Læsetid: 4 min.

Verdensbanken anbefaler pause i det globale fiskeri

Ny rapport fra Verdensbanken dokumenterer, at 90 procent af verdens fiskebestande enten er overfisket eller har nået grænsen for fiskeri. En ny tilgang til havfiskeri er nødvendig, skriver Verdensbanken
Fiskemarked i havnebyen Navotas, der ligger nord for Manila på Filippinerne. Ny rapport fra Verdensbanken anbefaler nu, at der bliver skåret ned i antallet af fiskere, fordi overfiskeri bliver stadig mere udtalt på globalt plan

Fiskemarked i havnebyen Navotas, der ligger nord for Manila på Filippinerne. Ny rapport fra Verdensbanken anbefaler nu, at der bliver skåret ned i antallet af fiskere, fordi overfiskeri bliver stadig mere udtalt på globalt plan

Adam Dean

22. februar 2017

Globalt er havfiskeriet ude af balance, og det truer både fiskeriets økonomi og erhvervets langsigtede bæredygtighed. Der fiskes hurtigere og mere aggressivt, og det betyder, at 90 procent af alle fiskearter i dag er så hårdt fisket eller decideret overfisket, at det koster mia. af dollar årligt i tabt indtjening på havene.

Samtidig – og endnu værre, vil nogen mene – risikerer bestandene at blive fisket så langt ned, at de trues af udryddelse.

»Globalt havfiskeri er i krise. Andelen af fiskebestande, der enten overfiskes, har nået grænsen, er udtømt eller er under genopretning, er steget fra lige over 60 procent i midten af 1970’erne til omkring 75 procent i 2005 og til næsten 90 procent i 2013,« konkluderer forfatterne bag rapporten fra Verdensbanken, der bærer titlen The Sunken Billions Revisited: Progress and Challenges in Global Marine Fisheries.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • John Hansen
John Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kun nogle vil mene, understreges det, at det er værre at mange fiskearter trues af udryddelse - mens andre vil mene at det værste er at der ikke kan tjenes penge på dem mere. Og sådan er det jo. Vel.

Lise Lotte Rahbek

På et eller andet tidspunkt MÅ vi indse og reagere på,
at vores egen overlevelse og klodens ditto hænger sammen.

Vi kan ikke fortsætte med at tro, at klodens ressourcer indretter sig efter menneskenes behov. Vi kan ikke ffortsætte med at tro, at hvert eneste menneske skal passes ind i verdens orden som et tandhjul og til gengæld, som løn, have ret til voldtage naturens ressourcer.

Det første vi skal gøre, er at holde op med den næsegruse beundring for rige mennesker, som har tjent deres penge på at grave, fiske, forarbejde og drive rovdrift på den natur, vi alle er en del af og skal leve af.
Stop det nu.

Alan Strandbygaard, Torben Skov, Henning Egholk, Anders Graae, John Hansen, kjeld jensen og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Det skal nok blive effektivt ignoreret indtil noget går helt, helt galt. Fordi vækst.

Torben K L Jensen

Kloden er ikke en citron der kan presses i det uendelige. - Ligesom mennesker.

Alan Strandbygaard, John Hansen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Overfiskeri er jo et symptom på noget andet - fattigdom og munde, der skal mættes. Og som bekendt er det dyrt at være fattig, også i et globalt perspektiv.

Rent. Du påstår, at overfiskning er et symptom på fattigdom. Kan man deraf slutte, ejere og ansatte i EUs fiskeindustri er specielt fattige?

Med øget global befolkningstilvækst stiger efterspørgelsen på diverse fødevarer. Sålænge de fleste af os ikke lever vegansk/vegetarisk/kun kød eller fisk en gang om ugen, så giver det lidt sig selv at der tærres på ressourcerne.
Det kræver ændringer i vaner og kultur - og ikke bare hos den onde industri - for at vi lever bæredygtigt.

Henning Egholk

K. Richardson er en mægtig fornuftig, ja jeg vil sige vis forsker. Synd at hun skal gå af. Nej en verdensomspændende kontrolindstands på fiskeriet er nok utopi vil jeg mene. Men uomgængeligt er det jo at noget må gøres. Mon FN kunne bindes op på et globalt initiativ for regulering/kvoter i fiskeriet? Om så nationalstaterne vil følge anvisningerne er en anden historie. Men noget må gøres hvis fiskeriet skal være bæredygtigt.. Fremtidens folk får vel også brug for de sunde fisk...?

Men hvor-søren bliver alle disse fisk af?
Det er ikke på mit middagsbord de ender,
for det har jeg ikke haft råd til i over 20år.

Alan Strandbygaard

Vå må importere mere arbejdskraft! Ellers kan vi ikke beholde vores topplacering!
Vi må producere mere og hurtigere! Kom nu! Fart på!

Og når den ene side af os arbejder for ingenting,
kan den anden side af os kun købe billigt.
Og det er jo netop et kæmpe sympton for vores måde at føre økonomi på (markedsøkonomi),
når lave lønninger gives kan høje priser (for profittens skyld) ikke betales, det skaber kaos i markedsøkonomien og betyder vel dybest set, man må fiske noget mere, for på den måde at tjene mere (hvilket ikke kan lykkes, akkurat som landmændenes konflikt med at opkøbe alt for dyrt landbrugsjord) og det hele ender i økonomisk ruin og nedtur.
Lad os nu en gang for alle skrotte markedsøkonomi, for den kan ikke lade sig gøre (hov, var det ikke hvad man også sagde om planøkonomien tilbage i 80érne?), få udarbejdet nogle menneske skabte planer, baserte på retfærdighed og hensyntagen til verdens-ressurserne.

Torben Skov, Alan Strandbygaard og Trond Meiring anbefalede denne kommentar