Nyhed
Læsetid: 4 min.

Antallet af civile tab eksploderer i Mosul og Raqqa

Prisen for at befri de to storbyer fra Islamisk Stat er vokset eksplosivt de seneste uger, og det samme er kritikken af de civile tab. Amnesty anklager koalitionen for at bruge alt for store våben og Irak for at opfordre de civile til at blive i Mosul
Udland
28. marts 2017

»Dagene efter angrebet var forfærdelige. Der var børn, som skreg under ruinerne. Men ingen kom dem til undsætning. Politiet sagde, at de ikke kunne gøre noget.«

Sådan beskriver 65-årige Majid al-Najim situationen i Mosuls Jadida-kvarter, hvor tre store etageejendomme forrige fredag kollapsede oven på flere hundrede civile, der havde søgt ly for den amerikansk-ledede koalitions bomber og artilleri.

Selv overlevede al-Najim angrebet, fordi han forlod kælderen i en pause i bombardementerne, fortæller den britiske avis The Guardian. Men det gjorde hans nevø og mindst 150 andre ikke.    

De seneste uger er antallet af civile tab i krigen mod IS eksploderet, og selv om bombningen i Al Jadida er den hidtil værste, er den langtfra enestående.

Næsten hver eneste dag rapporterer lokale og internationale medier om nye civile tab, og i takt med at de lokale irakiske styrker rykker ind i storbyen Mosul, og syriske styrker nærmer sig Islamisk Stats (IS) højborg Raqqa, er antallet af civile, der bliver dræbt eller såret, eksploderet.

Ifølge den internationale ngo Airwars er mindst 1.250 civile omkommet alene i marts mod 198 i marts sidste år.

Alarmerende udvikling

Både i og uden for Irak har bombningen af de tre beboelsesejendomme i Mosul vakt stor furore. Og mandag valgte den irakiske hær så at suspendere offensiven mod IS’s tilbageværende styrker i den vestlige del af byen, hvor op mod 400.000 civile fortsat menes at opholde sig.

Hvor længe pausen vil vare er uklart.

Blandt kritikerne af de store civile tab er Amnesty International, der kalder udviklingen »alarmerende« og i skarpe vendinger kritiserer både den amerikansk-ledede koalition og de irakiske sikkerhedsstyrker for ikke at gøre tilstrækkeligt for at beskytte civilbefolkningen.

»Ifølge den internationale folkeret skal alle krigens parter gøre alt, hvad der står i deres magt for at beskytte civilbefolkningen,« siger Tarek Wheibi, talsmand for Amnesty International, til Information. »Det ser vi ikke ske i øjeblikket.« 

Amnestys talsmand kritiserer bl.a., at civilbefolkningen har fået besked på at blive i Mosul i stedet for at flygte. Det er sket både via radio og nedkastede flyveblade. Og The Guardian rapporterer, at mange almindelige borgere i byen har fulgt opfordringen bl.a. af frygt for at miste deres hjem.

»Koalitionen og de irakiske styrker har længe vidst, at IS bruger civilbefolkningen som skjold. Alligevel har de opfordret folk til at blive i deres hjem og dermed været skyld i, at vi nu har så store tab,« siger Tarek Wheibi.

»Det har vist sig at være en meget dårlig idé. Og det samme gælder i de befriede områder af byen, hvor de tilbageværende civile er blevet ofre for gengældelsesangreb fra IS.«

Upræcise våben

Et andet kritikpunkt fra Amnesty er koalitionens anvendelse af meget kraftige våben, herunder flybomber, missiler og tungt artilleri, midt i en tætbefolket storby. I forbindelse med angrebet i Jadida har flere naboer fortalt bl.a. The New York Times, at IS havde snigskytter på i hvert fald et af tagene.

»Men er en enkelt snigskytte på et tag tilstrækkelig grund til at sende et fly med en stor bombe af sted,« spørger Majid al-Najim The Guardians udsendte.

Airways.org

»De bombede huset mange gange. De ville ødelægge bygningen fuldstændigt.«

Herhjemme følger seniorforsker Frederik Rosén fra Dansk Institut for Internationale Studier udviklingen i civile tab tæt. Dels fordi det er hans speciale, og dels fordi han sidder i bestyrelsen for airwars.org. Han mener også, at koalitionens våbenbrug i Mosul og Raqqa er et problem.

»Der anvendes meget kraftige våbentyper. Det er generelt store bomber, koalitionen flyver med, også de danske fly. Det er jo bomber, der kan lægge et helt boligområde ned,« siger han. »Ikke mindst i Irak og Syrien, hvor husene ikke altid er af bedste kvalitet.«

Ifølge Amnestys talsmand bør koalitionen fremover bruge mere præcise våben, så risikoen for civile tab bliver mindre. Og derudover bør så mange civile som muligt evakueres.

Kan koste sejren

Det er Airwars’ direktør, Chris Wood, meget enig i. I flere medier advarer han mod at fortsætte krigen mod IS på den nuværende måde. Ud over de store menneskelige tab risikerer de store civile tabstal også at få mange irakere til at vende deres regering og koalitionen ryggen.

»Indtil for nylig har vi rost koalitionen for at gøre sig umage med at undgå civile tab. Men siden slutningen af 2016 har vi set en stejl stigning i antallet af civile tab og oplevet den offentlige mening vende sig mod koalitionen,« siger han til The New York Times.

»Det undergraver jo koalitionens påstand om, at man ikke angriber civile, når så mange bliver dræbt i Mosul.«

Chris Woods oplyser, at USA indtil videre kun har taget ansvaret for 220 civile tab ud af de mellem 2.715-3.925, som Airwars vurderer, er sket, siden krigen mod IS begyndte i efteråret 2014.

»Det er et meget lille antal i forhold til de tab, vi har indsamlet oplysninger om. Og ingen af deres pårørende har haft mulighed for at søge erstatning,« siger han til Information.

I forbindelse med angrebet i Al-Jadida har USA erkendt, at koalitionsfly bombede i området på det  tidspunkt og iværksat en undersøgelse, men indtil videre ikke påtaget sig noget ansvar.

Frederik Rosén kritiserer, at USA og dets allierede bruger alt for få ressourcer på at undersøge de mange påstande om civile tab: »Det kan jo ikke være meningen, at den opgave udliciteres til en lille, international ngo,« siger han. »Derudover burde koalitionen, herunder Danmark, være interesseret i at finde ud af, hvorfor det ind imellem går galt og lære af det til næste gang.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her