Læsetid: 2 min.

Afrikansk håb konsoliderer magten

Adama Barrow, Gambias nyslåede præsident, har for længst varslet et opgør med det tidligere regime. Første opgave har været at rydde op i landets magtelite og fyre og anholde ekspræsidentens støtter
Den nytiltrådte præsident i Gambia, Adame Barrow, har haft en særdeles travl første måned. Først rykkede han uafhængighedsdagen tilbage til den dato, hvor selvstændigheden fra Storbritannien blev udråbt. Ekspræsidenten havde flyttet markeringen til dagen for sit militærkup i 1994.

Den nytiltrådte præsident i Gambia, Adame Barrow, har haft en særdeles travl første måned. Først rykkede han uafhængighedsdagen tilbage til den dato, hvor selvstændigheden fra Storbritannien blev udråbt. Ekspræsidenten havde flyttet markeringen til dagen for sit militærkup i 1994.

Sylvain Cherkaoui

4. marts 2017

Det usædvanlige bestod ikke i, at Gambias befolkningen gik på gaden i protest mod, at landets nu tidligere præsident, Yahya Jammeh, nægtede at forlade sin post. Det synes efterhånden som business as usual, at afrikanske autokrater har overordentligt svært ved at overdrage magten.

Jammeh havde netop, overraskende, tabt til oppositionslederen Adama Barrow, hvorfor han nu skulle forlade det embede, han i 1994 som ung militærofficer overtog ved et militærkup med en selverklæret regeringsperiode på én milliard år.

Det usædvanlige bestod i, at folket, særligt unge studerende, vedholdende protesterede i hovedstaden Banjuls gader og til sidst lykkedes med at tvinge den 51-årige Jammeh til at gå af. Demonstranterne blev hjulpet på vej af Senegal, hvis grænser omslutter det lille vestafrikanske land.

Prompte og uden internationalt mandat parkerede de truende deres konvojer ved grænseovergangene. Jammeh endte med at flygte ud af landet, hvorefter Adama Barrow kunne tages i ed og modtage folkets – og det internationale samfunds – hyldest.

Få dage efter indtrædelsen øremærkede EU sågar en konvolut frankeret med 80 millioner dollars til at assistere Barrows genoprettelse af landet. Under valgkampen forsikrede præsidenten, at han netop ville kæmpe for menneskerettigheder, ytringsfrihed og reformer, der skal kickstarte landets skrantende økonomi.

Hovedrengøring

Og 52-årige Barrow har haft en særdeles travl første måned. Først rykkede han uafhængighedsdagen tilbage til den dato, hvor selvstændigheden fra Storbritannien blev udråbt. Ekspræsidenten havde flyttet markeringen til dagen for sit militærkup i 1994.

Efterfølgende annullerede Barrow landets planer om at støtte en kollektiv afrikansk udmeldelse af Den Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag, som Information tidligere har beskrevet. Af andre tiltag kan nævnes løsladelsen af politiske fanger.

Sidst og måske vigtigst har Barrow afskediget flere markante skikkelser i landets magtelite. I denne uge blev Forsvarschefen sammen med ti højtstående officerer fyret. Samme besked modtog chefen for landets fængsler. Og tidligere på måneden blev landets mangeårige efterretningschef anholdt – anklaget for blandt andet magtmisbrug, kidnapning og voldtægt.

Alex Vines, der er politisk analytiker med fokus på Afrika, siger til mediet Deutsche Welle, at fyringerne må ses som en naturlig proces, hvor Barrow vil tegne sit eget hold af loyale støtter, men påpeger samtidig, at strategien med for mange afskedigelser kan være farlig:

»Fyringerne må ikke ende i en regulær udrensning eller heksejagt, som befolkningen kender fra den tidligere præsident. Det er ikke nok faglærte til at erstatte de kompetente embedsmænd, der arbejdede for Jammah-administrationen. Bevarelsen af det gamle embedsværk spiller en afgørende rolle for genopbygningen af landets økonomi og muligheden for at tiltrække udenlandske investeringer,« siger han.

Indtil videre er »Afrikas fredelige revolution« fortsat en fredelig succes. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu