Baggrund
Læsetid: 8 min.

USA’s kristne højrefløj ’i pagt med djævlen’

Donald Trump er langt fra dydsmønstret på en god, konservativ kristen, og der er ikke meget, som indikerer, at han har nogen interesse i værdispørgsmål om abort, aktiv dødshjælp eller homoseksuelles rettigheder. Men de kristne konservative har sat sig på Trumps politik og poster. For det umage par har brug for hinanden – de skal nemlig omstyrte systemet
Donald Trump til gudstjeneste i en kirke i Las Vegas under valgkampen i efteråret. Nu har præsidenten – der ikke selv kan betegnes som særligt religiøs – sat et meget religiøst hold. For USA’s konservative kristne ser Trump som deres sidste chance.

Donald Trump til gudstjeneste i en kirke i Las Vegas under valgkampen i efteråret. Nu har præsidenten – der ikke selv kan betegnes som særligt religiøs – sat et meget religiøst hold. For USA’s konservative kristne ser Trump som deres sidste chance.

Evan Vucci

Udland
11. februar 2017

Biblen! Svaret faldt promte, til stor lettelse for de mange konservative, kristne vælgere i Det Republikanske Parti, da præsidentkandidat Donald Trump under valgkampen skulle nævne sin favoritbog. Problemet opstod, da han efterfølgende afviste at fortælle om sin yndlingspassage.

Senere får en radiovært mere held med at aftvinge et svar, hvortil Trump nævner Det Gamle Testamentes retsprincip om et ’øje for et øje’. Desværre for Trump misforstår han efterfølgende meningen bag det gamle talionsprincip.

Donald Trump er allerede en historisk republikansk præsident. Han er den eneste, der har været gift tre gange. Han har, ifølge ham selv, aldrig bedt Gud om tilgivelse. Og så er han den første præsident, der har ejet et kasino med egen stripteaseetage.

Trump er med andre ord ikke arketypen på en rettroende kristen. Det er alle de eksperter, Information har talt med, grundlæggende enige om.

Der er heller ikke meget, der indikerer, at han har nogen større personlig interesse i værdispørgsmål som abort, aktiv dødshjælp og homoseksuelles rettigheder, siger de. Alligevel spiller de kristne konservative en vigtig rolle i Trumps erklærede projekt: opgøret med teknokratiet og videnseliten.

»Trumps store idealistiske projekt er at brænde det etablerede system ned til grunden,« siger Vibeke Schou Tjalve, der er USA-ekspert ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), hvor hun blandt andet beskæftiger sig med Amerikas ideologiske, historiske og religiøse rødder.

»Han vil nedbryde ideen om, at der findes en objektiv, videnskabelig sandhed. Den samme dagsorden eksisterer hos de kristne konservative, der længe har kæmpet deres egen kamp mod den sekulære, naturvidenskabelige videnselite. Trumps interesse i segmentet består altså i, at de sammen med andre grupper bliver en del af det samlede opgør mod eliten – altså hele ideen om et multikulturelt, globalt, liberalt elitært system,« siger Vibeke Schou Tjalve.

Hun er derfor ikke overasket over alliancen mellem den flamboyante Trump og den kristne højrefløj, for hvilken det er lykkedes at indtage flere prominente poster i den nye regering.

Den mest religiøse regering nogensinde

Der er ingen tvivl om, at et bredt flertal af USAs kristne konservative oprindeligt foretrak andre republikanske præsidentkandidater end Trump.

Men at de i sidste ende valgte at stemme på ham frem for Hillary Clinton overrasker på ingen måde professor Matthew Avery Sutton. Han har brugt årevis på at forske i forholdet mellem amerikansk politik og religion og er blandt forfatterne til bogen The future of Religion and American Politics, der udkom på Oxford University Press forrige år.

»Det har til gengæld overasket mig, at Trump har givet den kristne højrefløj så prominente pladser i sin regering. Jeg følte mig overbevist om, at hensigten var at bruge dem til at opnå magten – men det faktum, at Trump rent faktisk tager dem med på sit hold, det overrasker mig meget,« siger professoren og slår samtidigt fast, at intet – hverken nu eller historisk – indikerer, at præsident Trump er særlig kristen.

