Læsetid: 9 min.

Med Brexit genopstår grænsen mellem Irland og Nordirland

For nordirske nationalister var det betryggende at være en del af en union, som også inkluderer Irland. Men med Brexit genopstår grænsen mellem Irland og Nordirland. Lokale frygter, hvad det kommer til at betyde for deres dagligdag – og den hårdt tilkæmpede fred.
Men med Brexit genopstår grænsen mellem Irland og Nordirland, og det får de lokale frygter, hvad det kommer til at betyde for deres dagligdag – og den hårdt tilkæmpede fred

Men med Brexit genopstår grænsen mellem Irland og Nordirland, og det får de lokale frygter, hvad det kommer til at betyde for deres dagligdag – og den hårdt tilkæmpede fred

Anders Birger

20. marts 2017

LONDONDERRY/DERRY – N13 er ikke meget mere end en mellemstor landevej, og hvis ikke det var for den sms, der automatisk tikker ind på mobiltelefonen og byder »velkommen til Irland«, er der ikke meget, der afslører, at vi netop har krydset en landegrænse.

En vifteformet stenstruktur med både engelsk og irsk inskription markerer en amtsgrænse, ikke landegrænsen – og et vejskilt meddeler, at fartgrænsen nu måles i kilometer frem for mil.

Buncrana Road forbinder Nordirlands næststørste by Derry og det irske amt Donegal, og er en af omkring 250 veje mellem det britiske Nordirland og republikken Irland. Hver dag krydser flere end 20.000 mennesker grænsen for at arbejde, handle eller besøge familie og venner på den anden side.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Lindegaard
Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Hvorfor ikke lade Nordirerne stemme om de forsat ønsker en union med UK eller om de ønsker et genforenet Irland.

Torben Lindegaard

@Mette Rodgers

Pu ha - det bliver godt nok nogle kringlede exit forhandlinger omkring Nordirland med alt for mange konstitutionelle undertoner.
Alt bliver tolket i lyset af Nordirlands tilhørsforhold til UK eller Republic of Ireland.

Set fra denne side af Nordsøen kan det forekomme besynderligt, at DUP anbefalede Brexit.
EU's guldregn er vel også kommet unionisterne til gode - eller hva'?
Er det kun republikanerne, der har fået gavn af pengestrømmen?

Unionisterne er måske ligeglade med de økonomiske tilskud; men hvorfor Dælen anbefale et Brexit, som for alvor vil rokke båden og skabe usikkerhed med risiko for en tilbagevenden til The Troubles & usikkerhed omkring Skotlands forbliven i UK.

Jeg kan i hvert fald ikke engang ane en forklaring –
måske bortset fra et indædt had til de katolske, nordirske republikanere.

Så det er godt nok nogle spegede forhandlinger, der venter forude - også at dømme ud fra artiklens Gregory Campbell's udtalelser. Det er stort set ikke til at have med at gøre.

Men det kan lade sig gøre ved grænsen mellem Norge & Sverige, og så må der vel også kunne findes en brugbar løsning på grænsen mellem Nordirland og Republic of Ireland – men den sammenligning har godt nok sine begrænsninger.

Torben Lindegaard

@Dorthe Sørensen kl. 9:27

"Hvorfor ikke lade Nordirerne stemme om de forsat ønsker en union med UK eller om de ønsker et genforenet Irland."

Det er vist opskriften på en genoptagelse af The Troubles.

Jeg skal ikke føre mig frem i ekspertrollen - det er der slet ikke basis for - men jeg er gammel nok til at huske tilbage til tiden inden The Good Friday Agreement - og det er direkte skræmmende.

Ikke blot bomberne, der sprang al for tæt - og selvfølgelig altid blandt civile - men også den totale gennemsyring i hele samfundet af afskyen mellem republikanere og unionister, katolikker og protestanter.

Politiet kunne ikke fungere - de blev betragtet som unionisternes forlængede arm, så republikanerne stolede overhovedet ikke på politistyrkens upartiskhed. Det endte med direkte styre fra London med britiske tropper i de nordirske gader og ved grænseovergangene til Den irske Republik.

Hvis det hele går op i en spids igen, vil der atter blive indført direkte styre fra London. Det er under alle omstændigheder uhørt i et vestligt land, at militæret skal udføre politiopgaver; men i Nordirland vil britiske tropper virke som en rød klud på den berømte tyr.

Men hva' skal de så gøre?
Forhåbentlig viser der sig en vej frem, når forhandlinger går i gang; men begge parter er stejle som bare Helvede - og den konstitutionelle understrøm er livsfarlig.

Dorte Sørensen

Torben Lindegaard
Som jeg husker gav "fredsaftalen" mulighed for nordierne at stemme om genforening når og hvis de ønskede det. Nu ser det for første gang ud til efter valget til at katolikkerne og deres parti kan få flertal og dermed stemme sig hjem til Irland.

Torben Lindegaard

@Dorte Sørensen

The Good Friday Agreement gav Nordirland mulighed for at forlange en afstemning om Nordirlands tilhørsforhold til enten UK eller The Republic of Ireland - og både London og Dublin har forpligtet sig til at respektere udfaldet af afstemningen.
Begæringen af en sådan Folkeafstemning skal vedtages i Stormont, og indtil videre er der unionistisk flertal, så det sker ikke; men det kan selvfølgelig ændre sig.

Men derfra og så til få unionisterne til at acceptere en tilslutning til Irland er der godt nok et stykke vej.

Dorte Sørensen

Men ved det sidste valg i Nordirland har unionisterne kun et mandat mere i Nordirland. Ligeledes var der flertal for at forblive i EU - så i mine øjne er der en mulighed for en genforening.

David Henriksen

Alle i UK burde stemme om de fortsat vil den union, englænderne med. Derefter er det nok slut. Engelsk nationalisme er på vej frem. Spændende at se May holde sammen på noget så kunstigt imens modstanden bobler.

Muligvis Wales og England kan finde en fælles fremtid men Nordirerne og Skotterne går deres egen vej.

Nordirland bør genforenes med resten af Irland, punktum. Vi er kommet videre fra kolonialisme og forposter.

Torben Lindegaard

@Michael Kongstad Nielsen

Yes; men der er stadigvæk unionistisk flertal.

Nordirlands tilhørsforhold kan ikke løses fredeligt ved en folkeafstemning, der tilslutter Nordirland til Den irske Republik - heller ikke selvom der engang skulle blive republikansk flertal.
Nordirerne må finde en forhandlet løsning - de 52% kan ikke tvinge de 48%.
Det vil ende helt galt.

Men hvad den fredelige løsning måtte være, er stort set umuligt at se fra denne side Nordsøen.

Dorte Sørensen

Torben Lindegaard
Ja der kan opstå problemer - men tidligere var det et importeret flertal der skabte delingen af øen Irland og det har et stort mindre tal lidt under i omk. 100 år. Med "Langfredags forliget" blev det endda aftalt at en folkeafstemning efter Nordirernes ønske kunne give en genforening - så Nordierne, UK og Irland har jo givet "håndslag" på en sådan løsning.

David Henriksen

Katolikkernes højere fødselstal skal i sidste ende nok sikre et markant flertal for genforening, omend først i fremtiden engang.