Analyse
Læsetid: 4 min.

Donald Trump blev sat på plads af sit eget justitsministerium

I en fascinerende kongreshøring mandag skød FBI-chefen og lederen af aflytningsagenturet NSA den ene påstand efter den anden fremsat af præsidenten ned. Obama beordrede ikke en aflytning af Trumps telefon. Briterne er ikke involveret i affæren, forlød det
James Comey

Manuel Balce Ceneta/Ritzau Scanpix

Udland
21. marts 2017

FBI-chef James Comey bekræftede mandag på vegne af USA’s justitsministerium, at præsident Donald Trump talte urigtigt, da han for over to uger siden i en række tweets hævdede, at hans forgænger Barack Obama havde beordret aflytning af hans private telefon i Trump Tower i New York.

»Jeg er blevet autoriseret af justitsministeriet til at sige, at vi ikke har nogen dokumentation for, hvad præsidenten skrev i de tweets,« sagde Comey under en åben høring i Repræsentanternes Hus, der var arrangeret af efterretningsudvalget.

FBI-chefen forklarede, at telefonaflytning af en amerikansk statsborger, der mistænkes for at have suspekte forbindelser til en udenlandsk magt, ikke kan blive beordret af en præsident. Det kan kun ske gennem en procedure, der involverer en særdomstols godkendelse.

Således blev USA’s præsident sat på plads af sit eget justitsministerium, der i sin essens indrømmer, at Donald Trump har opfundet historien om Obamas aflytning af hans telefon.

Men det var langtfra den eneste reprimande, Trump fik under den flere timer lange høring.

GCHQ’s aflytning

Fredag i sidste uge citerede hans pressetalsmand Sean Spicer en kommentator på den konservative tv-station Fox News for at have dokumentation for det britiske aflytningsagentur GCHQ’s aflytning af Trumps telefon.

Andrew Napolitano, en tidligere dommer i New Jersey og kendt konspirationsteoretiker, hævdede, at en ven havde fået oplysningen fra tre efterretningskilder. Både Napolitano og vennen, Larry Johnson, en tidligere ansat i CIA, har i årevis postuleret, at de to fly kapret af terrorister ikke kan have bevirket World Trade Centers sammenstyrtning den 11. september 2001.

Under en pressekonference med den tyske kansler Angela Merkel fredag afviste Trump at dementere sin talsmands udtalelser.

»Alt hvad han gjorde var at citere en meget talentfuld jurist (Andrew Napolitano, red.),« forklarede USA’s præsident.

Det britiske aflytningsagentur kaldte i en usædvanlig udtalelse beskyldningerne for »meningsløse og fuldstændigt latterlige«. En talsmand for premierminister Theresa May sagde: »Vi har gjort det klart over for den amerikanske regering, at disse påstande er latterlige og bør ignoreres.«

Admiral Mike Rogers, leder af USA’s aflytningsagentur NSA, afviste, at præsident Obama skulle have anmodet GCHQ om at aflytte Trumps telefon under valgkampen sidste år.

»Det ville være ulovligt og i strid med den aftale, vi har med vores britiske samarbejdspartnere,« sagde NSA-chefen.

Rogers sagde, han forstod, at briterne var vrede og »frustrerede« over episoden. »Jeg går ud fra, at vores samarbejde med GCHQ er stærkt nok til at overleve dette her,« tilføjede admiral Rogers.

De russiske forbindelser

Der var andre dårlige nyheder for Trump under høringen.

FBI-chef Comey bekræftede for første gang offentligt, at forbundspolitiet siden juli 2016 har haft en efterforskning i gang af Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg. En efterforskning, der »inkluderer mulige forbindelser mellem medlemmer af Trump-kampagnen og den russiske regering med det formål at afdække, hvorvidt der er blevet begået noget strafbart af amerikanske statsborgere«.

FBI-undersøgelsen blev nævnt i amerikansk presse sent sidste efterår. Men indtil mandag havde FBI, som det er sædvane, nægtet at bekræfte den officielt. Der findes imidlertid ifølge Comey »usædvanlige omstændigheder, hvor det er i offentlighedens interesse at blive orienteret«, og det var efter hans og justitsministeriets opfattelse gældende i denne sag.