Ifølge Sutton fylder de kristne konservative mere i Trumps regering, end de gjorde i både George W. Bushs og Ronald Reagans. Han mindes ikke, »at nogen anden præsident har sat et så stort religiøst aftryk på sit hold«.

Aftrykkene kommer til udtryk hos blandt andet vicepræsident, Mike Pence, der beskriver sig selv som katolsk evangelist. Han er modstander af eksempelvis fri abort og bekender sig til kreationismen, der hævder, at Biblens skabelsesberetning skal tolkes bogstaveligt.

Samme opfattelse deler uddannelsesminister Betsy DeVos. Justitsminister Jeff Sessions er kendt som modstander af kvinders ret til fri abort; han har udtalt, at han ikke mener, »en sekulær person kender sandheden lige så godt som en religiøs«.

Og det ikke kun i toppen af hans regering, Trump tildeler kristne konservative ledende stillinger. I sidste uge udnævnte han eksempelvis Jerry Falwell Jr. til leder af en ekspertgruppe, der skal foreslå en reform af USA videregående uddannelser.

Falwell er rektor på Liberty University i Virginia. Hans far i 1980'erne grundlægger af Moral Majority, der havde til formål at skabe en alliance mellem det republikanske parti og kristne konservative. Jerry Falwell, Sr. døde for nogle år siden.

»Trumps strategi er at udpege ledere, der er i opposition til det etablerede system. Derfor nominerer han en miljøminister, der sætter spørgsmålstegn ved global opvarmning. Derfor udpeger han Falwell Jr., der sætter spørgsmålstegn ved videnskaben.

Han placerer altså relativt inkompetente og uerfarne personer på vigtige poster, fordi han vil nedbryde systemet og underminere de gældende regler, « siger Matthew Avery Sutton, der tidligere har skrevet en bog om Falwell-familien.

Ifølge Sutton føler de kristne konservative sig forfulgt. I Trump har de fundet en allieret, og netop Trumps prioritering af den konservative højrefløj skulle være et smart træk. Bevægelsen er velmobiliseret, loyal og udgør samtidig en fortrop, der vil gøre alt for at modsige præsidentens modstandere. Og vigtigst: De møder op ved valgurnerne.

’En pagt med djævlen’

I slutningen af 1990’erne rejste Mette Nøhr Claushøj Amerika tyndt for at prøve at forstå den kristne højrefløj. Hun beskriver en gruppe borgere, der langsomt gennem de seneste årtier har tabt medlemmer og politisk terræn – og som samtidig har oplevet et etisk holdningsskred i befolkningen.

»De har udfordret mærkesager, hvilket har gjort dem endnu mere motiverede og desperate end tidligere, hvilket betyder, at de er villige til at prøve næsten hvad som helst af,« siger Claushøj, der i dag er ekstern lektor ved Københavns Universitet i amerikansk politik og samfundsforhold, inden hun uddyber, hvad »hvad som helst« er:

»Den kristne højrefløj har erkendt, at Trump er deres sidste skud i bøssen – de er simpelthen nødt til at handle, for ellers bryder deres samfund sammen. Derfor har de truffet et valg om at samarbejde med Trump – ligesom USA har truffet et valg om at samarbejde med Saudi-Arabien. Det er en pagt med djævlen.«

I modsætning til den danske folkekirke modtager ingen religion eller kirke statsstøtte i USA. Det betyder, at de religiøse fællesskaber selv skal rejse penge til egen drift. I praksis drives mange kirker efter forretningsmodeller, man normalt kender fra erhvervslivet.

Nancy T. Ammerman er professor i religionssociologi ved Boston University, og hun kalder den politiske alliance mellem Det Republikanske Parti, konservative medier og den evangeliske bevægelse for robust. Hun genkender samtidigt billedet af de kristne konservative, der føler sig udfordret og undertrykt af det sekulære postmoderne samfund.

»Det er vigtigt at huske på, at de hvide kristne snart bliver en minoritet i USA. Og mange af dem mener altså, at landets fremtid afhænger af deres kristne identitet,« siger hun i et skriftlig svar til Information om, hvorfor den kristne højrefløj støtter Trump.

