikoptere også har spillet en stor rolle i operationer i Syrien helt tilbage til 2014.«

Han afviser også, at man bare kan finde tallene et andet sted.

»Vi har prøvet mange gange at få dem fra hæren, men de henviser os tilbage til Air Force Central Command, som ikke kan svare på det. Der er mange forskellige agencies involveret i kampene i Irak og Syrien, og der er ikke nogen linje i, hvordan de registrerer deres angreb,« siger han om de amerikanske angreb, der ifølge deres opgørelser udgør op mod 95 procent af koalitionens samlede luftangreb i Irak og Syrien.

»Jeg tror ikke, det er en bevidst udeladelsessynd, men resultatet er en massiv underrapportering af angreb, og at måske en fjerdedel af alle angreb ikke bliver registreret over for offentligheden. Det er selvfølgelig et problem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Alternative facts, er ikke noget helt nyt.

Meget interesant klip i øvrigt, men der siges også at angrebet mod den syriske hær, fra USA, og som dræbte 90 soldater ikke var Obamas plan, men han blev undermineret af 'Intelligence'.
Mange fraktioner, især med forbindelser til våbenindustrien, har som dagsorden at krige bliver en konstant tilstand. De kan åbenbart også bombe hvor de vil.
Aldrig før har vi haft så meget brug for en fredsbevægelse. Vi er oppe imod kræfter som vil splitte verden i 'dem og os' for at forhindre det.
https://youtu.be/7j_ZfKmcnSk