Det var imidlertid ikke et tilfredsstillende svar for de Demokratiske lovgivere og Hillary Clintons kampagne. De har kritiseret Comey for at have meddelt Kongressens ledere i slutningen af oktober, at FBI var kommet i besiddelse af e-mails, der muligvis kunne kaste et nyt lys på affæren om Clintons private e-mailkonto.

FBI-chefen har repliceret, at han fulgte op på et løfte, han havde givet Kongressen i juli, efter at han havde afsluttet undersøgelserne af Clintons benyttelse af en privat e-mailkonto og konkluderet, at der ikke var belæg for en kriminel sigtelse. På det tidspunkt lovede Comey at underrette lovgiverne, hvis der skulle dukke nyt materiale op senere.

Men hans meddelelse til Kongressen i de sidste dage af valgkampen var en sensation, der blev tolket af Trump og mange vælgere som en bekræftelse af, at Clinton havde begået en forbrydelse. Det kom oven på flere måneder med Wikileaks’ læk af e-mails, der ifølge en rapport i november fra USA’s efterretningstjenester var blevet hacket af det russiske Forsvars efterretningstjeneste.

Hvorfor, spørger Clinton og det Demokratiske parti, afviste Comey at delagtiggøre vælgerne i FBI’s undersøgelse af Trump-kampagnens russiske forbindelser? Det spørgsmål blev imidlertid ikke stillet mandag.

Under høringen kom der intet konkret nyt frem om, hvor langt FBI er kommet i efterforskningen af disse forbindelser. Comey ville ikke udtale sig om en fortløbende kriminel undersøgelse. Men i det materiale, FBI udleverede til udvalget i fredags, skal der ifølge Demokraten Adam Schiff være klare indicier på koordination mellem Trump-kampagnen og Rusland.

Den tolkning er Republikanerne dog ikke enig i.

FBI-chefen bebudede, at undersøgelsen vil vare en rum tid endnu. I næste uge deltager Trumps CIA-direktør i en kongreshøring.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mihail Larsen

Man kan altid diskutere, om det er i orden at hæfte psykologiske karakteristikker på personen Trump. Men at han er en seriel løgner bliver mere og mere uafviseligt. Hvor meget af den slags kan det politiske system i USA bære?

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Max Hansen, Arne Lund, Jan Guldager, Per Klüver, Kim Houmøller og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Sålænge finansmarkederne er glade for ham, så skal de nok leve med resten.

Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, Max Hansen, Jan Guldager, Søren Roepstorff og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar

Med fare for at blive karakteriseret som højreorienteret konspirationsteoretiker kan man vel få lov at stille spørgsmålet, hvor længe det vil vare, inden 'den dybe stat' fælder Trump.

Vibeke Rasmussen

David Remnick i The New Yorker: "There is no Deep State", med undertitlen: "The problem in Washington is not a conspiracy against the President; it’s the President himself." (Skrevet inden gårsdagens høringer tog deres begyndelse!)

"The reason that Trump is so eager to take a conspiratorial view of everything from the C.I.A. to CNN is that an astonishing array of individuals have spoken out or acted against him. Above all, he is infuriated that intelligence and investigative services have been looking into possible Russian connections to him, his advisers, his campaign, and his financial interests.

Bannon and Trump, according to the Post, refer to the Deep State only in private, but their surrogates feel no hesitation about doing so openly. “We are talking about the emergence of a Deep State led by Barack Obama, and that is something we should prevent,” Representative Steve King, of Iowa, said. “The person who understands this best is Steve Bannon, and I would think that he’s advocating to make some moves to fix it.”
[…]
The problem in Washington is not a Deep State; the problem is a shallow man—an untruthful, vain, vindictive, alarmingly erratic President …"

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Anne Eriksen, Thomas Bindesbøll, Helle Walther, Arne Lund, Mihail Larsen og jørgen djørup anbefalede denne kommentar

Dette kan blive starten til Trump-gate.

Godt vi har Lars Løkke, og ikke sådan en utroværdig person.