Ifølge en meningsmåling foretaget af the Pew Research Center en måned før valget planlagde 81 procent af kristne konservative vælgre at stemme på Donald Trump. Meningsmålingen kom en måned efter lækket af Trumps famøse ’you just grab them by the pussy’-kommentar, hvor præsidentkandidaten i en video fortæller, hvor nemt det er at score kvinder som en rig kendis.

Trumps nostalgiske drøm

Selv om Trump måske ikke er Guds mest uskyldige barn i religiøs forstand, repræsenterer han alligevel familieværdier, der kan spejles i konservative, patriarkalske familieformer.

Datteren Ivanka Trump, 35, har i et interview med Oprah Winfrey beskrevet sin opvækst som streng. En oplevelse hendes far deler, og som han kalder en nødvendig modvægt til den ekstravagante luksus, hun voksede op i.

Selv påstår Trump, at han aldrig i sit liv har røget, drukket eller taget stoffer – en påstand medier har forsøgt at modbevise, men dog indtil videre uden held, hvorfor meget tyder på, at præsidenten har levet et afholdende liv i den henseende.

Så måske udnytter Trump ikke alene den kristne konservative vælgergruppe for politisk vindings skyld. Måske kan Trump i nogen grad spejle sig selv i den kristne højrefløjs værdier. For Vibeke Schou Tjalve er svaret nuanceret:

»Det er ikke korrekt at sige, at det er en 100 procent kynisk anvendelse af de kristne, for hvis Trump har et ægte ideologisk projekt – og det mener jeg, han har – så er det opgøret med de eliter, han nærmest på et personligt plan føler latterliggører ham. Derfor er åndsfællesskabet med de kristne sådan set oprigtigt nok – om end det samtidig er en mere pragmatisk anvendelse, hvor man accepterer de kristnes mærkesager,« siger hun.

Schou Tjalve kalder åndsfællesskabet en nostalgisk drøm for Trump og ikke mindst for hans chefstrateg Steve Bannon.

»Det kan godt være, at Trump ikke identificerer sig med deres mærkesager. At han dybest set er ligeglad med eksempelvis folks seksuelle præferencer. Men samtidig deler han og Bannon en nostalgisk drøm om at vende tilbage til en tid, der var drevet af orden og moral. En længsel efter 1950’erne, maskuliniteten og kernefamilien. Trump føler sig på ingen måde tilpas i de postmoderne miljøer. Så på den måde tror jeg, at han besidder en dybfølt identifikation med dele af den kristne dagsorden. Den handler bare ikke om deres specifikke mærkesager, men mere om en længsel efter en kultur, hvor forståelsen af mandighed, magt og national identitet bedre kan trives,« siger hun.

Religiøs sikkerhedspolitik

På særligt et punkt flugter den kristne højrefløjs værdier med Trumps. For det kristne spørgsmål er i den grad også et sikkerhedspolitisk, hvor særligt frygten for muslimer fylder meget. Ifølge Trump og i særdeleshed ideologen bag ham, Bannon, har landet glemt sine værdier, rødder og traditioner.

»USA er ifølge dem blevet sjælløst og tomt. Samfundet har ikke længere noget moralsk kompas, og derfor byder det fjenden – i hans øjne islam – velkommen med åbne arme,« siger Schou Tjalve.

Hun ser tydelige sammenfald med de højrenationale strømninger i Europa og med Ruslands præsident Vladimir Putin, der på mange måde begår den samme analyse af Europa. Kontinentet er blevet for multikulturelt, værdiblindt og alt for bureaukratisk. EU er blevet et skrækscenarie og en afspejsling af en værdirelativisme.

I det lys ser Putin – og måske Trump og Bannon på sigt – sig selv som Europas redningsmand – snarere end den modstander, han ofte portrætteres som.

»Rusland tænker, at de vil redde os fra os selv. De vil sikre det gamle og rigtige Europa og den kristne kultur,« siger hun.

På samme måde har præsident Trump og den kristne højrefløj brug for hinanden. De har en fælles mission. De vil stoppe sekulariseringen af samfundet og genindføre de ”sande” kristne værdier, der skulle ligge til grund for den amerikanske civilisation.