Eva Schwanenflügel, Morten Blicharz Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, claus knudsen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Max Hansen, Britta Hansen, Peter Andersen, Jan Guldager, Per Klüver, Kim Houmøller, Jens Erik Starup og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Pokkers----fotsættes:
fået ,provided, oplysning om sagen.
Obama er sikkert ikke et af Guds bedste børn, men hvad indholdet i artiklen angår, fremstår han hvid som sne i undersøgelsen af russisk snagen i amerikanske affærer.
PS. Jeg har personlig en formodning om, at USA har god erfaring i at blande sig i andre landes valg af ledere, så de ved godt, hvad de skal undersøge i sådan en sag.

Anne Eriksen, Flemming Berger, Hans Aagaard, Per Klüver og Frank Hansen anbefalede denne kommentar

Selv om amerikansk politik pr. definition er personfikseret, er det helt uhørt, at præsidentens gøren og laden eller mangel på samme optager som meget spalteplads. Har han overhovedet fået gennemført bare den mindste lille ting indtil nu.

Interessant - specielt James Comeys konfirmation af undersøgelsen mellem Trump administrationen og Rusland.

Udfaldet af den undersøgelse kan blive den største politiske skandale i amerikansk historie.

Henrik L Nielsen - Men er de nu også det? Finansmarkederne vil jo ikke have nogen restriktioner på hvem de handler med og hvor ofte det sker. Og det er jo det Rumpf vil.
Han har vist ikke mange allierede tilbage. På rekordtid har Rumpf formået at lægge sig ud med snart sagt alle: Store dele af sit parti, dommerstanden, medierne, efterretningstjenesterne, EU, NATO, den muslimske verden, naboerne syd for Rio Grande. Og hvad med embedsværket? Hvad kan det holde til?
Tilbage er vel kun Israelerne, Tea Party, familien og hans dual Putin.

Vibeke Rasmussen

»Alt hvad han gjorde var at citere en meget talentfuld jurist (Andrew Napolitano, red.),« forklarede USA’s præsident.

Denne, altså efter Donald Trumps mening, "very talented legal mind", Andrew Napolitano, er ikke desto mindre nu blevet fjernet fra Fox News sendeflade: "Fox News Sidelines Andrew Napolitano After Wiretap Allegation". Måske er det kun en midlertidig foranstaltning, men noget kunne tyde på, at selv Fox News har større respekt for sandheden end Donald Trump. Eller måske har de bare større respekt for retsvæsenet og dermed også større behov for at CYA?

Og så har Garry Kasparov endnu engang tweetet en meget skarp og præcis observation – denne gang i forbindelse med de pågående undersøgelser af administrationens eventuelle forbindelser til Rusland:

"The house is on fire, Trump is running around with a box of matches, and the GOP demands to know who called the fire depart."

Eva Schwanenflügel, Thomas Bindesbøll, Anne Eriksen, Peter Knap, Mihail Larsen og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Trump er en patriakalsk type for hvem en del af den patrialkalske rolle er at lyve overfor konen om de ting som hun ikke bør eller har godt af at vide noget om og hele det "patrialkalske ægteskab" bygger på at patriaken kan forsætte sit net af løgne uden at blive sagt imod - sådan er Trumps forhold til USA - Trumps inderside af hans hovede er fyldt med myter der myldre rundt og laver mærkelige forbindelser.

Eva Schwanenflügel og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar

Se også artiklen:
FBI and NSA Chiefs Forced to Fact-Check Boss as Trump Live-Tweets Hearing”´

'Either the White House is spreading falsehoods about this hearing on its Twitter account or the FBI director just perjured himself on TV,' remarks one journalist

http://www.commondreams.org/news/2017/03/20/fbi-and-nsa-chiefs-forced-fa...

Henrik L Nielsen

Arne Lund

Det er måske sådan det kommer til at gå, men lige nu reagerer de overordnet positivt på hans tiltag.

Søren Kristensen

Trump er overraskende stabil i sin evne til at agere upassende.

Det amerikanske cirkus er nu efter nogle elegante og teknisk dygtige kunster nået til klovnenummeret.

Eva Schwanenflügel

Drumf is The name. Donalds farfar var en immigrant og desertør fra hæren. Han flygtede til Amerika og skabte sig en formue på prostitution og guldgravere. Da han ville hjem til Tyskland igen, blev han afvist og truet med deportation. Så han rejste desværre til USA igen. Hans søn Fred var en af de værste bolighajer i mands minde. Faren lod sin ældste søn dø af druk fordi han ikke levede op til mottoet : "Du er en dræber". Men Donald levede op til kravene om at være inhuman. Derfor arvede han forretningen. Så når vi alle ønsker os at Præsidenten skal opføre sig som en præsident, bliver vi nok sørgeligt skuffede.

Problemet er jo ikke nødvendigvis om Rusland blandede sig i valget. Men at præsidenten leder sit land via Twitter, hvor en loyal gruppe af tilhængere tror hvert eneste ord,uanset om andre kan bevise at han tager fejl. Så længe pressen og politikere ikke forstår at slå ham i sit eget game vil han slippe af sted med meget mere end hvad verden så i watergate. For det kræver en af to ting at fælde ham, for at være en svindler 1 en indrømmelse, 2 en dom. Så længe begge udebliver er han præsident, vanvittigt måske, men præsident ikke desto mindre.

Eva Schwanenflügel, Poul Sørensen, Trond Meiring og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Tør man håbe på, at der trods alt er grænser for, hvor meget kongressens politikere vil have deres selvrespekt trukket rundt ved næsen og ned i mudderet?

Opløsning i Trump-regeringen:

“I didn’t want this job. I didn’t seek this job,” Tillerson told the Independent Journal Review (IJR), in an interview conducted on his official plane during the three-nation Asia trip. “My wife told me I’m supposed to do this.”

https://www.theguardian.com/us-news/2017/mar/22/rex-tillerson-i-didnt-wa...

Selv om vi oftest tænker på afgående præsident Eisenhowers advarsel i 1961 mod det ’militær-industrielle kompleks’ indflydelse, når vi taler om ’den dybe stat,’ så er det altså et begreb, der anvendes mere og mere i den amerikanske, politiske debat.

I artiklen Trump’s Soviet-Style Plan to Create His Own Deep State I bladet Vanity Fair nævner skribenten Emily Jane Fox, at Trump er ved at skabe sin egen, dybe stat ved at indsætte meddelere, der skal sikre medarbejdernes loyalitet:

• Beyond Kushner’s tacit control over State, the White House has reportedly extended its tentacles throughout other government agencies in order to keep watch and make sure staff are toeing the Trump line.
According to The Washington Post,Trump has installed senior aides inside agencies in order to monitor his Cabinet secretaries’ loyalty and keep tabs on what’s going and ensure they are pushing the White House’s agenda.

http://www.vanityfair.com/news/2017/03/trump-soviet-plan-deep-state

@Rasmus Knus. Ifølge The Independent overbeviste hans kone ham om, at det var Guds ønske, at han skulle tage jobbet:

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/rex-tillers...

@ Steen Sohn

De er skøre de amerikanere (parafrase fra Asterix).

Vibeke Rasmussen

Mon ikke også Rex Tillersons Gud har belært ham om at være ydmyg, at hovmod står for fald, at man skal kende sin begrænsning, og lignende der, hvis ellers han havde ejet blot den mindste smule selvindsigt – og ikke havde valgt at have selektiv hørelse i forhold til sin gud! – ville have fået ham til at indse, at jobbet som udenrigsminister var langt uden for hans kompetencer … som chef for et olieselskab!

Og apropos hans forrige job, er der også lige sagen om hans forsvundne emails, "Exxon admits it lost up to a year's worth of Rex Tillerson's 'Wayne Tracker' emails".

Karl Aage Thomsen

Den hvide amerikanske befolkning består i de fleste tilfælde af mennesker, som ikke var velsete i Europa. Og mange af dem kom til USA, fordi de var kriminelle eller på anden måde lumske i deres forhold til den øvrige befolkning i europa. Og magt over det enorme land fik derved at ausradere landets befolkning. Og stadigvæk fører de indbyrdes krig ovre there, som vi gør i Europa. Så det er sgu da ikke så mærkeligt, at en af barylerne er blevet deres leder. Og så længe de har det der asociale og udemokratiske valgsystem, vil de vedblivende fører krig krig både indenrigs og udenrigs for at tilrane sig magt. Og som Jack Nicholson siger det. "Det bliver ikke bedre". Så længe verden omkring dem bliver ved med at være deres underdogs.