Serie

Oprøret

Den vestlige verden befinder sig i en politisk krise. Da den nationale højrebølge voksede frem, prøvede mange at ignorere den og de politiske problemer, der gav den medvind. Derefter forsøgte mange at forstå den, ogde politiske mainstreampartier forsøgte at kopiere den. Men tilslutningenfortsatte med at vokse. Nu advarer selv eliten fra Davos til Danske Bank om den økonomiske og politiske krise, som har givet populisterne overtaget.

I år går Holland, Tyskland og Frankrig til valg. Hvordan ruster venstrefløjen og de gamle partier sig til den kommende test af populisternes styrke?

Information besøger i ny serie oprøret rundt om i Europa.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Sørensen

Trump har en vision om at unite Rusland, Europa og USA, der for en stor del er hvide kristne, imod Asien, Mellemøsten og Afrika.
Imperialisterne imod de tideligere kolonier og med kristendommen, som en slags femte kolone. De kristne amerikanere har altid været agressive når det gælder om at sprede religion og har brugt bestikkelse som udlovning af billige lån til buddhister på Sri Lanka, hvis de konverterede til kristendom og der har også været problemer i Indien.
Hvis Trump skal gøre sig håb om at blive genvalgt, skal han levere noget til den mest effektive hjernevasker maskine i USA nemlig kirken.

Fra artiklen:

"Meningsmålingen kom en måned efter lækket af Trumps famøse 'you just grab them by the pussy'-kommentar, hvor præsidentkandidaten i en video fortæller, hvor nemt det er at score kvinder som en rig kendis".

Nej, Trump talte ikke om "hvor nemt det er at score kvinder", han talte om hvordan han benyttede sin stjernestatus til seksuelt at udnytte kvinder, deriblandt at befamle dem. Altså decideret seksuel chikane.

Det er ret overraskende at en journalist på Information ikke synes at være bevidst om den ret markante forskel mellem samtykke og ikke samtykke, som jo netop er omdrejningspunktet i skandalen i optagelserne, og var hovedgrunden til mange af de demonstrationer der fulgte hans indsættelse som præsident.

Thomas Bindesbøll, Hans Larsen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar

Jeg har ændret navne og steder men ellers kun ubetydeligt i det følgende: (Læs originalen ovenfor og link nedenfor.)

»Abu Bakr al-Baghdadi og IS’ store idealistiske projekt er at brænde det etablerede system ned til grunden. Han vil nedbryde ideen om, at der findes en objektiv, videnskabelig sandhed.
Den samme dagsorden eksisterer hos de islamistiske fundamentalister, der længe har kæmpet deres egen kamp mod den sekulære, naturvidenskabelige videnselite.

De islamistiske fundamentalister fylder mere i IS’ kalifat regering, end de gør i både Saudi og Iran. Han mindes ikke, »at nogen anden kalif har sat et så stort religiøst aftryk på sit hold«.

IS’ nummer to Abu Alaa al-Afari, der beskriver sig selv som islamistisk koranlæser. Han er modstander af eksempelvis fri abort og bekender sig til kreationismen, der hævder, at Koranens skabelsesberetning skal tolkes bogstaveligt.

Men samtidig deler kaliffen og vicekaliffen en nostalgisk drøm om at vende tilbage til en tid, der var drevet af orden og moral. En længsel efter fortidens, maskuliniteten og ære.

På samme måde har kaliffen og de muslimske fundamentalister brug for hinanden. De har en fælles mission. De vil stoppe sekulariseringen af samfundet og genindføre de ”sande” muslimske værdier, der skulle ligge til grund for den arabiske civilisation.

Abu Bakr al-Baghdadis chefrådgiver har erklæret sig som en leninist, der vil rive den bestående orden ned... når han vil ødelægge den gamle verden, som voksede frem efter 1945, er det ikke for at skabe en mere retfærdig, mere lige, mere indbyrdes afhængig verden. Han synes i stedet at drømme om en blodig og voldsom krig, der vil dræbe millioner – og hvoraf et nyt, renset og mere dominerende kalifat vil fremstå.
https://www.information.dk/debat/2017/02/steve-bannon-droemmer-storkrig?...